FOLLOW US: facebook twitter

Which side are you on; (Με ποιανού το μέρος είσαι;)

Ημερομηνία: 08-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τον τελευταίο καιρό προβάλλεται στη τηλεόραση το «Damnation» μια τηλεοπτική σειρά στην οποία, αναπαριστάται ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στις ΗΠΑ την δεκαετία του 30, στην εποχή της μεγάλης ύφεσης.

Τότε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά κινδύνευαν να χάσουν όλα τους τα υπάρχοντα, καθώς οι φάρμες τους ήταν υποθηκευμένες στις τράπεζες.

Οι οικονομικά εξαθλιωμένοι αγρότες δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τις δόσεις τους, γιατί οι τιμές των προϊόντων τους ήταν εξωφρενικά χαμηλές και δεν κάλυπταν ούτε το κόστος παραγωγής.

Τότε λοιπόν «επέβαλλαν» τους «πλειστηριασμούς της μιας πεντάρας».

Την ημέρα της διεξαγωγής του πλειστηριασμού χιλιάδες αγρότες- συν γυναιξί και τέκνοις- περικύκλωναν το αγροτόσπιτο που θα έβγαινε στο σφυρί, όλοι συνεννοημένοι να αγοραστεί από τον αρχικό ιδιοκτήτη σε τιμή που δεν θα ξεπερνούσε τη μια πεντάρα.

Με την μαζική παρουσία τους και τη δίκαιη οργή τους εμπόδιζαν κάθε επίδοξο πλειοδότη και ανάγκαζαν τους εκπροσώπους της τράπεζας να δεχτούν την κατοχύρωση της φάρμας με τιμές που δεν ξεπερνούσαν τα λίγα δολάρια.

Οι «πλειστηριασμοί της μιας πεντάρας» δεν ανέκοψαν το κύμα της εξαθλίωσης των αγροτών και την απώλεια των περιουσίων τους. Είχαν όμως σοβαρό πολιτικό αντίκτυπο.

«Which side are you on;» τραγουδούσαν στις αρχές του 30 οι εξεγερμένοι αγρότες, ένα θρυλικό τραγούδι που έγραψε ιστορία.

Στην Ελλάδα του 2018 χιλιάδες άνθρωποι που χρωστούν στις τράπεζες, αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, όχι γιατί οι ίδιοι είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» αλλά γιατί κυριαρχούν οι «στρατηγικοί εξαθλιωτές».

Είναι λοιπόν η ώρα όσοι κόπτονται για το συμφέρον και τα δίκια των εξαθλιωμένων Ελλήνων να απαντήσουν: Με ποιανού το μέρος είσαι;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος