FOLLOW US: facebook twitter

Βασίλης Γιαννόπουλος: «O ΑΣΟ θα αναδείξει το Φεστιβάλ Κιν/φου & την ιστορία της πόλης» (Βίντεο)

Ημερομηνία: 03-12-2021 | Συντάκτης:

Συνέντευξη στις: Ζωή Μπέκιου, Αλεξάνδρα Μπερτσάτου & Κατερίνα Θανοπούλου

Τριγυρνώντας στα κεντρικά γραφεία του Φεστιβάλ, συναντήσαμε και συζητήσαμε με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο. Μέσα από μια πολύ άνετη συζήτηση, μας εξέφρασε πόσο πολύ νοιάζεται για το φεστιβάλ μας και την προοπτική εξέλιξής του, μας έλυσε πολλές απορίες σχετικά με το μελλοντικό του σπίτι, τις αποθήκες ΑΣΟ, καθώς και πόσο πολύ του αρέσει να συζητάει μαζί μας ώστε να ενστερνίζεται και την παιδική οπτική.

Ζωή: Είμαστε από την συγγραφική ομάδα Zizanio News και σήμερα έχουμε μαζί μας τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Βασίλη Γιαννόπουλο και θα του κάνουμε κάποιες ερωτήσεις.

Καλησπέρα σας!

Κατερίνα: Αγαπάτε το σινεμά;

Εννοείται ότι το αγαπώ το σινεμά και από πολύ μικρός μου άρεσε και ήθελα να πηγαίνω αρχικά με τους γονείς μου και μετά με τις παρέες μου σινεμά. Η αλήθεια είναι και θέλω να το πω ότι δεν είχα αποκτήσει ιδιαίτερες επαφές με τον παιδικό κινηματογράφο όμως μέσα από την επαφή μου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας μπορώ να πω ότι το έχω λατρέψει. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι το έχω λατρέψει και βλέπω και συνειδητοποιώ πράγματα μέσα από τις ταινίες που προβάλλονται πόσο ξεχωριστή είναι αυτή η διαδικασία και πόσο ταλέντο υπάρχει στα νέα παιδιά και στους νέους ανθρώπους.

Κατερίνα: Ποιά ήταν η τελευταία ταινία που παρακολουθήσατε και σας άρεσε;

Γενικά στο σινεμά ή στο Φεστιβάλ;

Κατερίνα: Γενικά

Λοιπόν, η τελευταία ταινία στο σινεμά γενικά και μετά από πολύ μεγάλο διάστημα λόγω  της πανδημίας ήταν ο James Bond χθες όμως είδα μία εκπληκτική ταινία στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας που πραγματικά με συγκλόνισε και την προτείνω ανεπιφύλακτα ήταν το “Γείτονες”.

Ζωή: Επειδή την παρακολούθησα ήταν όντως πάρα πολύ ωραία ταινία. Πώς συμμετέχετε στο Φεστιβάλ ως Περιφέρεια;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει το θεσμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Θέλω όμως να σταθώ και να κάνω τη διαφοροποίηση γιατί τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι γίνεται και η πιο σωστή διαδικασία μέσω από μια προγραμματική σύμβαση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Υπουργείο Πολιτισμού έχουμε εξασφαλίσει σταθερά μια χρηματοδότηση ούτως ώστε να καλύπτονται όλες οι λειτουργικές ανάγκες του Φεστιβάλ καθώς και μέσα από αυτή τη διαδικασία να ενδυναμώνουμε και να ενισχύουμε το ίδιο το Φεστιβάλ. Για μένα, αυτό είναι και το πιο σημαντικό και το πάω και λίγο παραπέρα ελπίζοντας να μην κλέβω από τον χρόνο που έχουμε γιατί πρέπει να ειπωθεί ότι το Φεστιβάλ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει όχι θα έλεγα στο ταβάνι γιατί έχει περιθώρια ακόμα αλλά έχει φτάσει σε ένα σημείο αρκετά υψηλό θέλει να του δώσουμε μια ώθηση ακόμα μεγαλύτερη και αυτή θα έρθει μέσα από μια πιο έντονη συνεργασία και μέσα από μια πιο μεγάλη χρηματοδότηση.

Κατερίνα: Πως είναι η συνεργασία σας με το Φεστιβάλ σήμερα;

Είναι άψογη. Πραγματικά το λέω αυτό και το εννοώ γιατί με τους ανθρώπους του Φεστιβάλ μα την οργανωτική ομάδα πέρα από το ότι είμαστε μια κλειστή κοινωνία και γνωριζόμασταν λίγο πολύ και πριν βρεθώ σε αυτή τη θέση. Μάλιστα πρέπει να αναφερθώ και στον Δημήτρη Σπύρου με τον οποίο μας συνδέει μια πολλή καλή φιλία τυγχάνει να είμαστε και κοντοχωριανοί δηλαδή το χωριό του κύριου Δημήτρη είναι απέναντι από το δικό μου. Μάλιστα με τη μητέρα μου και πρέπει να το πω ήταν συμμαθητές στο Γυμνάσιο των Κρεστένων οπότε όπως καταλαβαίνετε υπάρχει ένα δέσιμο ισχυρό και δυνατό όμως δεν περιορίζεται αυτό μόνο στον Δημήτρη Σπύρου και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος και ο Παντελής Παντελόγλου και ο Νίκος Θεοδοσίου αλλά και όλη η ομάδα και οι αφανείς ήρωες που υπάρχουν πίσω από αυτούς γιατί μια επιτυχία δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε δύο τρία άτομα αλλά είναι μια ομάδα και μέσα από αυτή την ομάδα έρχεται η επιτυχία. Άρα όπως αντιλαμβάνεστε με όλους αυτούς τους ανθρώπους έχω πάρα πολύ καλή σχέση, θεωρώ ότι αυτό φαίνεται και θα συνεχιστεί να υπάρχει.

Ζωή:  Πώς συμμετέχετε στο Φεστιβάλ ως περιφέρεια;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει το θεσμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Θέλω όμως να σταθώ και να κάνω τη διαφοροποίηση, γιατί τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι γίνεται και η πιο σωστή διαδικασία, μέσω από μια προγραμματική σύμβαση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Υπουργείο Πολιτισμού, έχουμε εξασφαλίσει σταθερά μια χρηματοδότηση ούτως ώστε να καλύπτονται όλες οι λειτουργικές ανάγκες του Φεστιβάλ καθώς και μέσα από αυτή τη διαδικασία να ενδυναμώνουμε και να ενισχύουμε το ίδιο το Φεστιβάλ. Για μένα, αυτό είναι και το πιο σημαντικό και πρέπει να ειπωθεί ότι το Φεστιβάλ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει, όχι θα έλεγα στο ταβάνι -γιατί έχει περιθώρια ακόμα, αλλά έχει φτάσει σε ένα σημείο αρκετά υψηλό. Θέλει να του δώσουμε μια ώθηση ακόμα μεγαλύτερη και αυτή θα έρθει μέσα από μια πιο έντονη συνεργασία και μέσα από μια πιο μεγάλη χρηματοδότηση.

Αλεξάνδρα: Όπως είπατε δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ταβάνι, έχουμε ένα περιθώριο ανάπτυξης του Φεστιβάλ και γι αυτό θα ήθελα να κάνω την επόμενη ερώτηση. Πότε θα μετατραπούν οι αποθήκες ΑΣΟ στη στέγη του Φεστιβάλ μας;

Το πότε δεν μπορώ να το ξέρω θα μπορούσα να δώσω μια απάντηση αυτή τη στιγμή ως πολιτικός, αλλά είναι κάτι που δεν θέλω να κάνω γιατί μας αφορά όλους και πιο πολύ το ίδιο το Φεστιβάλ. Αυτό που μπορώ να πω για να έχετε και εσείς μια καλύτερη εικόνα και κάτι για να χαρείτε θα σας πω που βρισκόμαστε. Αυτή τη στιγμή και μετά από πολλά χρόνια που η διαδικασία έχει μείνει παγωμένη έχει ανατεθεί σε έναν τεχνικό σύμβουλο δηλαδή σε έναν εξειδικευμένο επιστήμονα, αρχιτέκτονα μηχανικό, προκειμένου να προχωρήσει στην ωρίμανση της μελέτης για τον ΑΣΟ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, να συντάξει τη μελέτη μαζί με τον φάκελο που αφορά το έργο αυτό και στη συνέχεια να πάμε σε δημοπράτηση του έργου. Για να έχετε ένα πρόχειρο χρονικό πλαίσιο, εγώ θα ήμουν προσωπικά πολύ ικανοποιημένος και άλλωστε αυτή είναι και η στόχευσή μου, η τεχνική μελέτη να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2022 ούτως ώστε το αργότερα μέχρι τέλος του 2022 και αρχές του 2023 να μιλάμε για δημοπράτηση του έργου. Σας λέω όμως και πάλι θα ήταν παρακινδυνευμένο να βάλω χρονικά διαγράμματα, γιατί είναι μια διαδικασία αρκετά σοβαρή, έχουμε κάνει και ραντεβού στην Αθήνα, το είπε και ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος και ήταν και ο Δημήτρης Σπύρου μαζί με τους αρχιτέκτονες και τον πολιτικό μηχανικό, γιατί είναι μια διαδικασία ανοιχτή, θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να προκύψει ένας χώρος ο οποίος θα είναι λειτουργικός και θα είναι απόλυτα χρήσιμος στο Φεστιβάλ. Όχι μόνο για το Φεστιβάλ, προβλέπει τη δημιουργία κινηματογραφικού πλατό, studio animation και πολλά πολλά άλλα.

Αλεξάνδρα: Βασικά με καλύψατε λίγο αλλά αν μπορείτε να αναπτύξετε λίγο περισσότερο γιατί η επόμενη ερώτηση μου είναι αν θα διατίθεται και για άλλα πολιτιστικά γεγονότα;

Η πρόθεση μας και αυτό που έχουμε συζητήσει και με το Φεστιβάλ είναι ότι αυτός ο χώρος που θα προκύψει επειδή είναι ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και θα έχει επιφάνεια γύρω στα 3,500 τ.μ. όπως όλοι καταλαβαίνουμε θα είναι ένας τεράστιος χώρος, οπότε θα είναι για το Φεστιβάλ, αλλά δεν θα είναι αποκλειστικά για το Φεστιβάλ, δηλαδή θα υπάρχει χώρος όπου θα μπορεί να πραγματοποιηθούν περιοδικές εκθέσεις μία για παράδειγμα έκθεση ζωγραφικής θα μπορεί να στεγάζεται εκεί. Επιπλέον θα υπάρχουν δύο κινηματογραφικές αίθουσες, η μικρότερη θα είναι για χωρητικότητας 240 περίπου θέσεων, θα μπορεί να διατίθεται και για κάποιο συνέδριο ή για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση. Απλά αυτό που έχουμε πει είναι ότι όποια χρήση και να έχει ο χώρος, θα πρέπει αυτό να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύσουμε το κτίριο, να μην έχουμε φθορές και αυτό να παραμένει στολίδι, ένα κόσμημα. Επίσης, προς το παρόν υπάρχει και χώρος όπου μπορεί να στεγαστεί ένα εστιατόριο, ένα καφέ-μπαρ ώστε να είναι ανοιχτό στον κόσμο.

Ζωή: Θα λέγαμε ότι οι αποθήκες του ΑΣΟ είναι και μέρος της πόλης μας. Οπότε θα διατηρηθούν κάποια από τα μέρη τους;

Σαφέστατα θα διατηρηθούν, γιατί ο ΑΣΟ όλοι το ξέρουμε ότι είναι συνδεδεμένος με την ιστορία της περιοχής, με την ιστορία του Πύργου. Η πρόβλεψη του μελετητή είναι να διατηρήσει τους τοίχους, την τοιχοποιία ακόμα και την μορφή του στέγαστρου. Δε θα αλλάξουμε την δομή. Επίσης, μέσα στον χώρο του ΑΣΟ, υπάρχει ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, όπου εκεί στεγάζονταν τα γραφεία της διοίκησης του ΑΣΟ. Αυτό όλο φυσικά θα διατηρηθεί, θα ανακαινιστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει αυτό το κτίριο. Και εκεί θα είναι τα γραφεία του Φεστιβάλ. Θα υπάρχει χώρος για να πραγματοποιηθεί μια συνέντευξη τύπου, μια συνεδρίαση, ένα ραντεβού. Όλα αυτά! Δηλαδή υπάρχουν στον σχεδιασμό. Όπως επίσης, ο διάδρομος που υπάρχει στην μέση και αυτός θα διατηρηθεί, αλλά θα γίνουν με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε και να υπάρχει λειτουργικότητα και χρησιμότητα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αλλά παράλληλα να διατηρήσουμε και το κτίριο.

Κατερίνα: Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!

Εγώ ευχαριστώ για τη σημερινή συνέντευξη. Μέσα από την επαφή μου με δράσεις του Φεστιβάλ και νιώθω πιο ωραία, αλλά νιώθω ότι αυτή η αλληλεπίδραση με εσάς τα νέα παιδιά είναι πολύ χρήσιμη, γιατί εσείς έχετε μια άλλη οπτική γωνία, μια άλλη αίσθηση των πραγμάτων, η οποία είναι πολύ πολύ χρήσιμη και αυτό πραγματικά το λέω και με αφορμή τις ταινίες που παρακολούθησα εχτές, είδα ότι μέσα από κάποιες εκφάνσεις και μέσα από κάποιες πτυχές που δε σου περνούν από το μυαλό ποτέ, βλέπεις πώς ένα παιδί αντιμετωπίζει κάποια πράγματα, κάποια προβλήματα και κάποιες καταστάσεις δύσκολες. Οπότε σας ευχαριστώ πολύ!

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο κανάλι μας στο YouTube


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος