FOLLOW US: facebook twitter

Ώρα… τρένου για την Ηλεία

Ημερομηνία: 30-12-2021 | Συντάκτης:

Στο α΄εξάμηνο του 2022 η ένταξη της γραμμής Πάτρα-Πύργος στο νέο ΕΣΠΑ
-Στα 50 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου
-«Στόχος μας η ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου», δηλώνει στην «Πρωινή» ο Ηλείος αναπλ. δ/νων σύμβουλος του ΟΣΕ, Αθαν. Κοτταράς


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μέσα στο α΄εξάμηνο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος, καθώς η διοίκηση του ΟΣΕ αναμένει την έναρξη της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 για να το εντάξει σε κωδικό και να επισημοποιήσει τη χρηματοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», έχει προβλεφθεί το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για τη γραμμή Πάτρα-Πύργος, με δύο σενάρια που εξετάζονται προς υλοποίηση: το πρώτο σενάριο, που θεωρείται και επικρατέστερο, είναι η αναβάθμιση της υπάρχουσας μετρικής γραμμής, και το δεύτερο η αναβάθμιση μαζί με την άμεση δημιουργία υποδομών για την κανονικοποίηση της γραμμής, κάτι που όμως εξαρτάται άμεσα και από τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο της Πάτρας.

Με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, το τρένο θα είναι η συνέχεια του προαστιακού Πάτρα-Κάτω Αχαΐα, απ’ όπου θα ξεκινήσουν και οι εργασίες. Το συνολικό μήκος του άξονα του έργου είναι 78 χλμ περίπου, στην όδευση περιλαμβάνει 113 μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα και προβλέπει συνολικά δεκατέσσερις στάσεις και σταθμούς, εκ των οποίων οι έντεκα αφορούν την Ηλεία: Βάρδα, Κουρτέσι, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Καβάσιλα, Γαστούνη, Αμπελόκαμπος, Αμαλιάδα, Άγιος Ηλίας, Σκουροχώρι, Πύργος.

Στόχος του ΟΣΕ είναι το έργο να έχει δημοπρατηθεί ως το καλοκαίρι του 2022 και να παραδοθεί το 2024, αφού ο προβλεπόμενος χρόνος παράδοσης της αναβαθμισμένης σιδηροδρομικής γραμμής είναι από 18 έως 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Πηγές του υπουργείου Υποδομών ανέφεραν στην «Πρωινή» ότι δεν αποκλείεται η διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, όπως είχε γίνει και με την Πατρών-Πύργου και την εγγραφή του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες έως ότου ανοίξει και επίσημα η χρηματοδοτική ροή του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο προμήθειας τρένων υδρογόνου για τη γραμμή, κάτι που τη δεδομένη στιγμή όμως θεωρείται πιο εφικτό για την τουριστική γραμμή Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία.

Ο Ηλείος αναπλ. Διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Θανάσης Κοτταράς, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι στόχος του είναι να γίνουν το συντομότερο δυνατόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ένταξη της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα-Πύργος στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο επόμενο έτος.

«Επιδίωξή μας είναι η ταχύτερη δυνατή επαναλειτουργία του τρένου στην Ηλεία, το οποίο είναι ένα μεταφορικό μέσο φιλικό στο περιβάλλον και άρρηκτα δεμένο με την ιστορία και την κουλτούρα του νομού. Οι μελέτες είναι ολοκληρωμένες και περιμένουμε την επίσημη έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 για να πράξουμε τα δέοντα σε πρώτη φάση για τη γραμμή Πάτρα-Πύργος. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους για να τερματίσουμε τη σημερινή εικόνα στο δίκτυο και να συμβάλουμε στην οικονομική ανάπτυξη του νομού, παραδίδοντας ταυτόχρονα στους πολίτες ένα ασφαλές και γρήγορο μέσο μεταφοράς», τόνισε και διευκρίνισε πως δεν εγκαταλείπεται ο μελλοντικός στόχος της κανονικοποίησης της γραμμής, εφόσον διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα της μορφής του σιδηρόδρομου στην Πάτρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος