FOLLOW US: facebook twitter

ΒΑΡΑΓΚΑΣ 2022 – Ο «μαύρος χρυσός» σε πρώτο πλάνο!

Ημερομηνία: 22-09-2022 | Συντάκτης:

Αναβιώνει το εθιμικό πανηγύρι από τον δήμο Πύργου με πλούσιες τριήμερες εκδηλώσεις και την συμμετοχή συλλόγων και φορέων

Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, συμμετοχή συλλόγων και φορέων και θεματική ενότητα για τη σταφίδα, την τιμή της και τα προβλήματα των παραγωγών με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών ονομάτων, αναβιώνει φέτος το τριήμερο πανηγύρι στο Βάραγκα από τις 22 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο Δήμος Πύργου και η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ σε συνεργασία με το Γραφείο Εθελοντισμού και  φορείς της τοπικής κοινωνίας αναβιώνουν τις τριήμερες πολιτισμικές εκδηλώσεις στο Βάραγκα (22/9 – 24/9) με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, τον καταλυτικό ρόλο της σταφίδας στην οικονομική ανάπτυξη και διαμόρφωση του κοινωνικού ιστού. Έτσι, ο  θεσμός του ΒΑΡΑΓΚΑ,  με το βλέμμα στραμμένο πλέον  στο μέλλον, αποκτά φέτος μια πολυθεματική διάσταση, αφού σε πρώτο πλάνο, επικεντρώνεται στη σταφίδα, καθώς το κύριο χαρατηριστικό της ευρύτερης περιοχής της Ώλενας, είναι τα σταφιδοχώρια της. Η σταφίδα είναι το βασικότερο προϊόν της περιοχής ( μαζί με το ελαιόλαδο)  και φέρνει το σημαντικότερο οικονομικό εισόδημα στους κατοίκους της. Γι αυτόν τον λόγο και ο δήμος Πύργου, μην μπορώντας να παραγνωρίσει αυτό το γεγονός και σε μια προσπάθεια να αναδείξει όσο μπορεί το  πρόβλημα που έχιε προκύψει με τη χαμηλή τιμή της σταφίδας και τον κίνδυνο που παραμονεύει, να μείνει το προϊόν απούλητο στα αλώνια, διευρύνει το πλαίσιο της συζήτησης, προσκαλώντας εκπροσώπους των κομμάτων για μια μεγάλη συζήτηση για το σοβαρό αυτό θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό,  την Παρασκευή το βραδυ  στις 8.30 μμ στο χώρο των εκδηλώσεων στο Βάραγκα, ο δήμαρχος Πύργου Π. Αντωνακόπουλος διοργανώνει μια ανοιχτή εκδήλωση  για την τιμή της σταφίδας με κεντρικούς ομιλητές και καλεσμένους τους βουλευτές: Άγγελο Τσιγκρή, βουλευτή Αχαΐας ΝΔ, Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτή Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.- πρώην υφυπουργό, Κώστα Σκανδαλίδη, βουλευτή Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ –πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή Αχαϊας ΚΚΕ .

Τις ομιλίες θα «ανοίξει» ο ιστορικός-οικονομολόγος Διονύσης Τραμπαδώρος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Συγκεκριμένα οι τριήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

–    Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ξεκινά στις 20.00 με την ακολουθία του Εσπερινού.

Στις 21.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του πανηγυριού με τον καθιερωμένο αγιασμό και χαιρετισμό του δημάρχου Πύργου. Θα ακολουθήσει ομιλία για την τράπεζα παραδοσιακών σπόρων από την κ. Όλγα Βενιζέλου-Ρουβά.

Ο Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος» θα κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση με τα άλογα και ο χορευτικός όμιλος Γουμέρου θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

–   Η δεύτερη ημέρα έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Πύργου διοργανώνει  όπως προαναφέραμε, εκδήλωση στις 20.30 με βουλευτές κομμάτων. Σοβαρά ζητήματα, όπως η τιμή της σταφίδας που απασχολεί εντονότατα τους αγρότες της περιοχής θα αναλυθούν και παράλληλα θα γίνει αναφορά στον καταλυτικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η καλλιέργεια της σταφίδας στο οικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας.

* * *  Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι με την Γωγώ Τσαμπά και το συγκρότημά της.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

–  Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου  με τη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου.

Στο χώρο των εκδηλώσεων οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για την καθαριότητα και τον καλλωπισμό του υπό την επίβλεψη του αντιδημάρχου Πρασίνου Μαρίνου Αχτύπη και του προϊσταμένου του τμήματος Νίκο Ντοχά.  Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σειντής φροντίζει για την καλή διεξαγωγή του πανηγυριού καθώς για άλλη μια χρονιά μικροπωλητές θα στήσουν τα περίπτερά τους με είδη τοπικών και εμπορικών προϊόντων.

Ο δήμος Πύργου καλεί όλον τον κόσμο όχι μόνο από το δήμο Πύργου αλλά από κάθε πλευρά της Ηλείας, να έρθουν στις εκδηλώσεις του Βάραγκα όπου εννοείται η εισοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και να βοηθήσουν από την πλευρά τους την στήριξη ενός σημαντικού θεσμού όπως ο ΒΑΡΑΓΚΑΣ, που έχει πολλά να προσφέρει, κυρίως γιατί κρατά ζωντανή την τοπικη κοινωνία που έχει την δική της πολιτισμική ταυτότητα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος