FOLLOW US: facebook twitter

Βόμβα Μεγατόνων από Κώστα Τζαβάρα

Ημερομηνία: 17-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική
-Τι δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 103.3 εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του για την κατάργηση των Παν/κών σχολών στην Ηλεία και την παρατεταμένη καθυστέρηση στην κατασκευή της Πατρών –Πύργου
-Αιχμές προς το Παν/μιο Πατρών και την κυβέρνηση για «δήθεν εξορθολογισμό» του ακαδημαϊκού χάρτη

Βόμβα μεγατόνων έριξε χθες το πρωί ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, καθώς σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙΪ 103.3  αποκάλυψε ότι δεν σκοπεύει να είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του αφενός για την κατάργηση των πανεπιστημιακών σχολών της Ηλείας και αφετέρου για την παρατεταμένη καθυστέρηση στην κατασκευή της Πατρών –Πύργου.

«Επειδή εγώ δεν υπήρξα ποτέ πολιτικάντης και δεν προέρχομαι από κανένα πολιτικό σχήμα αλλά από την κοινωνία, που 40 χρόνια μάχομαι στο επάγγελμα του δικηγόρου, μετά από αυτή την κωμωδία, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, διότι ακριβώς δεν θέλω να δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να σκέφτεται ότι όσα λέω, τα λέω για τα ψηφαλάκια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Σας λέω λοιπόν και σας δηλώνω ότι εγώ υποψήφιος στις επόμενες εκλογές δεν θα είμαι εξαιτίας αυτού του γεγονότος και εξαιτίας και του γεγονότος ότι ακόμα στην Ηλεία περιμένουμε να έρθει και να δημοπρατηθεί ο δρόμος που θα αντικαταστήσει την καρμανιόλα Πύργου-Πατρών, στην οποία κάθε χρόνο σκοτώνεται ο πληθυσμός ενός μικρού χωριού».

Στη συνέχεια ο Ηλείος βουλευτής αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να καταργήσει εμμέσως τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας ορίζοντας μηδενικό αριθμό εισακτέων στη Μουσειολογία και τη Γεωπονία.

«Άκουσα την κυρία υπουργό που λέει ότι πρόκειται να εξορθολογίσει τον ακαδημαϊκό χάρτη. Προσυπογράφω και συμφωνώ. Μάλιστα δε, θα πρέπει να σας τονίσω ότι την κυρία Νίκη Κεραμέως την τιμώ προσωπικά και εκτιμώ όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει για τη μεταρρύθμιση του τριτοβάθμιου τομέα της εκπαίδευσης. Όμως εδώ υπάρχει μία ανακολουθία. Για να φτιάξουμε τον χάρτη, για να είναι ορθολογικός, θα πρέπει πρώτα να έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και μέχρι τώρα που μιλάμε, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό, γιατί απομένει να γίνει η ανασύσταση του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι αυτό που είπε προχθές ο κ. Συρίγος, ότι τα πρώην ΤΕΙ θα τα ανασυστήσει με τη μορφή των  Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών. Αυτές οι σχολές αποτελούν πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οπότε, για να μιλάμε για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη, θα πρέπει να έχουμε διαμορφωμένο το ακαδημαϊκό τοπίο», δήλωσε και, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις που έγιναν για να σωθούν τμήματα της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, παραδέχθηκε πως οι Ηλείοι βουλευτές δεν έχουν τη έχουν τη δύναμη να κάνουν το ίδιο. «Εμάς δε μας ακούν. Παρότι διαθέτουμε τη φωνή», ανέφερε.

«Οφείλω να σταθώ με το μέρος της λογικής»

Λίγο αργότερα ο Κώστας Τζαβάρας προχώρησε σε νέα δήλωση με ανάρτησή του στη σελιδα του στο fb.

«Δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο που δε θα ήθελε να έχει μια εγκατάσταση, ένα Τμήμα, μια Σχολή, που να το συνδέει με έναν τόσο ένδοξο και λαμπρό ιστορικό τόπο. Κραυγαλέα και θλιβερή εξαίρεση φαίνεται ότι αποτελεί το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, που αποφάσισε να κλείσει τις σχολές που λειτουργούν στην Ηλεία της Ολυμπιακής Γης τα τελευταία 20 χρόνια (και όχι τα τελευταία δύο χρόνια όπως εσφαλμένως αναφέρθηκε).

Λυπάμαι που η Κυβέρνηση αποδέχθηκε μια τόσο παράλογη και αστήριχτη πρόταση στο όνομα του δήθεν “εξορθολογισμού“ του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Του ακαδημαϊκού χάρτη που δημιουργείται κατά έναν παράδοξο τρόπο, προτού διαμορφωθεί το τοπίο που πρόκειται να αποτυπώσει.

Για λόγους προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας οφείλω να σταθώ με το μέρος της λογικής και να δηλώσω ότι, όσο διαρκεί αυτός ο παραλογισμός, δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Πολλώ δε μάλλον που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης για έναρξη των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου μέσα στους πρώτους μήνες της θητείας της.

Η Ηλεία με τα λόγια του Τάκη Δόξα ας στείλει το μήνυμα:

“εδώ,

σε τούτη την παρθενική μήτρα της Ολυμπίας

που δεν άλλαξε δε μολεύτηκε δε θα πεθάνει ποτέ,

εδώ θα ξαναγεννηθεί το φως»

«Κεραυνός εν αιθρία» στην κοινοβουλευτική ομάδα

Η δήλωση του Κώστα Τζαβάρα προκάλεσε αίσθηση και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ο Ηλείος βουλευτής δέχθηκε σειρά τηλεφωνημάτων από συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα που στο παρελθόν έχουν  υπηρετήσει την πολιτική ζωή του τόπου από κορυφαία πολιτικά αξιώματα.

Όπως μεταφέρθηκε από έγκυρες πηγές στην «Πρωινή», η είδηση ταξίδεψε τάχιστα στα γραφεία της Βουλής και συζητήθηκε εντόνως, καθώς ο Κώστας Τζαβάρας χαίρει τεράστια εκτίμησης από τους βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ σε επίπεδο Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζεται η πολύχρονη προσφορά του, τόσο ως υπουργού όσο και ως κοινοβουλευτικού. Πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα έχει φτάσει σε υπουργούς αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο οι διαρροές είναι ελάχιστες για το αν έχει σχολιαστεί περαιτέρω.

Η –δεδηλωμένη πλέον-  πρόθεσή του να μην είναι ξανά υποψήφιος αν δεν αλλάξει κάτι στην Ηλεία ως προς τον αυτοκινητόδρομο και ως προς την επανένταξη της Ηλείας στον ακδημαϊκό χάρτη, αναμένεται να αυξήσει την πίεση προς τους αρμόδιους υπουργούς και δεν αποκλείεται να αλλάξει τα τωρινά δεδομένα, καθώς ήδη καταγράφεται δυσαρέσκεια στην κοινοβουλευτική ομάδα για αρκετές επιλογές του σκληρού πυρήνα των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος