FOLLOW US: facebook twitter

Βήμα Πολιτών: Η σύγχρονη «εκκλησία του δήμου» «γεννιέται» στην Ήλιδα

Ημερομηνία: 19-01-2022 | Συντάκτης:

Το Βήμα Πολιτών αποτελεί μια Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ανοικτού βήματος έκφρασης, δημόσιας τοποθέτησης, διαλόγου και επιχειρηματολογίας για τους πολίτες του δήμου Ήλιδας και της Ηλείας ευρύτερα καθώς και όμορων περιοχών και τόπων, μέσα από την ομώνυμη σελίδα στο Facebook.

Βασικοί στόχοι αποτελούν η δημιουργία ενός σύγχρονου βήματος διαλόγου, η ενεργοποίηση των θεσμών και των πολιτών καθώς και η λειτουργία μιας θερμοκοιτίδας αυτο-οργάνωσης κοινοτήτων ενεργών πολιτών.

Αποτελεί τη συνέχεια, επαναδιατύπωση, επανασύσταση της Πρωτοβουλίας «Χάρτα Πολιτών» η οποία έλαβε χώρα προ των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2014 και είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας ιδεολογικής πλατφόρμας απόψεων, προτάσεων και διαλόγου για την επόμενη μέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (https://xartapoliton.wordpress.com/).

Λέξεις όπως σεβασμός, διαπραγμάτευση, διαβούλευση, διαφάνεια, αξιοκρατία, ισοτιμία και κυρίως συναίνεση είναι αρχές που διέπουν τη Χάρτα Πολιτών και αποτελούν τις δημοκρατικές βάσεις αφετηρία της κάθε συζήτησης.

Η ιδεολογία δεν είναι ιδιοκτησία και οι ενεργοί πολίτες έχουμε το δικαίωμα να συνδιαμορφώσουμε μια νέα πρακτική στα κοινά που θα διέπεται από ήθος, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και πολιτισμό.

 

Μερικές σκέψεις από τους Συντονιστές της Ομάδας


Σπύρος Ζαφειρόπουλος: «Σκέψεις και προβληματισμοί που αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας “Βήμα Πολιτών” είναι η αποδυνάμωση του δημόσιου διαλόγου στο δήμο Ήλιδας, η υπολειτουργία και απομόνωση του δημοτικού συμβουλίου, η έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας, η έλλειψη ανανέωσης της κοινότητας ενεργών πολιτών, η διαρκής και εμφανής ελάττωση ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τα κοινά με στόχο το Κοινό Καλό και Δημόσιο Συμφέρον καθώς και η σχεδόν εξαφάνιση κάθε μορφής αυτο-οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας».

Χρήστος Λιακόπουλος: «Το Βήμα Πολιτών δημιουργήθηκε για να καλύψει τα κενά του δημοσίου διαλόγου. Είναι το πρώτο και αναζητά πολίτες με καθαρές απόψεις για να συνεχίσει την πορεία του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο εκτός από τις αξίες που το διέπουν. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει το Βήμα Πολιτών θα εξελιχθεί και θα αναδειχθεί. Ορίζεται από τον σεβασμό. Οι πολίτες έχουν Δικαιώματα και πρέπει να τα διεκδικούν. Η εξέλιξη είναι εύλογη και αναγκαία. Το κίνημα είναι το ζητούμενο. Καλή αρχή»!

 

Οδηγίες


Δεν καθορίζουμε ατζέντα συζήτησης ούτε η θεματολογία πηγάζει από τους συντονιστές. Το Βήμα Πολιτών είναι πραγματικά ελεύθερο και ανοικτό και μπορεί ο οποιοσδήποτε να ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα θέμα σχετικό με τη θεματολογία της Ομάδας, αφού καταθέσει επωνύμως και τεκμηριωμένα την άποψή του.

Κάθε άποψη είναι προσωπική και ο καθένας εκπροσωπεί τον εαυτό του και μόνο.

Ο καθένας επιλέγει το βαθμό που θα τοποθετηθεί πολιτικά ή ακόμα και κομματικά καθώς παρθενογένεση δεν υφίσταται και όλοι κάπου ανήκουν. Ως μέλη της Ομάδας όμως οφείλουν να υπηρετούν τους βασικούς στόχους και τις αρχές της Ομάδας. Άλλωστε ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των τοποθετήσεών του και των αντιδράσεων που μπορεί να αποφέρουν.

Το Βήμα Πολιτών δεν ανήκει ιδεολογικά, πολιτικά ή κομματικά σε κανέναν και καθορίζεται μόνο από τα Μέλη της Ομάδας και το βαθμό συμμετοχής τους.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Σπύρος Ζαφειρόπουλος, «είναι το πρόβλημα που όλοι κάνουν ότι δεν το βλέπουν, που όμως δεν μπορούν να το αγνοήσουν, γιατί είναι μεγάλο και μες στα πόδια τους.

Ο πρώτος ελέφαντας για μένα είναι ο καταγγελτικός λόγος και όταν γίνεται και κομματικός προσωπικά τις περισσότερες φορές με κάνει να βαριέμαι και δεν διαβάζω ούτε το ενδιαφέρον κομμάτι που μπορεί να έχει ένα κείμενο.

Αυτά που γράφονται στο Βήμα Πολιτών μέχρι στιγμής ενώ είναι καλοδεχούμενα δεν απαντάνε σε αυτό που φαντάζομαι εγώ ως δημόσιο διάλογο για τοπικά θέματα.

Προφανώς δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία λογοκρισία, όσο τηρούνται μερικοί βασικοί κανόνες αυτής της ομάδας, αλλά όπως κάτι καινούργιο, εκτός από κανόνες οφείλει για μένα να έχει ένα όραμα. Τοπικά θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε γόνιμο διάλογο, να καλέσουμε και να εγκαλέσουμε πιο άμεσα και αποτελεσματικά οποιοδήποτε θεσμό να πάρει θέσει και να απαντήσει. Για έναν και μόνο λόγο. Γιατί γνωριζόμαστε και δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από θεσμούς και ρόλους όταν συναντιόμαστε καθημερινά στο δρόμο.

Η ιδέα που συζητήσαμε με το Χρήστο Λιακόπουλο είναι μια σύγχρονη “εκκλησία του δήμου” που θα εκφραστεί ως λειτουργία σε πρώτη φάση διαδικτυακά μέσα από αυτή την Ομάδα και αργότερα ίσως και με φυσική παρουσία στο μικρό αμφιθέατρο της Σκακιέρας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ομάδα με την έννοια της συλλογικότητας. Είμαστε απλά διευκολυντές της διαδικασίας σε τεχνικό επίπεδο και εξαρτάται από τα μέλη στο να διαμορφώσουν το χαρακτήρα αυτής της ομάδας.

Προσωπικά ανά εβδομάδα θα προσπαθήσω να θέτω ένα θέμα προς συζήτηση και να διεκδικήσω το ρόλο μου εδώ χωρίς ούτε αυτός να είναι δεδομένος για να υπάρξει και μια ποικιλία στη θεματολογία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ το εγχείρημα καινοτόμο και προσκαλώ όλους αφενός να αφήσουν τα προσωπικά προφίλ και να εκφραστούν με πάθος εδώ και αφετέρου αν πιστεύουν στο όραμα και το εγχείρημα Βήμα Πολιτών να προσκαλέσει ο καθένας 50-100-500 φίλους για να δημιουργηθεί ένας μέγεθος όπου θα γιγαντώσει το διάλογο.

Αν πάλι δεν συμβούν όλα αυτά δεν τρέχει και τίποτα. Προσωπικά έχω μεγαλώσει αρκετά στα κοινά για να ψάχνω ικανοποίηση σε αυτό που πολλοί φαντάζονται ως επιτυχία.

Σας καλώ και σας προκαλώ να αναμετρηθούμε εδώ με σεβασμό και διάθεση για προσφορά ώστε ο διάλογος να ζωντανέψει επιτέλους την πόλη και το δήμο…».

#χάρταπολιτών #βήμαπολιτών #ΒόρειοΣέλας#άποψη #όραμα #διακήρυξη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος