FOLLOW US: facebook twitter

«Βράζει» ο εμπορικός κόσμος της Ηλείας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων σήμερα στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 11-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
-Γενναίες αποφάσεις ζητούν οι σύλλογοι για να μην καταρρεύσει η αγορά
-Η Αρχαία Ολυμπία βιώνει τραγωδία, τονίζει ο Σύλλογος της πόλης

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι αντιδράσεις των εμπορικών φορέων της Ηλείας για τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές η κυβέρνηση για να μετριάσει τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό στην οικονομία. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου αλλά και άλλων κλάδων, όπως ο τουρισμός και η μεταποίηση, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα καταφανώς ανεπαρκή, την ώρα που η κυβέρνηση κωφεύει ακόμα και στις διεθνείς προβλέψεις του ΟΗΕ, που ζητά από τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν για να αποτρέψουν ένα σενάριο αποκάλυψης.

Η  πρώτη  οργανωμένη αντίδραση  όλου του εμπορικού κόσμου και των επαγγελματιών των τριών νομών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Κορονοϊό, Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο ,  είναι προγραμματισμένη για σήμερα στην Αμαλιάδα.  Με  πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου  Ήλιδας, καλούνται  στις 4 το απόγευμα, στην πλατεία Λαζαράκη (Σκακιέρα)  σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης,  όλοι οι επαγγελματίες των τριών νομών για να εκφράσουν μαζικά την αντίθεσή τους στα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία όπως επισημαίνουν δεν ανταποκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστο στις ανάγκες των πληγέντων περιοχών.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης,  ξέσπασε ένα κύμα οργής από όλον τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο του νομού,  Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, τους κατά τόπους Εμπορικούς συλλόγους της Ηλείας,  την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.), οι σύλλογοι ξενοδόχων, το Οικονομικό Επιμελητήριο  κλπ που εξέφρασαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις των κεντρικών τους οργάνων τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα «ασπιρίνες» που αφήνουν ακάλυπτη την Ηλεία και τις άλλες πληγείσες περιοχές. Η αγορά όπως και ο τουρισμός,  έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και ενώ περίμεναν με αγωνία ότι θα υπάρξουν οικονομικά μέτρα ανακούφισης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, η κυβέρνηση απέδειξε περίτρανα ότι καμία επαφή δεν έχει με την αγορά και με τα πραγματικά προβλήματα, επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων!

Η Ηλεία για ακόμα μια φορά καλείται σήμερα να αποδείξει ότι οργανωμένα, μαζικά και αγωνιστικά μπορεί να αναστρέψει αυτήν την κατάσταση, κάνοντας αρχή από την Αμαλιάδα, που είναι και από τις πρώτες πόλεις του νομού, μαζί με τον Πύργο και την Γαστούνη που «χτυπήθηκαν» από τον Κορονοϊό και έχουν μετατραπεί σε πόλεις- φαντάσματα!

Βεβαίως να τονίσουμε ότι  ο Εμπορικός Σύλλογος  Ήλιδας λόγω του ότι υπάρχουν και οι απαγορεύσεις για μαζικές συναθροίσεις, παρακαλεί όλους τους παρόντες να τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής στον χώρο της συγκέντρωσης.

«Η Ολυμπία βιώνει τραγωδία»

Την πιο δύσκολη κατάσταση των τελευταίων ετών βιώνει ο εμπορικός κόσμος της Αρχαίας Ολυμπίας, αφού οι δεκάδες ακυρώσεις αφίξεων και η κεκλεισμένων θυρών τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας βύθισαν τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας, Νίκος Ζαρόκωστας δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η οικονομική ζημιά εκτείνεται σε βάθος τουλάχιστον τριμήνου.

«Ζούμε μια τραγωδία, μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί στην Αρχαία Ολυμπία. Το 80% των επιχειρήσεων ζούμε από τον τουρισμό, που ξεκινά τέτοια εποχή και διαρκεί ως τις αρχές φθινοπώρου. Με βάση τα στοιχεία που έχω, οι ακυρώσεις αφίξεων φτάνουν ως τον Ιούνιο. Θα χάσουμε τουλάχιστον 3-4 μήνες χωρίς να ξέρουμε το ταβάνι του κορονοϊού. Η τελετή Αφής είναι μια ιερή στιγμή και έπρεπε να αναβληθεί για να γίνει αργότερα με κόσμο. Τα μέτρα της κυβέρνηση για τα σχολεία είναι σωστά και θα πρέπει να μην πανικοβαλλόμαστε να είμαστε προστατευτικοί με τις ευπαθείς ομάδες. Όμως τα οικονομικά μέτρα είναι σαν να δίνει ασπιρίνη σε καρκινοπαθή. Οι επαγγελματίες της Ολυμπίας δεν πρόκειται να επιβιώσουν», τόνισε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Γενναία μέτρα ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου

Νέα και πιο αποτελεσματικά μέτρα ζητά με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις τη πόλης.

«Τα εν λόγω μέτρα αφορούν τη μειοψηφία των τοπικών επιχειρήσεων, αφού οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή είναι ελάχιστες και αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ζημιάς. Από την προηγούμενη Τετάρτη έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πανικού από παραπληροφόρηση με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αυτό το διάστημα πτώση του τζίρου που φτάνει το 90 %. Είναι η επιτακτική ανάγκη αντικατάστασης των ανακοινωθέντων μέτρων με ένα γενναίο πακέτο ικανό να φέρει την ομαλότητα στην αγορά, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις επιστολές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας.

»Στην ήδη προβληματική τοπική αγορά, η οποία δυσκολεύεται να “συνέλθει” (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες κλπ) έρχεται να προστεθεί ακόμα μία καταστροφή που οδηγεί σε κατάσταση αβεβαιότητας και βίαιης συρρίκνωσης των εισοδημάτων μας και καλούμαστε να αναλάβουμε τις συνέπειες με τις πόρτες των καταστημάτων μας ανοιχτές. Τις επόμενες ημέρες ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ανάλυση και προώθηση των αιτημάτων με τους οικονομικούς – παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς χωρίς λαϊκισμούς και κραυγές», αναφέρει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ουσιαστικά μέτρα ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων

Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν δεχθεί πλήγμα από τον κορονοϊό ζητά με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων, καταθέτοντας σειρά προτάσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από το πλαίσιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΕΣΗ).

Δείτε την ανακοίνωση:Αυτές τις δύσκολες στιγμές που ο νομός μας έχει πληγεί τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ο Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων στηρίζει την απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας (Ο.Ε.Σ.Η.) στις προτάσεις  της για μια σειρά από μέτρα προς ελάφρυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί οικονομικά από τη μάστιγα του Κορωνοϊού. Η  Ο.Ε.Σ.Η εκτιμώντας  τα έως τώρα δεδομένα, σε καμία περίπτωση δεν προτείνει  την υπολειτουργία των επιχειρήσεων αλλά να λαμβάνονται μέτρα υγιεινής για  το προσωπικό και τους πελάτες.

Τα οικονομικά μέτρα που η ΟΕΣΗ προτείνει είναι:

-Μετάθεση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων σε απώτερο χρόνο όπου θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

-Αναστολή τραπεζικών δόσεων από δανειακές συμβάσεις και ρυθμίσεις.

-Αναστολή πλειστηριασμών.

-Αναστολή δόσεων των ρυθμίσεων στον ΕΦΚΑ.

-Έκτακτο βοήθημα σε επιχειρήσεις  που έχουν πληγεί σοβαρά σύμφωνα με τις προτάσεις της SME United Europe που υιοθέτησε και η ΕΣΕΕ για τις πληττόμενες περιοχές από  τον  Covid-19.

-Άτοκα  δάνεια με εγγύηση του  Κράτους.

-Αναστολή πληρωμής δημοτικών φόρων και τελών.

-Προσωρινή απόδοση εργοδοτικού δικαιώματος για απαίτηση ελέγχων στους εργαζόμενους.

-Κάλυψη από τον ΟΑΕΔ κόστους μακροχρόνιας απουσίας από την εργασία.

Αυτά θεωρούμε ότι μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων και αναμένουμε  τις  αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των  διαφαινόμενων σημαντικών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία επανεκτιμώντας συνεχώς τα δεδομένα που ίσως χρειαστεί να μεταβάλουμε ή να προσθέσουμε μέτρα.

Ρεαλιστικές λύσεις απαιτεί ο Εμπορικός Σύλλογος Βαρθολομιού

Ρεαλιστικές λύσεις και μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων και όχι «ευχολόγια» όπως επισημαίνει, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Βαρθολομιού. Με ανακοίνωση του, τονίζει:

«Μετά από χρόνια ύφεσης και αλλεπάλληλων οικονομικών χτυπημάτων η τοπική μας οικονομία, για μια ακόμα φορά βάλλεται, αυτή τη φορά με κάτι πρωτόγνωρο για τον επιχειρηματία. Ζούμε μια οικονομική καταστροφή με βιολογική βάση! Η ήδη εξασθενημένη και συρρικνωμένη τοπική οικονομία καλείται να διαχειριστεί το πλήγμα που της επιφέρει η «επέλαση» του COVID19, ο οποίος ανέλπιστα τις τελευταίες ημέρες μας έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα! Ελπίζουμε, προσβλέπουμε και παρακαλούμε το κράτος να σταθεί δίπλα μας με ρεαλισμό και όχι Ευχολόγια! Είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι επιχειρηματίες που απέμειναν και δραστηριοποιούνται εδώ να υποστηριχτούν γενναία και όχι με ημίμετρα. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εκτός από τον «λοιμό» τον οποίο είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεπεράσουμε υπάρχει και ο «λιμός» που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε!!! Για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας και να εξασφαλίσουμε την επιβίωση τους απαιτούμε άμεσες ρεαλιστικές λύσεις και μέτρα!

Στις δύσκολες ώρες που βιώνουμε επιβάλλεται ενότητα, ψυχραιμία, υπομονή και τήρηση των οδηγιών των ειδικών».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος