FOLLOW US: facebook twitter

Βασίλης Ζαχαρόπουλος: Τα οικονομικά μέτρα στήριξης που προτάθηκαν στο Δ. Σ. Ήλιδας

Ημερομηνία: 15-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

Στις δράσεις και τα μέτρα που έλαβε η δημοτική αρχή Ήλιδας με την εμφάνιση της πανδημίας αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Ζαχαρόπουλος, με εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ αυτών στις γενικές απολυμάνσεις κτιρίων και κοινοχρήστων χώρων αλλά και στη στήριξη απόρων δημοτών με την παροχή ημερήσιων γευμάτων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα μέτρα οικονομικού περιεχομένου επισημαίνοντας ότι από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 αναστέλλεται η καταβολή μισθωμάτων σε Δήμους για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων ενώ με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη αλλά και του ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

Παράλληλα, πρότειναν:

  1. Παράταση προθεσμίας πληρωμής των λογαριασμών ύδρευσης και των  ρυθμίσεων καταβολής οφειλών που έχουν ήδη γίνει , έως 31/5/2020, χωρίς προσαυξήσεις.
  2. Αναστολή τής διακοπής παροχών ύδρευσης λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.
  3. Οι επαγγελματίες που κάνουν χρήση κοινόχρηστων χώρων -και οι επιχειρήσεις τους έχουν διακόψει ή περιορίσει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, δεν θα πληρώσουν τέλη για το διάστημα από 1/3/2020 – 31/5/2020. Για όσους έχουν πληρώσει ήδη, θα γίνει συμψηφισμός με τα απαιτούμενα τέλη επόμενων μηνών.
  4. Οι επαγγελματίες και αγρότες που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά, δεν θα πληρώσουν τέλη για το διάστημα από 1/3/2020 – 31/5/2020.
  5. Παροχή δημοτικής ενημερότητας για οφειλέτες προς τον δήμο, έως 31/5/2020.
  6. Να μην ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών και δέσμευση λογαριασμών στην εφορία, έως 31/5/2020.
  7. Να μην εισπραχθούν μισθώματα από την ενοικίαση δημοτικά κτιρίων, κυλικείων ή αγροτεμαχίων, ως 31/5/2020.
  8. Όσον αφορά το τέλος 0,5% και 2% τέλος παρεπιδημούντων τα οποία αποδίδουν οι επιχειρήσεις στον δήμο, αυτό υπολογίζεται επί των ακαθαρίστων εσόδων τους, και εφόσον τελούν υπό αναστολή, δεν θα το καταβάλουν.  Παρόλα αυτά, δίνουμε τη δυνατότητα, σε όσους λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, να καταθέσουν τα παραπάνω τέλη ως 30/6/2020.
  9. Ως προς το τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σας  ενημερώνουμε για τα εξής: το τέλος αυτό εισπράττεται από τη ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών και με βάση τα στοιχεία (δισκέτα), που δίνει ο δήμος, μια φορά τον χρόνο. Με αυτό το δεδομένο, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί η μείωση, καθώς θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για ενδεχόμενη αλλαγή των στοιχείων . Ωστόσο, εξετάζουμε τη δυνατότητα επιστροφής ύψους 50% των παραπάνω τελών, μετά από εισήγηση των οικονομικών υπηρεσιών και λήψη απόφασης από το Δ.Σ, για κάποιες κατηγορίες δημοτών, όπως αυτές θα προσδιοριστούν.

Βασίλης Ζαχαρόπουλος, αντιδήμαρχος Οικονομικών


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος