FOLLOW US: facebook twitter

Β. Κοντογιαννόπουλος: Αντιπολίτευση εκτός πολιτικής κα κοινωνικής πραγματικότητας

Ημερομηνία: 17-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία, Πολιτική

Ομιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ της Ηλείας ο πρώην Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τρεις σημαντικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας. Εφάπαξ επίδομα 200-300 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν «είδαν» την αύξηση του 7,80% στις συντάξεις τους, λόγω «προσωπικής διαφοράς». Αναβίωση των 120-72 δόσεων για φορολογούμενους που έχασαν τη ρύθμιση, καθώς και νέο σχήμα 36-72 δόσεων για συνεπείς πολίτες που δημιούργησαν νέες οφειλές εξαιτίας της κρίσης. Τέλος, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

Η Κυβέρνηση δέχτηκε κριτική από δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά ότι πρόκειται για μέτρα επιδοματικής πολιτικής. Από την άλλη ότι είναι μέτρα ανεπαρκή (ψίχουλα) προεκλογικού χαρακτήρα. Και οι δύο κριτικές αγνοούν την κοινωνική πραγματικότητα. Η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη, μετά την κρίση της πανδημίας, με δύο εισαγόμενες κρίσεις. Την ενεργειακή και την πληθωριστική. Πλήττουν κατ’ εξοχήν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, συνταξιούχους, αγρότες και ευάλωτα νοικοκυριά. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στόχο έχουν να ανακουφίσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες. Γι’ αυτό, πρώτον, τα μέτρα δεν είναι οριζόντια. Δεν αφορούν τους πάντες. Δεύτερον, έχουν προσωρινό χαρακτήρα, γιατί και οι κρίσεις δεν είναι μόνιμες. Τρίτον, η κρίση πλήττει τους πολίτες, ανεξαρτήτως προεκλογικής περιόδου. Τέταρτον, κινούνται στα όρια της αντοχής της οικονομίας και αποτελούν επιστροφή στην κοινωνία του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργεί η καλή πορεία της οικονομίας.

Η Αντιπολίτευση εγκλωβισμένη στην επιλογή της να ιεραρχήσει ως πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα των παρακολουθήσεων και μάλιστα να το προεκτείνει ως πρόβλημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, έχει χάσει την επαφή της με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Παραμένει καθηλωμένη σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αδυνατεί να διατυπώσει αξιόπιστες εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτύχει να οδηγεί την οικονομία σε συνεχή ανοδική πορεία και να κατατάσσεται ανάμεσα στις δύο ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη στήριξη στην κοινωνία, εφαρμόζοντας ένα μείγμα φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής και σοσιαλδημοκρατίας. Κι αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος