FOLLOW US: facebook twitter

Βάζει «φωτιά» στα σκουπίδια ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης

Ημερομηνία: 30-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

fodsa2

Με έγγραφο ζητά να μεταφερθούν σάπια σκουπίδια από τον Πύργο στην Τριανταφυλλιά – Έκτακτη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ

 Μπουρλότο στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Ηλείας, στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, κινδυνεύει να βάλει ένα έγγραφο που απέστειλε ο ασκών καθήκοντα Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύσης Παναγιωτόπουλος. Με αυτό καλεί στον ΦΟΔΣΑ Ηλείας σε συνεργασία με το δήμο Πύργου μέσα σε 15 ημέρες να μεταφερθούν 4000 τόνοι σάπιων σκουπιδιών που βρίσκονται στον αστικό ιστό της πόλης, σε χώρους του ΧΥΤΥ για επεξεργασία, λόγω επιδημιολογικού κινδύνου. Παράλληλα ενημερώνει πως το Δημόσιο θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία από σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε άμεσα έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ηλείας χθες το απόγευμα.

Όπως είναι γνωστό το θέμα της εναπόθεσης σάπιων σκουπιδιών αποτελεί αιτία πολέμου για το δήμο Ήλιδας. Αυτό ξεκαθάρισε χθες και ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Υπέρ της άποψης να μην γίνει δεκτή μια τέτοια απόφαση και να διαφυλαχθεί η σημερινή υπόσταση του έργου και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων τάχθηκαν ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, οι αντιδήμαρχοι Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Αρχ. Ολυμπίας Γιάννης Δάγκαρης και Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Αργυρόπουλος. Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής από την πλευρά του ζήτησε να μην παρθεί εν θερμώ κάποια απόφαση για το θέμα και να γίνει προσπάθεια εξάντλησης διαπραγμάτευσης από πλευράς του ΦΟΔΣΑ. Η θέση του δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού ήταν διαφορετική καθώς πρότεινε την ερχόμενη Τρίτη, να υπάρξει συνάντηση των επτά δημάρχων της Ηλείας με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή για το θέμα των σάπιων σκουπιδιών, αλλά προπάντων να μην διαταραχθεί αυτό που έως τώρα έχουν δημιουργήσει όλοι μαζί στη διαχείριση των σκουπιδιών. Στο τέλος της συνεδρίασης έπεσε στο τραπέζι η πρόταση ή να απαντηθεί αρνητικά το έγγραφο είτε να ζητηθούν διευκρινήσεις. Τελικά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της αρνητικής απάντησης με ψήφους 7-6 ανάμεσα στα παριστάμενα μέλη, προκρίνοντας την πρόταση του κ. Χριστοδουλόπουλου, υπερασπίζοντας έτσι το έργο που έχει δημιουργηθεί.

Το έγγραφο όμως με τον τρόπο που έχει συνταχθεί και δεν έχει μορφή απόφασης, αλλά πρόσκλησης από την πλευρά του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημιουργεί απορίες. Καταρχήν απευθύνεται στο ΦΟΔΣΑ Δ. Πύργου (προφανώς από λάθος εγγραφή). Δεύτερον και ουσιαστικότερο, γίνεται λόγος για 4000 τόνους σάπιων σκουπιδιών στον αστικό ιστό της πόλης του Πύργου, την ώρα που και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Λιατσής υποστηρίζει πως η πόλη είναι καθαρή και το πρόβλημα υπάρχει στα δημοτικά διαμερίσματα. Ωστόσο η αναφορά αυτή μπορεί να αφορά τα σκουπίδια που βρίσκονται στο δημοτικό στάδιο της πόλης, κάτι που ίσως να μην αντιστοιχεί στην αναφερόμενη ποσότητα. Τρίτον για πρώτη φορά δεν συνδέονται στο θέμα των σάπιων σκουπιδιών ο δήμος Πύργου και ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας. Από την άλλη προκαλεί πολλές απορίες από που εκπορεύεται ένα τέτοιο έγγραφο, που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα προβλήματα παρά να λύσει τα υπάρχοντα στο μέτωπο των σκουπιδιών. Σε κάθε περίπτωση ο ΦΟΔΣΑ θα επιχειρήσει να διαφυλάξει τη σημερινή μορφή της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ηλεία την ώρα που διεκδικεί την έγκριση μέσα από τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής της υλοποίησης του εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος