FOLLOW US: facebook twitter

Βάζει «ταφόπλακα» η Κοσμητεία!: Προτείνει και επίσημα τη διακοπή λειτουργίας της Μουσειολογίας

Ημερομηνία: 30-10-2020 | Συντάκτης:
-«Θα εισηγηθώ να κλείσουμε την πόλη!» επισημαίνει ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη απόψε στο Λάτσειο
Της Κικής Κολοβέρου & του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

 

Αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις σχετικά με το τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής» η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών ενημέρωσε τα μέλη της για την απόφασή της να προτείνει τη διακοπή λειτουργίας του τμήματος, καθότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να να εκτελέσει βραχυπρόθεσμα χωρίς σοβαρά προβλήματα το εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και δεν θεωρείται βιώσιμο επειδή δεν διαθέτει τη στοιχειωδώς αναγκαία στελέχωση. Παράλληλα, στην πρόταση επισημαίνεται ως αδυναμία η λειτουργία του τμήματος στον Πύργο, διότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί η διδασκαλία του από άλλους καθηγητές «επειδή είναι σε άλλη περιφερειακή ενότητα».

«Η σχολή αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να προτείνει τη διακοπή της λειτουργίας του τμήματος» αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης που κοινοποιήθηκε στα μέλη της Κοσμητείας, με την επισήμανση από ορισμένα μέλη της κοσμητείας ότι η λέξη «διακοπή» να αντικατασταθεί είτε από τη λέξη «παύση» είτε από τη λέξη «κατάργηση», για να μη δοθεί ή εντύπωση ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Μουσειολογίας, Αναστασία Ζαφειροπούλου-Μακρυγένη, εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση, καταλογίζοντας εμμονή με το συγκεκριμένο τμήμα και αδιαφορία για την ενίσχυσή του, προσθέτοντας ότι υπάρχουν άλλα τμήματα που δεν έχουν κανέναν μόνιμο καθηγητή , για τα οποία δεν επιδεικνύεται το ίδιο ενδιαφέρον.

«Καταδικάζουμε τους  φοιτητές να μην τελειώσουν τις σπουδές τους. Προεξοφλείτε ότι το τμήμα δεν θα είναι βιώσιμο ούτε σε 10 χρόνια. Το τμήμα χρειάζεται την υποστήριξη του πανεπιστημίου Πατρών γιατί με την ενσωμάτωσή του σε αυτό άλλαξε αντικείμενο σπουδών και κατέληξε σε αυτή τη θέση. Ως εκ τούτου Το Πανεπιστήμιο οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην τις απεμπολεί», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Θα εισηγηθώ να κλείσουμε την πόλη!»

Εξελίξεις πυροδότησε το αποκλειστικό δημοσίευμα της «Πρωινής» για την πρόθεση της Κοσμητείας του Πανεπιστημίου Πατρών να βγάλει από το Μηχανογραφικό του 2021 το τμήμα Μουσειολογίας του Πύργου, οδηγώντας ουσιαστικά σε ξαφνικό θάνατο τη μοναδική σχολή της πόλης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου ο οποίος έχει καλέσει για σήμερα στις 9 το βράδυ, ευρεία κατεπείγουσα σύσκεψη στο Λάτσειο. Σε αυτήν έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι Ηλείοι βουλευτές, η πρόεδρος και ο καθηγητής του τμήματος Α. Ζαφειροπούλου και Γ. Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα, ο Σύλλογος Σπουδαστών, οι Επιστημονικοί Σύλλογοι (Δικηγορικός, Ιατρικός, ΤΕΕ, Φαρμακευτικός, Οδοντιατρικός),το Επιμελητήριο Ηλείας, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ Ηλείας, ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών κ.ά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην πρόσκληση, η παρουσία όλων κρίνεται επιβεβλημένη.

«Δυστυχώς το έλλειμα σοβαρής πολιτικής στο παρελθόν και από την υπουργική εκπροσώπηση της Ηλείας στις κυβερνήσεις στο χώρο της παιδείας, αλλά και η λογική της ελάχιστης προσπάθειας εκ μέρους της αυτοδιοίκησης, έχει οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, στη σημερινή κατάρρευση του τόπου μας, της Ηλείας και των δήμων» δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος προσθέτοντας ότι «οι πανεπιστημιακές σχολές ουσιαστικά καρκινοβατούν, ο δρόμος Πάτρα-Πύργος είναι μια μαύρη κωμωδία, και γενικώς οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι κρύβονται».

Ο κ. Αντωνακόπουλος, αναμένεται να εισηγηθεί γενική απεργία και «λουκέτο» στην πόλη ως το μοναδικό τρόπο διεκδίκησης και άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση για την παραμονή και αναβάθμιση του τμήματος Μουσειολογίας αλλά και την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργου- Πατρών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος