FOLLOW US: facebook twitter

Βραβεία φωτογραφίας iPhone: Έλληνας στους νικητές – Η ιστορία πίσω από τη φωτό, την τουίταρε και ο Τιμ Κουκ

Ημερομηνία: 16-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Κοινωνία, Νέα
Ο μικρός Διονύσης την ώρα που τον καλύπτει το κύμα / Φωτογραφία: © Iakovos Draculis - IPPAWARDS

Τους νικητές των βραβείων iPhone Photography για το 2021, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η Apple. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό, για φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με iPhone. Ανάμεσά στους διακριθέντες βρίσκεται και ένας Έλληνας ερασιτέχνης φωτογράφος, ο Ιάκωβος Δρακούλης.


Τα βραβεία ιδρύθηκαν το 2007, την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone. Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στο μοντέλο με το οποίο θα τραβηχτούν οι φωτογραφίες, αρκεί το κινητό να είναι iPhone. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον φετινό διαγωνισμό, μία από τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν έχει ληφθεί με iPhone 5S, ένα από τα πιο παλιά μοντέλα.

Ο Ιάκωβος Δρακούλης έστειλε τρεις φωτογραφίες, από τις οποίες ξεχώρισαν δύο, στην κατηγορία «Παιδιά». Και οι δύο τραβήχτηκαν με iPhone 11 pro, τον Ιούλιο του 2020. Η μία κατέκτησε τη 2η θέση της κατηγορίας και η άλλη περιλαμβάνεται στις «τιμητικές αναφορές» (honorable mentions). Η φωτογραφία που βγήκε δεύτερη, απεικονίζει ένα αγόρι ξαπλωμένο μπρούμυτα στην άμμο σε μια ελληνική παραλία, την ώρα που τα κύματα «σκάνε» πάνω του.

Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, έκανε tweet αναφερόμενος στα βραβεία, επιλέγοντας να δημοσιεύσει τρεις φωτογραφίες, εκ των οποίων η μία είναι αυτή του κ. Δρακούλη.

Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία

Η συγκεκριμένη φωτογραφία, τραβήχτηκε στην παραλία Μουρτερή της Εύβοιας, που «βλέπει» προς την πλευρά του Αιγαίου. «Είναι μια παραλία που βγάζει πάρα πολύ κύμα και γενικά φημίζεται για τα κύματά της», λέει στο iefimerida ο κ. Δρακούλης.

Περιγράφοντας τη στιγμή που πάτησε το κλικ, θυμάται: «Εκείνη την ημέρα είχε πραγματικά τεράστια κύματα. Ήμουν πάρα πολύ ανήσυχος. Βρισκόμουν εκεί με τους γιους μου (τότε 11 και 13 ετών), οι οποίοι είναι πολύ δραστήριοι και αθλητικοί. Παρ’ όλα αυτά φοβόμουν και ήμουν πάρα πολύ ανήσυχος. Ήμουν συνεχώς όρθιος και δίπλα τους, έτσι ώστε αν συμβεί κάτι, να μπορέσω να τους βοηθήσω. Μετά από καμιά ώρα παιχνίδι με τα κύματα, είχαν εξαντληθεί και οι δύο και κυρίως ο μικρότερος, ο Διονύσης. Κάποια στιγμή τον είδα να ξαπλώνει στην άμμο. Παραδόθηκε στα κύματα στην κυριολεξία και περίμενε απλά το κύμα να έρθει να τον σκεπάσει. Κι εκείνη τη στιγμή σήκωσα το κινητό και τράβηξα 2-3 φωτογραφίες. Είχα το άγχος να μη μου βραχεί το κινητό, γιατί ήταν τεράστια τα κύματα και να μη φανούν τα πόδια μου. Το κατάφερα νομίζω οριακά και έτσι προέκυψε αυτή η φωτογραφία».

Όταν ο κ. Δρακούλης έμαθε τα αποτελέσματα, ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση και πολύ μεγάλη συγκίνηση. Κι αυτό γιατί όπως δήλωσε στο iefimerida, «συνήθως τα εύσημα και τα μπράβο, τα ακούω από φίλους κι από συγγενείς, γιατί μ’ αυτούς μοιράζομαι τις φωτογραφίες μου. Ήταν η πρώτη φορά που αυτό βγήκε εκτός φίλων και συγγενών. Πάντα έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ότι μου λένε καλά λόγια επειδή με αγαπάνε. Γι’ αυτό δεν τα παίρνω τοις μετρητοίς όλα αυτά τα “μπράβο”. Οπότε ήταν η πρώτη φορά που κάποιος εκτός του περιβάλλοντός μου, μου λέει με κάποιον τρόπο ότι είναι μια πολύ ωραία φωτογραφία και σίγουρα ήταν πολύ μεγάλη ικανοποίηση και πολύ μεγάλη συγκίνηση».

Αρχικά δυσκολευόταν να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχε συμβεί, καθώς ενημερώθηκε ένα πρωί πολύ νωρίς, από το sms ενός φίλου, ο οποίος τον «έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο», όπως μου ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μου είχαν στείλει email, αλλά είχαν πάει στα spam. Ένας φίλος εντόπισε το νέο στο διαδίκτυο και το tweet του Τιμ Κουκ στο Τουίτερ και μου έστειλε ενθουσιασμένος ένα sms με τα νέα νωρίς το πρωί».

Εκτός αυτού, όπως σημείωσε, η έκπληξη ήταν μεγάλη, γιατί δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος κι αυτή ήταν η πρώτη φορά που έπαιρνε μέρος σε κάποιον διαγωνισμό. «Ακόμα κι όταν έστειλα τις φωτογραφίες, θεωρούσα ότι δεν είχα καμία ελπίδα, οπότε και η έκπληξη ήταν μεγάλη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν επαγγελματία φωτογράφο που έχει πάρει και κάποια βραβεία, μπορεί η έκπληξη να μην είναι τόσο μεγάλη. Για ‘μένα αυτό είναι το πάθος μου, το χόμπι μου», δήλωσε ο ίδιος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη IPPAWARDS (@ippawards)

Σχετικά με το ποιες άλλες συμμετοχές ξεχώρισε, ο κ. Δρακούλης, δεν μπορούσε να διαλέξει μία συγκεκριμένα. «Είναι όλες πάρα πολύ ωραίες εικόνες. Οι φωτογραφίες που κερδίζουν τα μάτια μου και κολλάνε πάνω τους, είναι οι φωτογραφίες που έχουν δράση. Μου αρέσει η δράση. Κι εγώ αυτό κάνω, φωτογραφίζω τη δράση. Μου αρέσει να αποτυπώνω τη στιγμή και αν η δράση αυτή έχει και μια μικρή ιστορία εκείνη τη στιγμή, αυτό είναι τέλειο. Με αυτό το κριτήριο είδα πολλές τέτοιες φωτογραφίες και πραγματικά μου άρεσε η ιδέα ότι όλες αυτές έχουν τραβηχτεί με ένα κινητό τηλέφωνο. Αυτό νομίζω τους δίνει μια παραπάνω μαγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σαν ερασιτέχνης, έχω κι εγώ μια βαριά επαγγελματική φωτογραφική μηχανή, που θέλει κουβάλημα κτλ, αλλά έχω καταλήξει λόγω της ευκολίας, τις περισσότερες φωτογραφίες, να τις τραβάω με το κινητό μου. Όταν με ρωτάνε καμιά φορά οι φίλοι μου, ποια είναι η καλύτερη φωτογραφική μηχανή, τους λέω “αυτή που την έχεις στην τσέπη σου”. Δεν ξέρεις πότε θα βρεθείς μπροστά στην επόμενη ωραία εικόνα, αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Και συνεχώς τα κινητά εξελίσσονται. Σίγουρα μια επαγγελματική μηχανή έχει δυνατότητες που τα κινητά δεν έχουν ακόμη. Ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αλλά, το γεγονός ότι γίνεται ένας διαγωνισμός για φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από κινητά και υπάρχουν τόσο ωραίες εικόνες, αποδεικνύει ότι τα πάνε μια χαρά τα κινητά», πρόσθεσε.

Η άλλη φωτογραφία που ξεχώρισε στον διαγωνισμό

Η άλλη φωτογραφία του κ. Δρακούλη που ξεχώρισε, τραβήχτηκε στην Κύθνο και έχει πάλι πρωταγωνιστή τον μικρό Διονύση, αυτή τη φορά να παίζει στη σκιά μιας πέργκολας. Είναι περισσότερο γεωμετρική, ενώ δημιουργούνται πολύ ενδιαφέρουσες σκιές. «Τον τσίμπησα την ώρα που τρέχει. Από πίσω είναι τα κλασικά παραθυρόφυλλα των νησιώτικων σπιτιών», είπε ο κ. Δρακούλης μιλώντας για τη φωτογραφία.

Το πάθος για τη φωτογραφία

Ο Ιάκωβος Δρακούλης, έχει πάθος με τη φωτογραφία από πολύ μικρός, το οποίο το κληρονόμησε από τον πατέρα του. Και απ’ ό,τι φαίνεται έχει μεταδώσει κι αυτός το «μικρόβιο» στους γιους του, τον 14χρονο Κωνσταντίνο και τον 12χρονο Διονύση, οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή έμπνευσής του, καθώς και τα «μοντέλα» του.

«Συνήθως η πηγή έμπνευσης για όλες αυτές τις εικόνες, είναι 8 στις 10 φορές, οι γιοι μου, με τους οποίους περνάω πολλές ώρες και κάνουμε πολύ όμορφα πράγματα παρέα. Έχουν πάρει και αυτοί, αυτή την τρέλα με τη φωτογραφία. Δηλαδή περνούν κι αυτοί πολλές ώρες φωτογραφίζοντας, τραβώντας βίντεο, κάνουν time lapse… κάνουν πολύ όμορφα πράγματα. Επειδή αυτή η γενιά είναι λογικό να περνά πολλές ώρες μπροστά από τις οθόνες, πόσω μάλλον τώρα με το lockdown, επιδιώκω εγώ και η σύζυγός μου, αυτές οι ώρες να είναι δημιουργικές. Οπότε ναι μεν είναι μπροστά στην οθόνη, αλλά παίζουν ελάχιστα παιχνίδια. Αντιθέτως περνάνε πολλές ώρες τραβώντας και επεξεργάζοντας φωτογραφίες και βιντεάκια και νομίζω ότι έχω παίξει κάποιο ρόλο, γιατί με βλέπουν να ασχολούμαι πολύ με αυτό. Επίσης, τώρα με το βραβείο, βλέπουν ότι αναγνωρίζεται αυτό πάνω στο οποίο ο μπαμπάς αφιερώνει χρόνο. Επιπλέον, απολαμβάνουν να συμμετέχουν στις φωτογραφίες μου και μάλιστα, είχαν αγωνία να δουν αν είναι σε αυτές που διακρίθηκαν. Είναι πολύ όμορφο να το βλέπουν και να το βιώνουν όλο αυτό», επισήμανε ο κ. Δρακούλης.

Ποιος είναι ο Ιάκωβος Δρακούλης

Ο Ιάκωβος Δρακούλης, είναι επιχειρηματίας, καθώς έχει τη δική του εταιρεία επεξεργασίας καφέ (Draculi Coffee), την οποία έχει παραλάβει από τον πατέρα του, όπως κι εκείνος την παρέλαβε από τον δικό του.

Κατάγεται από το Αλιβέρι, όπου και μεγάλωσε, ενώ εκεί είναι και η έδρα της οικογενειακής εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 1925. Πλέον ζει στην Αθήνα, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία.

Το ένα του πάθος είναι ο καφές και το άλλο η φωτογραφία. Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, «από πολύ μικρός, δε θυμάμαι από πότε», όπως λέει ο ίδιος. Στον λογαριασμό του στο Instagram (iakovos_draculis), μπορεί να πάρει κανείς μια γεύση από το ταλέντο και τη δουλειά του πάνω στη φωτογραφία.

Οι νικητές με τις καλύτερες φωτογραφίες των φετινών IPPAWARDS

Οι ονειρεμένοι ολλανδικοί ανεμόμυλοι με το πορτοκαλί χρώμα του ηλίου, το Βόρειο Σέλας από την κορυφή ενός βουνού και η εκπληκτική θέα στη Νέα Υόρκη, είναι από τις πιο αξιοσημείωτες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από iPhone σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο συνολικός νικητής ήταν ο Ιστβαν Κερέκες, του οποίου η γλαφυρή και ρεαλιστική εικόνα δύο μεγαλόσωμων βοσκών από την Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, εντυπωσίασε τους κριτές.

Η φωτογραφία του Ούγγρου φωτογράφου δείχνει δύο βοσκούς σε ένα χιονισμένο, βιομηχανικό τοπίο να κουβαλούν αρνιά, ενώ τα εργοστάσια βγάζουν καπνό στο βάθος.

Οι δύο βοσκοί της Τρανσυλβανίας / Φωτογραφία: © Istvan Kerekes - IPPAWARDS

Η Ινδή φωτογράφος Σάραν Σέττυ κέρδισε την πρώτη θέση φωτογράφου της χρονιάς για το στιγμιότυπό της με τίτλο «Bonding», μια οικεία εικόνα που δείχνει έναν ηλικιωμένο άντρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, να δίνει στο άλογό του ένα φιλί όπως κάνουν οι Εσκιμώοι, σε ένα άδειο τοπίο.

Ένα ηλικιωμένος δίνει ένα φιλί στο άλογό του στο Αζερμπαϊτζάν / Φωτογραφία: © Sharan Shetty - IPPAWARDS

Ο Νταν Λιου από την Κίνα, ήταν ο δεύτερος στην κατηγορία, καθώς η φωτογραφία του «A Walk on Mars» δείχνει έναν «αστροναύτη» να περιφέρεται στον κόκκινο πλανήτη. Στην ουσία, πρόκειται για έναν άνδρα με διαστημικό κοστούμι που περπατά σε έδαφος, το οποίο μοιάζει με αυτό του πλανήτη Άρη, στην περιοχή Max Qinghai, στην Κίνα. Η κόκκινη άμμος και ο απόλυτα καθαρός ουρανός, κυριαρχούν στο τοπίο.

«Περπάτημα στον Άρη» / Φωτογραφία: @ Dan Liu - IPPAWARDS

Η Λιζ Χουάνγκ κέρδισε την κατηγορία της ζωής στην πόλη, με μια εκπληκτική εναέρια φωτογραφία, που δείχνει εργάτες πάνω σε ένα πολυώροφο κτίριο στο Μανχάταν, με θέα στη Νέα Υόρκη.

Εργάτες πάνω σε ένα πολυώροφο κτίριο στο Μανχάταν / Φωτογραφία: © Liz Huang - IPPAWARDS

Το εύστοχο όνομα «Magic of Aurora Borealis», έδωσε στη Ρωσίδα φωτογράφο Τατιάνα Μερζλιάκοβα την πρώτη θέση στην κατηγορία ταξιδιού.

Η μαγευτική φωτογραφία δείχνει μια φιγούρα με ασημί ρούχα που μοιάζει με εξερευνητή του διαστήματος, να κοιτά τα εξωπραγματικά πράσινα φώτα πάνω από την Teriberka της Ρωσίας.

Το μαγικό πράσινο φως από το Βόρειο Σέλας / Φωτογραφία: © Tatiana Merzlyakova - IPPAWARDS

Και η όμορφη φωτογραφία της Κλερ Ντρόπερτ «A Dutch Morning» ήταν άξια νικήτρια, με μία εικόνα για την οποία ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ θα ήταν περήφανος. Δείχνει το ροζ-πορτοκαλί φως του ήλιου, να χύνεται σε μια λίμνη και πέντε μεγάλους ανεμόμυλους στο Kinderdijk της Ολλανδίας.

Η φωτογραφία της Κλερ Ντρόπερτ μοιάζει με πίνακα / Φωτογραφία: © Claire Droppert - IPPAWARDS

Ένας εκπρόσωπος των βραβείων είπε: «Τα 14α ετήσια βραβεία αναγνωρίζουν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε μια αξιόλογη χρονιά θλίψης και μοναξιάς. Αλλά παρά την παγκόσμια πανδημία, οι νικητήριες εικόνες αναδεικνύουν στιγμές ομορφιάς, ελπίδας και αντοχής του ανθρώπινου πνεύματος».

Πηγή: iefimerida.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος