FOLLOW US: facebook twitter

Βασιλική Παπαχριστοπούλου: Επιπτώσεις από το αλκοόλ στην υγεία

Ημερομηνία: 25-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Υγεία

Το αλκοόλ υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητά μας. Συνοδεύει τις εξόδους μας, τις γιορτές ή και τις βραδιές χαλάρωσης στο σπίτι. Ποιες είναι όμως οι παρενέργειες από την κατανάλωση αλκοόλ στο σώμα μας; Έχει οφέλη; Και τελικά, πόσο αλκοόλ μπορώ να πίνω καθημερινά- χωρίς να ”χαλάω τη δίαιτά” μου ή την υγεία μου;

Στη ”δίαιτα”: Το αλκοόλ έχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Μπορείς να καταλάβεις καλύτερα τι σημαίνει, αν αναλογιστείς ότι το λίπος (το υψηλότερο σε θερμίδες θρεπτικό συστατικό) έχει 9 θερμίδες στο γραμμάριο. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποτό με χυμούς ή ένα κοκτέιλ μπορεί να φτάσει να ισούται σε ενέργεια με ένα γεύμα. Όμως, το πράγμα χειροτερεύει: η βασική διαφορά της αλκοόλης από άλλα συστατικά (και για αυτό δεν την κατατάσσουμε στα θρεπτικά συστατικά) είναι ότι έχει μηδενική θρεπτική ενέργεια. Δε μας προμηθεύει, δηλαδή, με καμία ουσία που το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει στον μεταβολισμό. Έτσι, αποθηκεύεται αυτό καθ’ αυτό στο σώμα ως λίπος.

Υπάρχουν οφέλη από το αλκοόλ;

Δεν είναι μύθος ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ (2 ποτήρια κρασί για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες, καθημερινά) συνδέεται με :

-χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου σε σχέση ακόμη και με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ.

-Το κόκκινο κρασί χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, συνδέεται με αύξηση της HDL χοληστερίνης στο αίμα, καθώς και μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης.

-τo αλκοόλ έχει συνδεθεί άμεσα – ιδιαίτερα στη χώρα μας, αλλά σίγουρα όχι μόνο- με την κοινωνικοποίηση, τη διασκέδαση και τη χαλάρωση.

Πολλές έξοδοι  μας, οι γιορτές, οι οικογενειακές μαζώξεις, συνοδεύονται από αλκοόλ- και συχνά, η πρόσκληση ”πάμε για μία μπύρα” σημαίνει πολύ περισσότερα από αυτό: σημαίνει  να βρεθούμε, να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να μοιραστούμε, ή , απλά, να βγούμε για λίγο από το άγχος της καθημερινότητας παρέα. Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί που μπορούν να αναπτυχθούν για τη σύνδεση αλκοόλ και διασκέδασης. Όμως, ανεξαρτήτως αυτών, σίγουρα μπορούμε να αποδεχτούμε την πραγματικότητα: στην εποχή μας, συχνά το αλκοόλ υπάρχει σε μεγάλο φάσμα των κοινωνικών μας δραστηριοτήτων και δε μπορούμε ξαφνικά – στο όνομα μίας ”δίαιτας” – να σταματήσουμε ή να αλλάξουμε τους τρόπους που κοινωνικοποιούμαστε, για να αποκλείσουμε το αλκοόλ από τη ζωή μας.

Aρα; Tο όριο στο αλκοόλ ημερησίως ανέρχεται στο ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο για τους άντρες (335ml μπύρα, 150 ml κρασιού και 45 ml οινοπνευματωδών).

Σίγουρα, στην πραγματική ζωή, αυτό δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο- είναι όμως εφικτό.

Αυτό που ο περισσότερος κόσμος αποκαλεί δίαιτα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ισορροπημένη διατροφή- τίποτα δεν αποκλείεται δια παντός, τίποτα δεν απαγορεύεται, αλλά με βασικό στόχο και προτεραιότητα τη θρέψη του σώματος. Άρα, το ζητούμενο είναι η ισορροπία θρέψης και απόλαυσης- να μάθουμε να πίνουμε για την απόλαυση, χωρίς να χάνουμε σε θρέψη. Όπως με όλα τα…”έξτρα” της διατροφής έτσι και με το αλκοόλ, είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που πίνουμε – που, τελικά, είναι η απόλαυση που μας προσφέρει. Έτσι, σιγά σιγά να μάθουμε μπορούμε να επιλέγουμε το πότε και το πώς που θα καταναλώσουμε αλκοόλ, με ένα λίγο πιο συνειδητό τρόπο .Τέλος, σημαντικό είναι να φροντίσουμε το σώμα μας – εφόσον γνωρίζουμε ότι θα καταναλώσουμε αλκοόλ – για να δεχτεί όσο καλύτερα γίνεται την ξένη προς αυτό ουσία: μένουμε καλά ενυδατωμένοι (1 ποτήρι για νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ είναι ένα καλό κόλπο να εφαρμόσουμε για την ενυδάτωσή μας), δεν πίνουμε με άδειο στομάχι και αν χρειαστούμε φαγητό μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.

Την επόμενη  μέρα, καλύτερα να επιλέξουμε φαγητά πλούσια σε αμινοξέα, όπως αυγά ή τυρί, συνοδεία απλών υδατανθράκων  όπως μία φέτα ψωμί ή φρυγανιές. Αυτό θα συμβάλλει στην αναπλήρωση των χαμένων από το αλκοόλ συστατικών και θα επαναφέρει τα επίπεδα της γλυκόζη του αίματος, που το αλκοόλ διαταράσσει σημαντικά,  στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Παπαχριστοπούλου Βασιλική

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος