FOLLOW US: facebook twitter

Βασικές προφυλάξεις ασφαλείας για τους κυνηγούς

Ημερομηνία: 16-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ένα βασικό ζητούμενο για τον κυνηγό και για την ασφάλεια του ιδίου και των άλλων κυνηγών που κινούνται στο ίδιο πεδίο, αλλά και των οικείων του όταν το όπλο φυλάσσεται στο σπίτι, είναι να λαμβάνει βασικές προφυλάξεις ασφαλείας για να αποφεύγονται ατυχήματα. Διότι δεν είναι λίγες οι φορές που πάνω στο κυνήγι μπορεί ο κυνηγός να αστοχήσει και να τραυματίσει ή να σκοτώσει άλλον κυνηγό, αλλά και μέσα στο σπίτι όπου υπάρχει ελλιπής φύλαξη των κυνηγετικών όπλων και έχουμε τραυματισμό, κάποιες φορές δυστυχώς και θανάσιμο, κυρίως παιδιών που επεξεργάζονται από περιέργεια μια αφύλακτη καραμπίνα.

Πρώτος κανόνας λοιπόν είναι μην υποθέτετε ποτέ ότι το όπλο είναι άδειο. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το όπλο έχει άδεια θαλάμη είναι να το ανοίξετε και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φυσίγγια. Αφαιρώντας ή αδειάζοντας την αποθήκη δε σημαίνει ότι το όπλο είναι άδειο και δεν μπορεί να πυροβολήσει. Τα τουφέκια και οι καραμπίνες μπορούν να ελεγχθούν αφαιρώντας όλα τα φυσίγγια και ανοίγοντας στη συνέχεια το όπλο για να ελέγξετε τη θαλάμη έτσι ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φυσίγγια στο εσωτερικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για angle de 30 chasse

Μην στρέφετε ποτέ το όπλο σας σε κατεύθυνση που δεν είναι ασφαλή για να πυροβολήσετε

Μη στρέφετε ποτέ την κάννη του όπλου σας προς το μέρος σας ή προς άλλους ανθρώπους. Αυτό έχει τεράστια σημασία όταν γεμίζετε ή αδειάζετε το όπλο σας. Όταν ετοιμάζεστε να πυροβολήσετε σε κάποιο στόχο, βεβαιωθείτε τι υπάρχει πίσω του. Τα σκάγια μπορούν να φτάσουν σε απόσταση άνω του 1,5χλμ. Εάν αστοχήσετε ή τα σκάγια διαπεράσουν το στόχο, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι δε θα προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς.

Να αποθηκεύετε το όπλο σας σε ασφαλές σημείο μακριά από παιδιά

Είναι ευθύνη σας να βεβαιωθείτε ότι παιδιά και άλλα άτομα που δε γνωρίζουν να χειρίζονται όπλα, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά. Για να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων στα παιδιά, αδειάζετε το όπλο, κλειδώστε το και τοποθετήστε τα πυρομαχικά σε ξεχωριστό μέρος και πάντα κλειδωμένα. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των ατυχημάτων – π.χ. λουκέτα για όπλα, τάπες για θαλάμες κλπ – δεν αρκούν για να εμποδίσουν την χρήση ή την ακατάλληλη χρήση του όπλου. Η φύλαξη του όπλου σε ειδικό συρτάρι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε την πιθανότητα χρήσης του όπλου από παιδιά ή από άτομα που δεν γνωρίζουν να το χειρίζονται.

Μην πυροβολείτε στην επιφάνεια του νερού

Πυροβολώντας την επιφάνεια του νερού, βράχους ή άλλες σκληρές επιφάνειες, αυξάνεται ο κίνδυνος εξοστρακισμού ή θρυμματισμού των βλημάτων και η πιθανότητα να χτυπήσετε ανεπιθύμητους στόχους.

Αποτέλεσμα εικόνας για Να γνωρίζετε τα συστήματα ασφαλείας του όπλου σας

Να γνωρίζετε τα συστήματα ασφαλείας του όπλου σας

Ποτέ μην εμπιστεύεστε μόνο τα συστήματα ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να τηρείτε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του όπλου που χειρίζεστε, αλλά ο καλύτερος τρόπος αποφυγής ατυχημάτων είναι η τήρηση των διαδικασιών ασφαλούς χειρισμού του όπλου, που προβλέπουν οι κανόνες ασφαλείας και το εγχειρίδιο. Για να εξοικειωθείτε καλύτερα με τη σωστή χρήση του όπλου, συνιστάται η παρακολούθηση μαθημάτων ασφαλούς χρήσης από επαγγελματία του τομέα, εξειδικευμένο στις τεχνικές χρήσης και στις διαδικασίες ασφαλείας.

Πολλές ασφάλειες κλειδώνουν μόνο τη σκανδάλη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν το όπλο σας πέσει ή δεχτεί ένα χτύπημα, ενώ είναι γεμάτο και οπλισμένο, μπορεί εύκολα να εκπυρσοκροτήσει παρά την ασφάλεια. Ενώ τα τελευταία μοντέλα είναι απίθανο να πυροβολήσουν κατά λάθος, τα παλαιότερα και κακοσυντηρημένα όπλα μπορούν εύκολα να το κάνουν. Η τυχαία εκπυρσοκρότηση είναι πολύ πιο πιθανή, εάν η ασφάλεια είναι απενεργοποιημένη. Πάντα αδειάζετε το όπλο σας πριν πηδήξετε χαντάκι ή σκαρφαλώσετε φράχτη. Πολύ συχνά βλέπουμε κυνηγούς να περιμένουν σε χώρους που τους έχουν οριστεί με γεμάτα και οπλισμένα όπλα και με ασφάλεια απενεργοποιημένη. Αυτή είναι μια επικίνδυνη πρακτική. Επίσης βλέπουμε κυνηγούς να κινούνται με τα όπλα έτοιμα να πυροβολήσουν. Αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Ως ελάχιστη προφύλαξη, ενεργοποιείτε πάντα την ασφάλεια και να απομακρύνετε το δάχτυλό σας από τη σκανδάλη πριν κινηθείτε. Βεβαιωθείτε ότι το όπλο είναι άδειο πριν το βάλετε στον ώμο σας. Η ενεργοποίηση της ασφάλειας δεν είναι αρκετή για την πρόληψη ατυχημάτων, για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί να απενεργοποιηθεί κατά λάθος και πάλι.

Συντηρείται σωστά το όπλο σας

Να φυλάτε και να αποθηκεύετε το όπλο σας, έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται βρωμιά και σκόνη στα μηχανικά του μέρη. Καθαρίζετε και λαδώνετε το όπλο σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του εγχειριδίου, μετά από κάθε χρήση για να αποφύγετε τη διάβρωση, ζημιές στην κάννη ή συσσώρευση ακαθαρσιών, που μπορούν να εμποδίσουν τη χρήση του σε περίπτωση ανάγκης. Πριν γεμίσετε το όπλο σας, ελέγχετε πάντα το εσωτερικό της κάννης και της θαλάμης, για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό και χωρίς εμπόδια. Πυροβολώντας με την κάννη ή την θαλάμη βουλωμένη μπορεί να προκληθεί έκρηξη της κάννη ή τραυματισμός δικό σας ή άλλων τριγύρω.

Αν ακούσετε κάποιον ασυνήθιστο ήχο όταν πυροβολείτε, σταματήστε αμέσως, βάλτε την ασφάλεια και αδειάστε το όπλο. Βεβαιωθείτε ότι η θαλάμη και η κάννη δεν παρουσιάζουν εμπόδια, όπως το φυσίγγι που είναι μπλοκαρισμένο στην κάννη λόγω ελαττωματικών ή ακατάλληλων πυρομαχικών.

Χρησιμοποιείστε τα κατάλληλα πυρομαχικά

Χρησιμοποιείτε μόνο καινούργια πυρομαχικά εργοστασίου, που ανταποκρίνονται στις ακόλουθες προδιαγραφές: CIP (Ευρώπη και άλλες χώρες), SAAMI® (U.S.A.). Βεβαιωθείτε ότι τα φυσίγγια που χρησιμοποιείτε έχουν το σωστό διαμέτρημα και είναι κατάλληλα για το όπλο που χρησιμοποιείτε. Το διαμέτρημα του όπλου αναγράφεται ευκρινώς στην κάννη του τουφεκιού και στο κλείστρο ή στην κάννη του πιστολιού. Η χρήση ξαναγεμισμένων ή ανακατασκευασμένων πυρομαχικών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υπερβολικής πίεσης στο φυσίγγι, έκρηξη του καψυλλίου ή άλλα ελαττώματα των πυρομαχικών, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες ή ζημιές στο όπλο και τραυματισμό δικό σας ή άλλων γύρω σας.

Η πιθανότητα να εκτιναχθεί αέριο, μπαρούτι ή μεταλλικά θραύσματα είναι ελάχιστες και ο τραυματισμός ενός σκοπευτή είναι σπάνιος, αλλά οι τραυματισμοί που μπορεί να προκληθούν σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαροί, και περιλαμβάνουν πιθανή απώλεια όρασης. Να φοράτε πάντα γυαλιά προστασίας υψηλής αντοχής, όταν πυροβολείτε. Ωτοασπίδες ή προστατευτικά ακοής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου βλάβης της ακοής μετά από χρόνια πυροβολισμών. Το κυνήγι με ωτοασπίδες ή προστατευτικά ακοής δεν είναι προφανώς πρακτικό, αλλά ένα καλό ζευγάρι προστατευτικά γυαλιά πρέπει να φοριέται όλες τις ώρες. Μοντέλα για διαφορετικές συνθήκες φωτισμού είναι άμεσα διαθέσιμα.

Μέχρι που μπορείτε να γεμίζετε το όπλο σας

Ανοίξτε και αδειάστε τη θαλάμη του όπλου σας και βάλτε την ασφάλεια πριν σκαρφαλώσετε ή κατεβείτε από ένα δέντρο ή πριν σκαρφαλώσετε σε ένα φράχτη ή πηδήξετε πάνω από χαντάκια ή άλλα εμπόδια. Μην τραβάτε και μην σπρώχνετε ποτέ το όπλο προς το μέρος σας ή προς άλλους ανθρώπους. Αδειάζετε πάντα το όπλο σας, ελέγχετε οπτικά και με την αφή αν είναι άδεια η αποθήκη, ο γεμιστήρας και η θαλάμη και αν το όπλο έχει το κλείστρο ανοιχτό πριν το δώσετε σε άλλον άνθρωπο. Μην παίρνετε ποτέ το όπλο από κάποιον άλλον εάν δεν το έχει αδειάσει, ελέγξτε πρώτα οπτικά και με την αφή για να βεβαιωθείτε ότι είναι άδειο και δεν είναι ανοιχτό. Ρωτήστε για το κλείστρο αν είναι ανοιχτό πριν το δεχτείτε. Ποτέ μη βάζετε το δάχτυλό σας στη σκανδάλη μέχρι να είστε έτοιμοι να πυροβολήσετε.

Αποφύγετε το αλκοόλ και τα φάρμακα όταν έχετε όπλο

Μην πίνετε όταν πυροβολείτε. ΑΝ παίρνετε κάποια φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν τα αντανακλαστικά σας ή τον αυτοέλεγχό σας μη χρησιμοποιείτε το όπλο σας όσο είστε κάτω από την επήρεια του φαρμάκου. Απενεργοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο και μην καπνίζετε όταν κυνηγάτε με το όπλο. Θα πρέπει να είστε πλήρως ενήμεροι για τις συνθήκες γύρω σας, και ειδικότερα για την παρουσία και τη θέση των άλλων ατόμων, και θα πρέπει να είστε πλήρως συγκεντρωμένοι ανά πάσα στιγμή.

Μην μεταφέρετε ποτέ το όπλο σας γεμάτο

Αδειάζετε πάντα το όπλο σας (άδεια θαλάμη, άδεια αποθήκη) πριν το τοποθετήσετε σε κάποιο όχημα. Οι κυνηγοί και οι σκοπευτές θα πρέπει να γεμίζουν το όπλο τους μόνο όταν φτάσουν στον προορισμό τους και μόνο όταν είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για safe zone of fire

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εντοπίσει σωστά το στόχο σας πριν τραβήξετε τη σκανδάλη

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εντοπίσει σωστά το στόχο σας πριν τραβήξετε τη σκανδάλη. Πάνω στη ζέση της στιγμής, ειδικά σε πυκνή βλάστηση, δεν είναι αδύνατο να κάνετε λάθος και ένα σκυλί ή ένα άτομο να το νομίσετε για αγριογούρουνο. Πυκνά δάση μπορεί να δημιουργήουν εκπληκτικές αυταπάτες.

Όταν κυνηγάτε με μια ομάδα, να είστε απολύτως βέβαιοι ότι γνωρίζετε τις θέσεις των συντρόφων σας. Σε ένα ομαδικό κυνήγι, παραμείνατε στο μέρος που σας έχει οριστεί και το ίδιο να επιμένετε να κάνουν και οι άλλοι. Ποτέ μην θεωρείτε ότι οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί που πρέπει να είναι! Οι κυνηγοί είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να κινηθούν προς το θήραμα μετά από ένα χτύπημα για να βρουν το ζώο. Μην το κάνετε ποτέ μέχρι ο αρχηγός της ομάδας να σας δώσει την εντολή.

Φοράτε ρούχα που να μπορούν να σας διακρίνουν. Τα αγριογούρουνα δεν μπορούν να τα δουν, αλλά το ανθρώπινο μάτι μπορεί να τα διακρίνει ανάμεσα στη βλάστηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος