FOLLOW US: facebook twitter

Βιώσιμη Ανάπτυξη του Αγροτοδιατροφικού Τομέα

Ημερομηνία: 28-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

edafologiko-lazarakeio

Την Τετάρτη 13/04/2016 στις 6:00 μ.μ., μετά τα εγκαίνια του εδαφολογικού εργαστηρίου, διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Α.Ε. Ο.Τ.Α. με επιτυχία εσπερίδα με θέμα: «Η σημασία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», η οποία έλαβε χώρα στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο στην Αμαλιάδα.

Η εσπερίδα αποτελεί μία από σειρά ενημερωτικών συναντήσεων που λαμβάνουν χώρα σε κομβικά σημεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα οφέλη αυτού του σημαντικού εργαλείου που διαθέτει η Περιφέρεια.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Προέδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Π.Δ.Ε. κ. Τρύφωνας Φωτόπουλος, επισήμανε πως το Εδαφολογικό Εργαστήριο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον αγροτικό κόσμο με πολλαπλά οφέλη, τα οποία αναδεικνύονται μέσω των ενημερωτικών αυτών συναντήσεων.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε μεταξύ άλλων, για τη σημασία της διασύνδεσης του εδαφολογικού εργαστηρίου με το ΤΕΙ Αμαλιάδας, σε έναν κοινό χώρο που θα φέρει κοντά τον παραγωγό με την έρευνα. Επίσης τόνισε πως η γνώση και η καινοτομία είναι προϋπόθεση για να έχουμε μια ανταγωνιστική και βιώσιμη παραγωγική διαδικασία. Ο πρωτογενής τομέας είναι το κλειδί για να βγούμε από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας καλούμε όλους τους αγρότες και τις ενώσεις να στηρίξουν το εδαφολογικό εργαστήριο, το οποίο θα αποτελέσει υπηρεσία της αγροτικής παραγωγής. Τέλος, επισήμανε πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τους δωρητές που έκαναν μια κατάθεση ψυχής, έμπρακτης στήριξης προς όφελος της τοπικής οικονομίας, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, μετά τις πυρκαγιές του 2007.

edafologiko-lazarakeio2

Στην εσπερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας Αρχιμανδρίτης κ.κ. Δαμασκηνός Πετράκος, ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη κ. Δημήτριος Κωσταριάς, ο Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Διονύσιος Μαυρόγιαννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Αντώνιος Παρασκευόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κ. Γεώργιος Σαλάχας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολόγων  Γεωπόνων ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλειος Παπασωτηρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Π.Δ.Ε. κ. Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, η Πρόεδρος του συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Ηλείας κα. Γεωργία Γκομώλη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, ο Πρόεδρος των Τεχνολόγων Γεωπόνων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου κ. Γιάννης Πετράτος, λοιποί αντιδήμαρχοι, γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηλείας, λοιποί γεωπόνοι και αγρότες της περιοχής.

Στην παρουσίαση της εσπερίδας συμμετείχε ο Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, κ. Παντελής Μπαρούχας, ο οποίος έχει και την Επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου, ο κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Π.Δ.Ε., ο κ. Βασίλειος Μιχαλόπουλος προϊστάμενος της  Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Δ.Ε και ο κ. Γεώργιος Καλατζόπουλος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Δ.Ε.

Μετά την παρουσίαση των ομιλητών ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους παρευρισκομένους, όπου  κοινό συμπέρασμα όλων ήταν ότι το εδαφολογικό εργαστήριο μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των εδαφών, και την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές που στόχο έχουν να υποστηρίξουν το έργο των εμπλεκόμενων φορέων που ασχολούνται με τον Πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, γεωπόνοι, έμποροι κλπ).

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων