FOLLOW US: facebook twitter

«Ξαφνικός θάνατος» για τις τοπικές εφημερίδες

Ημερομηνία: 04-12-2020 | Συντάκτης:
-Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις, εδώ και έναν χρόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δεν έχει κάνει τίποτα για τη στήριξη του έντυπου Τύπου
-Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει άμεσα τις προθέσεις της

Στη χειρότερη μοίρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο περιφερειακός Τύπος της χώρας. Με κλειστά τα καταστήματα, έχει σπάσει ακόμα μια φορά φέτος ο κύκλος των συνδρομητών, ενώ η ύφεση μετατρέπει ακόμα και το μικρό έξοδο για την εφημερίδα σε σπατάλη που μπορεί να κοπεί από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Την ίδια στιγμή, είναι ακριβώς οι τοπικές εφημερίδες και οι ιστοσελίδες τους, μαζί με τα περιφερειακά κανάλια που σηκώνουν το βάρος της ενημέρωσης για την πανδημία όλο αυτό το διάστημα, με μεγάλη αναγνωσιμότητα, ενώ και οι τοπικές Αρχές ζητάνε τη δημοσίευση των δράσεών τους, θεωρώντας –και σωστά– ότι ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται για τον δήμο του ή την τοπική υπηρεσία.

Από πού όμως θα έχουν έσοδα οι τοπικές εφημερίδες για να ασκούν και επαγγελματική δημοσιογραφία, όταν ακόμα και η περιορισμένη διαφήμιση δεν φτάνει καν στην περιφέρεια;

Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσπαθούσε να δώσει 200 χιλιάδες ευρώ στην εφημερίδα «Μακελειό» μέσω της ενίσχυσης του έντυπου Τύπου. Λόγω κατακραυγής, ωστόσο, ανακάλεσε την ΚΥΑ μέσα σε 24 ώρες. Έκτοτε, έχει περάσει ένας χρόνος και η ενίσχυση του Τύπου δεν προχώρησε ποτέ. Παρά τις επανειλημμένες, δημόσιες  διαβεβαιώσεις του πως θα το έκανε τους επόμενους μήνες.

«Το σίριαλ των διαψευσμένων εξαγγελιών, με πρωταγωνιστή τον κ. Πέτσα, συνεχίζεται με αποτέλεσμα ο χειμαζόμενος, και λόγω της πανδημίας, έντυπος Τύπος αφού έχασε την ευκαιρία της ενίσχυσής του για το 2019, κινδυνεύει να χάσει και το τρένο του 2020» αναφέρει, σωστά, στην ανακοίνωσή της η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος». Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει στις παρεμβάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων του χώρου, στις αιτιολογημένες προτάσεις τους αλλά και στην επείγουσα ανάγκη που δημιουργεί η πανδημία με τα λουκέτα να μην είναι πλέον κίνδυνος, αλλά ζοφερή πραγματικότητα.

Οι επιστολές της ΕΣΗΕΑ από τις αρχές Μαΐου, όπως και της ΠΟΕΣΥ και του συνόλου των δημοσιογραφικών ενώσεων τον Νοέμβριο, προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένουν ουσιαστικά αναπάντητες ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα δώρα προς τους καναλάρχες  αλλά και νέα επικοινωνιακή καμπάνια ύψους 3 εκατ. ευρώ χωρίς διαφανείς διαδικασίες».

Τον Δεκέμβριο κλείνει και η παράταση που είχε δοθεί για την υποχρεωτική δημοσίευση των ανακοινώσεων του Δημοσίου στον τοπικό Τύπο. Η δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων για προσλήψεις, συμβάσεις έργων και προσκλήσεις ενδιαφέροντος μπήκαν στο στόχαστρο των μνημονίων ως «έξοδο» του Δημοσίου που περιττεύει και ψηφίστηκε η κατάργησή τους.

Οποιος θέλει να μάθει για μία θέση εργασίας, ας ψάξει μόνος του στο διαδίκτυο. Κι αν θέλεις να δεις τους όρους μιας προκήρυξης για μεγάλο έργο, ψάξε πάλι μόνος σου. Πέρα όμως από θέμα διαφάνειας, η κατάργηση των ανακοινώσεων, που έχουν πίσω τους ιστορία άνω του ενός αιώνα στον τοπικό Τύπο, δημιουργεί συνθήκες «ξαφνικού θανάτου» στις επαρχιακές εφημερίδες και τη δημοσιογραφία, αφού δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εσόδων αυτών.

Πηγή; efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος