FOLLOW US: facebook twitter

Βενιζέλος & Τζαβάρας ομιλητές στη διαδικτυακή διημερίδα “1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους”

Ημερομηνία: 16-03-2021 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Σήμερα η Πρωινή ολοκληρώνει την παρουσίαση των προσώπων που θα συμμετέχουν στη διαδικτυακή διημερίδα για το 1821 με θέμα “1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους”, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 27 & 28 Μαρτίου, με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρο Κυβέρνησης και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον βουλευτή Ηλείας και εισηγητή της πλειοψηφίας στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, Κώστα Τζαβάρα.  Αύριο θα δημοσιευτεί και το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας με τους ομιλητές και το αντικείμενο των εισηγήσεών τους.

Verfassungsblog on Twitter: "“The decision of the German Constitutional Court essentially promises a Union that is financially passive in the context of international economy and economically unequal within itself.” EVANGELOS VENIZELOS on

Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη δικηγόρο Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη, την Ελβίνα, επίσης δικηγόρο. Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975).

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των  Παρισίων  ( Paris II) . Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του καθηγητή του  Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια.

Στην ακαδημαϊκή του πορεία, ο Ευ. Βενιζέλος δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές  αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων . Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και  βιβλία του για διάφορα πολιτικά ζητήματα: το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις μοντέρνες δημοκρατίες, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους  κ.ά. Κατάλογος δημοσιευμάτων (μελετών, βιβλίων κ.ο.κ) του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι διαθέσιμος στην προσωπική του ιστοσελίδα www.evenizelos.gr. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών).Τον Οκτώβριο του 1993 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην  Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε  σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012 /Μάιος, 2012/ Ιούνιος, 2015/Ιανουάριος ,2015/Σεπτέμβριος). Ως  βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995 – 2001). Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις.

Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και στη συνέχεια Υπουργός  Τύπου και Μ.Μ.Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995), Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996), Υπουργός Δικαιοσύνης (1996), Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999), Υπουργός Ανάπτυξης ( Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας 1999-2000), για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, (2000-2004), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012). Ο Ευ. Βενιζέλος διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Στις 18 Μαρτίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης. Στις 25 Ιουνίου του 2013, ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015.

Η θητεία του Ευ. Βενιζέλου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ζήτησε μετά τις εκλογές της 25.1.2015, έληξε στις 14 Ιουνίου 2015 με τη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου και την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ (2017-2019)

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Κώστας Τζαβάρας

Γεννήθηκε και ζει στον Πύργο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (D.Ε Α) στο Κοινωνικό Δίκαιο (Droitsocial) από το Πανεπιστήμιο PARISX-NANTERRE των Παρισίων, πτυχίου στον τομέα του Δικαίου από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου PARISI (PΑΝΤΗΕΟΝ), καθώς και πτυχίου στην Κοινωνιολογία (LICENSE) από το Πανεπιστήμιο PARISX-NANTERRE. Γνωρίζει πολύ καλά Γαλλικά και Αγγλικά. Εξελέγη  Βουλευτής Ν. Ηλείας με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στις εκλογές του 2007, 2009, 2012 , 25/1/2015 και 20/9/2015. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανέλαβε καθήκοντα  Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Διατέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ (2009) και Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης (2011). Συμμετέχει ως μέλος στις ακόλουθες Επιτροπές:

Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Συμμετέχει ως Πρόεδρος στη Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Στο παρελθόν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Διακομματική Επιτροπή για την Εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος και των Συνθηκών Διαβίωσης των Κρατουμένων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, στην Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ποινικολόγων. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πύργου 1999-2002, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης από όλους τους εκλεγέντες. Διατέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας επί δύο συνεχείς θητείες. Έχει διοργανώσει ημερίδες και συνέδρια γενικού ενδιαφέροντος (Δίκαιο Περιβάλλοντος, Ναρκωτικά, Φιλοσοφία Δικαίου, Αναθεώρηση του Συντάγματος κ.ά.) στον Πύργο και στην Αρχαία Ολυμπία. Έχει αρθρογραφήσει σε τακτική βάση στις εφημερίδες του Πύργου ΠΡΩΙΝΗ («Τα εν Δήμω μη εν Οίκω»), ΠΑΤΡΙΣ («Αντιλογίες») και ΑΥΓΗ. Είναι μέλος κινήσεων και σωματείων με σκοπό τη βελτίωση ποιότητας ζωής και την προώθηση λύσεων στα τοπικά προβλήματα (Διεπιστημονική Κίνηση Πύργου, Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διεκδίκηση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία, Σύλλογος Πυργίων ο “Άγιος Χαράλαμπος” κ.ά.). Εργάστηκε ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο του Πύργου και στο Εφετείο της Πάτρας (1980-2007).

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Δήμητρα Καχτίτση και πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου, Πτυχιούχου Νομικής και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Παρισίων, και της Μελίνας, Πτυχιούχου Νομικής και Ποινικού Δικαίου των Πανεπιστημίων Κομοτηνής και Αθηνών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ