FOLLOW US: facebook twitter

Β. Κοντογιαννόπουλος: Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Ημερομηνία: 24-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Απαντώντας σε ερωτήσεις στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό της ΟΡΤ στην Ηλεία ο πρώην Υπουργός απάντησε στο ερώτημα:

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ;

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

Λίγες εβδομάδες πλέον πριν από τις εκλογές η ΕΡΤ πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα σχετικά με την πρόθεση ψήφου. Σκοπός της έρευνας ήταν να αποτυπωθεί η δημοσκοπική εικόνα όλων των κομμάτων με βάση τις δημοσκοπήσεις οκτώ εταιρειών που δημοσιεύτηκαν από τις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ από 6,5 έως 8,5 μονάδες. Δεν υπάρχει καμία εταιρεία που να δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα. Αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο σε όλη τη Μεταπολίτευση η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να παραμένει σχεδόν η ίδια με αυτή που προέκυψε από τις εκλογές. Τα ποσοστά που συγκεντρώνουν και τα δύο κόμματα είναι μικρότερα αλλά η μεταξύ τους διαφορά παραμένει σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εισπράξει τη φυσιολογική κυβερνητική φθορά.

Ένα δεύτερο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι η υπεροχή του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του Αλ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία. Έχει εκτοξευθεί σε διψήφια ποσοστά. Τέλος, η υπεροχή της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης είναι συντριπτική.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι ο βέβαιος νικητής των επικείμενων εκλογών, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ο βέβαιος ηττημένος.

Έτσι εξηγείται και η διαφορετική στρατηγική των δύο ηγετών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης με την αυτοπεποίθηση που του δίνει η ηγετική του εικόνα απευθύνεται στους πολίτες εν ονόματι του έργου του και των προτάσεών του για το μέλλον. Αντίθετα, ο Αλ. Τσίπρας επιλέγει τη στρατηγική της τοξικότητας και του διχασμού.

Ασφαλώς οι εκλογές δεν έχουν κριθεί. Καμία μάχη δεν κερδίζεται πριν δοθεί. Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η νίκη της Ν.Δ. αλλά η αυτοδυναμία της. Δεν την επιτάσσει το κομματικό ή το προσωπικό συμφέρον. Αλλά το εθνικό συμφέρον. Για να συνεχισθεί με σταθερότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το έργο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και να αποδώσει τους καρπούς του στο κοινωνικό σύνολο. Για να προχωρήσει η χώρα εμπρός και να μη γυρίσει πίσω.
Η αυτοδυναμία θα κριθεί στη δεύτερη κάλπη μετά τα αποτελέσματα της κάλπης της απλής αναλογικής. Γι’ αυτό και η πρώτη κάλπη αποκτά ξεχωριστή σημασία επειδή το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Ν.Δ. αποτελεί προάγγελο αυτοδυναμίας.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας που επικαλούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποκλείονται για λόγους:

  1. Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών.
  2. Γιατί συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αποκλείεται γιατί έχουν διαμετρικά αντίθετες πολιτικές.
  3. Συνεργασία για «κυβέρνηση ηττημένων» προϋποθέτει ποσοστό τριών κομμάτων πάνω από 46% και ποσοστό κομμάτων εκτός βουλής 8%. Πράγμα αδύνατο.
  4. Τέλος, συνεργασία μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αποκλείεται από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Ν. Ανδρουλάκης. Προτείνει κυβέρνηση χωρίς τον Αρχηγό του πρώτου κόμματος και κυβερνητικό πρόγραμμα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Προτείνει δηλαδή προσχώρηση της Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος