FOLLOW US: facebook twitter

«Βομβαρδισμένο» τοπίο η Πηνεία!

Ημερομηνία: 13-12-2021 | Συντάκτης:

Τεράστιες καταστροφές από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τον δήμο Ήλιδας

– Έσπασαν δρόμοι, κατέρρευσαν γέφυρες, δύσκολη η μετακίνηση στα χωριά- «Φούσκωσε» ο Πηνειακός Λάδωνας και πλημμύρισαν καλλιέργειες


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Η περιοχή της Πηνείας, βρέθηκε αυτή τη φορά στο επίκεντρο της νέας σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε και το δήμο Ήλιδας την Παρασκευή και το Σάββατο, προξενώντας μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου νερού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα που καθιστούν επικίνδυνη την μετακίνηση προς τα χωριά. Από την ισχυρή βροχόπτωση «φούσκωσε» ο Πηνειακός Λάδωνας προκαλώντας πλημμύρες σε καλλιέργειες, ενώ στη Βάλμη Πηνείας λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας, εγκλωβίστηκαν δύο πολίτες που κατευθύνονταν προς την Πάτρα και ακολούθησε ολονύχτια επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Η Ηλεία έχει κοπεί στα δύο μεταξύ σύνδεσης από Βάλμη Πηνείας και πόρτες Αχαΐας προς Πάτρα, ενώ έχει ήδη κοπεί και η γέφυρα του Πηνειού ποταμού. Επίσης υπάρχουν κατολισθήσεις σε όλες σχεδόν τις κοινότητες Πηνείας, Εφύρα, Οινόη, Λαγανά, ροδιά, Λουκα, Βουλιαγμένη, Σιμόπουλο, Σκληβα, πρόδρομος, Λάττα, Αγραπιδοχωρι, Ανθωνας, Άγναντα, Αυγή, βελανίδι, Μαζαράκι, κάμπος, Σούλι. Σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί εντελώς το αγροτικό δίκτυο, ενώ το επαρχιακό δίκτυο έχει πολλές κατολισθήσεις και οι κάτοικοι της Πηνείας εκμπέμουν S.O.S ζητώντας την άμεση παρέμβαση του δήμου και της Περιφέρειας.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ήλιδας εφιστά την προσοχή σε όσους κατευθύνονται προς το οδικό δίκτυο της Δ.Ε. Πηνείας και καλεί τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να αποφεύγουν περιοχές κοντά σε υδατορέματα. Σε πάρα πολλά σημεία του δρόμου από το Σιμόπουλο προς τον 111, έχουν γίνει κατολισθήσεις και η ροή των υδάτων της βροχής έχει κατεβάσει σε πολλά σημεία φερτά υλικά που εμποδίζουν την διέλευση των οδηγών και δημιουργούν παγίδες για την ασφάλεια των διερχόμενων. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το Λάττα μέχρι και το Μαζαράκι. Ο όγκος του βρόχινου νερού που έχει πέσει κατά το τελευταίο 24ωρο είναι πολύ υψηλός και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φτάνει στα 130mm σε ορισμένες περιοχές.
Η Πολιτική Προστασία του δήμου Ήλιδας όπως αναφέρεται, ήδη καταγράφει τις ζημιές που έχουν προκληθεί και η αυριανή ημέρα θα αναδείξει την πραγματική εικόνα των καταστροφών.

«Φούσκωσε» ο Πηνειακός Λάδωνας-πνίγηκαν καλλιέργειες

Η σφοδρή βροχόπτωση και οι μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν στην περιοχή, ήταν η αιτία να «φουσκώσει» επικινδυνα ο Πηνειακός Λάδωνας προξενώντας στο διάβα του πολλές καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και υπήρχε έντονος ο φόβος μήπως και προκληθούν ζημιές σε πάγεις εγκαταστάσεις. Από την ΔΕ Πηνείας και τις τοπικές κοινότητες, ζητήθηκε η άμεσα παρέμβαση της ΠΕ Ηλείας από τον αντιπεριφερειάρχη Β. Γιαννόπουλο που πράγματι έδωσε αμέσως εντολή να πάνε μηχανήματα στην περιοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος