FOLLOW US: facebook twitter

Βραβεύτηκε «ο κήπος της γνώσης, της χαράς και της δημιουργίας»!

Ημερομηνία: 20-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

dim-giannitsoxwri-kipos

Στα δέκα καλύτερα το σενάριο της Δασκάλας Μ. Καραγγελή του Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσοχωρίου

Το Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου και το Εκπαιδευτικό Σενάριο της δασκάλας Κυριακής – Μαρίας Καραγγελή, με τίτλο: «Ο κήπος της γνώσης της χαράς και της δημιουργίας» επιλέχθηκε μέσα στα (10) καλύτερα εκπαιδευτικά σενάρια!

Ο Διαγωνισμός ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αφορούσε την ανάπτυξη εκπαιδευτικών σεναρίων με θέμα: «Σχολικοί κήποι και παρτέρια: Παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων».

Οι εκπαιδευτικοί των οποίων το σενάριο διακρίθηκε θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα θερινό σχολείο που θα γίνει στην Κρήτη, στο διάστημα 24-28 Ιουνίου 2016, με θέμα «Πράσινες δράσεις και σχολικοί κήποι», με καλυμμένα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής τους.

karageli-giannitsoxori

Το σενάριο

Το εκπαιδευτικό σενάριο, «Ο κήπος της γνώσης, της χαράς και της δημιουργίας», έχει ως σκοπό όπως τόνισε η κ. Καραγγελή, «τον περιβαλλοντικό αλφαβητισμό (environmental literacy), σύμφωνα με τον οποίο κρίνεται σκόπιμη η  απόκτηση και η καλλιέργεια της ικανότητας από τους μαθητές, να αντιλαμβάνονται και να ερμηνεύουν το βαθμό ποιότητας των περιβαλλοντικών συστημάτων και να προχωρούν σε συγκεκριμένες δράσεις για να διατηρήσουν, αποκαταστήσουν ή να βελτιώσουν την ποιότητα αυτών των συστημάτων, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια  της ατομικής ευθύνης σε συνάρτηση με τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της  κοινωνικής συνοχής, αξίες που μπορούν να διασφαλίσουν πρωταρχικά δικαιώματα όπως την ελευθερία, την ισότητα,  την οικολογική βιωσιμότητα και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα». Επιπλέον, επισήμανε ότι ο σχολικός κήπος αναδεικνύεται ως ένα πολυσχιδές περιβάλλον μάθησης, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές των αλληλεπιδραστικών θεωριών μάθησης, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και προωθεί βασικές επιδιώξεις της σύγχρονης εκπαίδευσης. «Ωστόσο, ένας σχολικός κήπος από μόνος του δεν είναι παρά ένα διακοσμητικό στοιχείο της αυλής. Είναι ο τρόπος δραστηριοποίησης των μαθητών και η υλοποίηση των κατάλληλων δραστηριοτήτων που θα μετατρέψει το σχολικό κήπο σε καινοτόμο χώρο μάθησης».

Η υλοποίηση της δημιουργίας του σχολικού κήπου στο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσοχωρίου ξεκίνησε τη φετινή χρονιά και πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίου φιλοδοξούν, να δημιουργήσουν ένα ζωντανό χώρο γνώσης, δράσεων και νέων ερεθισμάτων στην αυλή του σχολείου. Ένα πρόγραμμα με το οποίο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα ζωντανό χώρο γνώσης, δράσεων και νέων ερεθισμάτων στην αυλή του σχολείου μας. Οι προγραμματισμένες δράσεις που υλοποιήθηκαν ξεπερνώντας κάθε προσδοκία φέτος είναι:   Διαμόρφωση του αύλειου χώρου του σχολείου,  Δημιουργία ανθόκηπου και βοτανόκηπου και δεντρόκηπου με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών (λάστιχα και ξύλινες παλέτες),  Εικαστική παρέμβαση στους τοίχους και τις μάντρες του σχολείου, ζωγραφίζοντας λουλούδια και δέντρα,  Δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων, Συνεργασία με άλλα σχολεία που έχουν σχολικούς κήπους,  Σύνδεση του σχολικού κήπου με τα προγράμματα: Σκάκι στο σχολείο, Φιλαναγνωσία και Δημιουργική Γραφή, Μικροί επιστήμονες εν δράσει,     Συμμετοχή στη δράση εθελοντισμού: Let’s do it Greece 2016!, Σύνδεση με τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά προγράμματα που εκπονούνται φέτος στο σχολείο (Ανακύκλωση, σκάκι, φρούτα και λαχανικά), Φύτευση καλλωπιστικών φυτών, δέντρων, αρωματικών φυτών και λαχανικών και πραγματοποίηση αρκετών εκδηλώσεων στο χώρο του σχολικού κήπου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος