FOLLOW US: facebook twitter

Βαρύ το κόστος στον τουρισμό και την εστίαση της Ηλείας

Ημερομηνία: 22-02-2022 | Συντάκτης:


  • Πάνω από 55 εκατ. ευρώ απώλειες προκάλεσε η πανδημία
  • Καταστροφικοί οι χειμώνες του 2020 και του 2021 για τα καταστήματα υγειον. ενδιαφέροντος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Πάνω από 55 εκατ. ευρώ στοίχισε η πανδημία στον τουρισμό και στην εστίαση της Ηλείας, δύο πυλώνες δυναμικοί για τον νομό, αφού τα επίσημα στατιστικά που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ακόμα απέχουμε αρκετά από τα επίπεδα του 2019, όταν οι δύο κλάδοι κατέγραψαν αθροιστικό κύκλο εργασιών σχεδόν 70 εκατ. ευρώ.

Το ισχυρότερο πλήγμα το υπέστη ο τουρισμός, αφού από τα 29,9 εκατ. ευρώ το 2019, «βυθίστηκε» στα 8,5 εκατ. ευρώ το 2020 και έφτασε στα 17,5 εκατ. ευρώ την περυσινή χρονιά. Η ανάκαμψη βασίστηκε κυρίως στις τουριστικές επιδόσεις του καλοκαιριού, καθώς το γ’ τρίμηνο του 2021 (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) καταγράφηκε τζίρος 12 εκατ. ευρώ, διπλάσιος από το ίδιο διάστημα του 2020 (6 εκατ. ευρώ).

Το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό, αφού φαίνεται ότι και η φετινή εαρινή περίοδος δεν θα έχει υψηλή επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου.



Εστίαση… κλειστή τον χειμώνα

Στην εστίαση, η πτώση δεν ήταν τόσο μεγάλη καθώς το καλοκαίρι του 2020 δεν υπήρχαν μεγάλοι περιορισμοί, όμως οι χειμερινοί μήνες εξελίσσονται σε μεγάλο «αγκάθι» για τους επαγγελματίες. Τα ισχυρά «κύματα» του κορονοϊού εκδηλώνται στα τέλη του φθινοπώρου, με συνέπεια το κράτος να προβαίνει σε μέτρα περιορισμού του συνωστισμού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τον χειμώνα, καταδικάζοντας την εστίαση σε οικονομική ύφεση.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο τζίρος στο δ’ τρίμηνο του 2021 ήταν μόλις 7,7 εκατ. ευρώ έναντι 15,25 του γ΄τριμήνου του 2021, ενώ το δ΄τρίμηνο του 2020 με το δεύτερο lockdown ήταν καταστροφικό με μόλις 4,8 εκατ. ευρώ τζίρο.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών στην εστίαση της Ηλείας έφτασε τα 31 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι 27,7 εκατ. ευρώ το 2020, όμως ακόμα απέχει 10 εκατ. ευρώ από τα 41,6 εκατ. ευρώ του 2019, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το συμπιεσμένο πλέον κέρδος, λόγω της τεράστιας αύξησης στην τιμή των πρώτων υλών και του ρεύματος.

Όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή Τύπου ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης & Συναφών Επαγγελμάτων Πύργου «Ο Διόνυσος», Νίκος Τζαμαλής, η μείωση της κίνησης λόγω των διαρκών αναστολών λειτουργίας των καταστημάτων, σε συνδυασμό με τα φουσκωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού, έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες σε έντονο προβληματισμό και απόγνωση.

«Η εστίαση εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται κυνηγημένη και θεωρείται ο βασικός υπαίτιος για την εξάπλωση της πανδημίας. Έχει σηκώσει πολλά και δυσβάστακτα βάρη και θέλω να αναφέρω τη μείωση της δυναμικής των καταστημάτων, την μείωση των πελατών, τις συνεχόμενες αναστολές λειτουργίας των καταστημάτων που μας έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτά όλα λειτουργούν σαν θηλιά στο λαιμό του επιχειρηματία. Κι ενώ η κατάσταση φαίνονταν ότι πάει καλά και ότι θα πάρουμε ανάσα, έρχεται τώρα το κομμάτι της ενέργειας που έχει φοβερές συνέπειες για τον κλάδο μας. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να χαλαρώσει λίγο όλη αυτή την κατάσταση με την ενέργεια, έχουμε βρεθεί να πληρώνουμε δύο φορές επάνω τους λογαριασμούς σε σχέση με τα περσινά τιμολόγια και αυτό που συζητάμε συνέχεια στον σύλλογο και είναι αυτό που θα δούμε και μας ενοχλεί πολύ, είναι να υπάρξει συνάδελφος αυτή τη στιγμή που ενώ άντεξε δύο χρόνια αύριο το πρωί να μην μπορέσει να ανοίξει το κατάστημα του, γιατί δεν θα έχει να πληρώσει το ρεύμα», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος