FOLLOW US: facebook twitter

«Βαφτίζουν γιατρούς Εντατικολόγους για να ανοίξουν ΜΕΘ Covid-19!»: Αποκαλυπτική συνέντευξη του Π. Απαλίδη στο Ρ/Σ Κόκκινο Πάτρας

Ημερομηνία: 17-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
-«Αν ζορίσουν πολύ τα πράγματα φοβάμαι ότι δε θα τα καταφέρουμε χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό» δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Π. Απαλίδης

«Παίρνουν γιατρούς και τους βαφτίζουν Εντατικολόγους για να ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ Covid-19» αποκάλυψε χθες μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Πάτρας» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου Παναγιώτης Απαλίδης, με αφορμή την λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και κλινικής κορονοϊού στο Νοσοκομείο Πύργου.

Ο κ. Απαλίδης, ξεκαθάρισε πως το Νοσοκομείο όχι μόνο δεν στελεχώθηκε με το αναγκαίο προσωπικό για την λειτουργιά ΜΕΘ Covid αλλά και πως στην υπάρχουσα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τα άλλα σοβαρά περιστατικά, υπάρχουν μόλις δυο γιατροί οι οποίοι δεν είναι Εντατικολόγοι.

«Έχουμε νέες κλίνες αλλά δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν. Το υπάρχον προσωπικό με το ζόρι λειτουργούσε αυτές που είχαμε, τώρα και με τις νέες που είναι βέβαια χρήσιμες, δεν ξέρουμε πως θα γίνει. Η ΜΕΘ για να λειτουργήσει απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις γιατροί. Επί του παρόντος μετά την παραίτηση των δυο, έχουν μείνει δυο που δεν είναι Εντατικολόγοι. Ο ένας συνάδελφος θα πάρει τώρα τον τίτλο του Εντατικολόγου ενώ η άλλη συνάδελφος είναι Αναισθησιολόγος. Βέβαια με δυο ανθρώπους, δε μπορεί να λειτουργήσουν ούτε καν τα έξι κρεβάτια και για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε η ΜΕΘ Πύργου να στελεχωθεί επιπλέον – με εσωτερικές μετακινήσεις- με ένα αξιόλογο καρδιολόγο, ένα επιπλέον αναισθησιολόγο και ένα γενικό χειρουργό. Αν με ρωτάτε αν αυτοί οι γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά της ΜΕΘ, σας απαντώ πως προφανώς και όχι».

Όπως εξηγεί, «ένας Χειρουργός ξέρει να χειρουργεί κήλες και χολές και δε το λέω υποτιμητικά. Σκεφτείτε να τον βάλεις να χειρίζεται διασωληνωμένο… ακούμε τραγικά πράγματα ότι αν συμβεί κάτι θα πρέπει να πάρει τηλέφωνο το Λοιμωξιολόγο να του πει… Καταλαβαίνετε… Εγώ θεωρούσα ότι η Εντατικολογία είναι σοβαρή ειδικότητα και δεν ήξερα ότι μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε που δεν έχει εκπαιδευτεί για αυτό, βάζοντας τον να παρακολουθεί ένα μόνιτορ και όταν του «στραβώνει- πεθαίνει» ο άρρωστος, θα παίρνει τηλέφωνο κάποιο γιατρό σε άλλη πόλη της Ελλάδας και θα του λέει τι θα κάνει.  Με τον ίδιο τρόπο τότε μπορούμε να στελεχώσουμε τη ΜΕΘ και κάθε ΜΕΘ με γενικούς, αγροτικούς  ιατρούς ή με όποιον έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος όπως πχ μπορούμε να βάλουμε έναν Οφθαλμίατρο. Αυτές οι γελοιότητες έγιναν στην Ιταλία και έχει δει όλος ο κόσμος τι έχει γίνει».

Συνεχίζοντας, ο κ. Απαλίδης, τόνισε ότι η Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας και η 6η ΥΠΕ γνώριζαν, παρόλα αυτά όμως άνοιξαν νέα κρεβάτια ΜΕΘ. «Έχει γίνει παντού. Και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα και όπου δόθηκε εξοπλισμός μόνο που ανθρώπους να τα δουλέψουν δεν έχουν. Η ίδια λογική που επικρατεί στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της χώρας, επικρατεί και στον Πύργο. Και αν για την ώρα δε νοσηλεύουν περιστατικό κορονοϊού στην  ΜΕΘ του Πύργου, όλα μπορούν να αλλάξουν από τη  μια στιγμή στην άλλη…».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν το Νοσοκομείο του Πύργου μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ενδεχόμενη πίεση, η απάντηση του είναι αφοπλιστική. «Αν ζορίσουν πολύ τα πράγματα πολύ φοβάμαι ότι δε θα τα καταφέρουμε… Θα προσπαθήσουμε όλοι οι συνάδελφοι, όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, όμως δεν είμαστε εξειδικευμένο προσωπικό».

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξη, ο κ. Απαλίδης σχολίασε και τους 70 θανάτους από κόβιντ την Κυριακή,  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι περίεργος, χωρίς να έχω στοιχεία, αυτοί που πέθαναν, είμαστε σίγουροι ότι τους έβλεπαν Εντατικολόγοι; Μήπως ήταν κάποιος ειδικό χειρουργός που τον βαφτίσαμε Εντατικολόγο; Λέω εγώ τώρα. Δεν ξέρω. Στον Πύργο γίνονται, γιατί να μη γίνονται και αλλού; Ακούμε για ταχύρρυθμη εκπαίδευση ιατρών από το Υπουργείο. Τόσο απλό είναι πια να γίνεις Εντατικολόγος; Όλα στο πόδι!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος