FOLLOW US: facebook twitter

Β. Γιαννόπουλος: «Βήμα βήμα διαμορφώνουμε αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας»

Ημερομηνία: 03-01-2022 | Συντάκτης:

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μιλάει στην «Πρωινή»


Τι απαντά:
-Για τις παρεμβάσεις στην Κατακόλου
-Για το αεροδρόμιο Επιταλίου
-Για την ανάπλαση των αποθηκών του ΑΣΟ

Απαντήσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα της ΠΕ Ηλείας, ιδιαίτερα στον τομέα των έργων, δίνει σε συνέντευξή του στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. Για πρώτη φορά τοποθετείται δημοσίως για το έργο στην οδό Κατακόλου, αποκαλύπτει τι γίνεται με το Αεροδρόμιο Επιταλίου και τις αποθήκες του ΑΣΟ, ενώ ξεκαθαρίζει πως το πολιτικό του μέλλον είναι άμεσα συνυφασμένο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Νεκτάριο Φαρμάκη.


Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου και τον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο


Ερ.:Σας ανησυχεί η απότομη αύξηση του κόστους στα δημόσια έργα ως προς την ομαλή τους εκτέλεση, δεδομένου ότι ήδη διαπιστώνονται προβλήματα όχι μόνο στην Ηλεία αλλά πλέον σε όλη τη χώρα;

Απ.:Η μεγάλη αύξηση του κόστους πρώτων υλών –και συνεπώς της εκτέλεσης πολλών δημόσιων έργων– έχει οδηγήσει στον “εκτροχιασμό” των προϋπολογισμών, αλλά και των προσφορών που είχαν κατατεθεί για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, καθώς, εύλογα, δεν υπήρχε πρόβλεψη για τόσο σημαντική διακύμανση στις τιμές.
Η εκ των υστέρων αναθεώρησή τους, δυνητικά, θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική, καθώς ουσιαστικά θα διαφοροποιούσε τους όρους του κάθε διαγωνισμού, “ανοίγοντας τον δρόμο” στους υπόλοιπους μειοδότες, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί από το σύνολο – σχεδόν – των εργοληπτικών φορέων, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταθέσει πρόταση νομοθετικής παρέμβασης για τη θεσμοθέτηση αναθεωρήσεων στις τιμές, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα, με αλλαγές στους προϋπολογισμούς, ενσωματώνοντας τις αυξήσεις των υλικών. Το πρόβλημα που γεννάται από τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των υλικών κατασκευής, επιχειρείται να αντιμετωπιστεί θεσμικά και σε βάθος χρόνου, μέσω της δημιουργίας “Ενιαίου Συστήματος Τεχνικών Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών”».

Ερ.:Σημαντική μερίδα πολιτών αξιολογεί ως αμφιλεγόμενες τις παρεμβάσεις στην επαρχιακή οδό Πύργου-Κατακόλου. Ποια είναι η άποψή σας;

Απ.: Η μελέτη για το εν λόγω έργο εκπονήθηκε το 2018, και μιλάμε για ένα έργο δημοπρατημένο και συμβασιοποιημένο. Από την αρχή της εκτέλεσής του, στο τμήμα από τον Πύργο έως τον Άγιο Ιωάννη, διαπίστωσα κι εγώ ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός στα παγκάκια και κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια με την υπηρεσία για τη μείωση του αριθμού στο βόρειο τμήμα, ενώ στη νότια πλευρά ο αριθμός θα είναι ακόμα μικρότερος. Βέβαια, όπως είναι εύκολα κατανοητό, οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σ’ ένα έργο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ) είναι εξαιρετικά περιορισμένες και δεν μπορεί να είναι παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία και ταυτότητα του έργου. Γιατί σ’ αυτή την περίπτωση, όταν γίνει επιθεώρηση του έργου από την αρμόδια ελεγκτική επιτροπή του ΕΣΠΑ, το έργο μπορεί να “χαθεί” ή να επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο προς την Περιφέρεια. Όσον αφορά δε τις νησίδες, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μιλάμε για έναν δρόμο που βρίσκεται στον περιαστικό ιστό, και στις δύο πλευρές του οποίου δημιουργούνται περιπατητικές διαδρομές και ποδηλατόδρομος. Δε νοείται λοιπόν να αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες. Η ανάσχεση δε της ταχύτητας είναι ένας από τους στόχους της μελέτης. Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί το έργο, θα έχει γίνει η νέα ασφαλτόστρωση και η διαγράμμιση, θα μπουν τα αντανακλαστικά φωτισμού, η σήμανση και ο οδοφωτισμός (με λάμπες led), η εικόνα και η αίσθηση που θα έχει ο πολίτης κινούμενος σε αυτό τον δρόμο, είτε ως οδηγός είτε ως περιπατητής, θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που υπάρχει σήμερα».

Ερ.: Ελλοχεύει κίνδυνος να βαλτώσει το έργο της αξιοποίησης των αποθηκών του ΑΣΟ για τη μετατροπή τους σε μόνιμη έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους;
Είναι μικρός ο κίνδυνος να μην προχωρήσει το έργο. Είναι γνωστό ότι ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε προχωρήσει στη συμβασιοποίηση, έχουμε πλέον ανάδοχο-τεχνικό σύμβουλο ο οποίος Έχει αναλάβει να ωριμάσει τις μελέτες ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου, δηλαδή στην επανάχρηση των αποθηκών του ΑΣ. Είναι σε εξέλιξη η όλη διαδικασία και δεν θέλω να κάνω κάποια πρόβλεψη για το πότε ακριβώς θα είμαστε έτοιμοι και να ορίσω ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Ο στόχος μας είναι –και θεωρώ πως είναι εφικτό- μέσα στο 2022 να έχουμε στα χέρια μας μελέτη και τεχνικά δελτία, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση τους. Από κει και πέρα υπάρχει ένα αγκάθι στην όλη διαδικασία, το οποίο λέγεται ΣΧΟΟΑΠ. Το θέμα είναι γνωστό έχει ανακύψει προσφάτως και υπήρξε και σχετική σύσκεψη εργασίας με τον Δήμο Πύργου, γιατί ο συγκεκριμένος χώρος έχει προβλεφθεί να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε επιμέρους ζητήματα, γιατί εδώ πέρα υπάρχουν πολλά κενά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, μια διαβούλευση η οποία έτρεξε χωρίς κανένας να το αντιληφθεί, για την οποία καλά καλά η ίδια η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς. Όπως προείπα, δεν θέλω να σχολιάσω τι ακριβώς έγινε και γιατί ακολουθήθηκε αυτός ο τρόπος και γιατί η διαβούλευση “έτρεξε” με τέτοιους ρυθμούς. Εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει να μην κινδυνεύσει στο ελάχιστο το συγκεκριμένο έργο, διότι είναι ένα έργο που έχει αναμφίβολα μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας, όχι μόνο για το Φεστιβάλ, διότι κακά τα ψέματα το Φεστιβάλ είναι συνυφασμένο με την πόλη του Πύργου και την τοπική κοινωνία. Μια ενδυνάμωσή του θα έχει αποτύπωμα αναπτυξιακό και για τον τόπο μας. Για αυτό το λόγο έχουμε επενδύσει σε αυτό το εγχείρημα. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος και σε ό,τι αφορά το ΣΧΟΟΑΠ επειδή είμαστε σε κοινή γραμμή με το δήμο Πύργου, συνεργαζόμαστε ούτως ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και -όπως και να έχει- αυτό το πρόβλημα θα το ξεπεράσουμε.

Ερ.: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το εγχείρημα αξιοποίησης του αερολιμένα Επιταλίου;
Aπ.: Από την πλευρά της ΠΕ Ηλείας και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες στο αεροδρόμιο του Επιταλίου σε ό,τι αφορά δηλαδή την περίφραξή του, τον αεροδιάδρομο και τις κτιριακές εγκαταστάσεις κλπ. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προμήθειας του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως είναι τα ανεμούρια και άλλα εξειδικευμένα όργανα που απαιτούνταν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ούτως ώστε να μπορούμε να υποβάλουμε το σχετικό αίτημα για την αδειοδότησή του. Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά, έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία του φακέλου και αρχές του έτους υποβάλλουμε το σχετικό έγγραφο αίτημα μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, ούτως ώστε να έχουμε την αδειοδότηση του αεροδρομίου για να την πραγματοποίηση πτήσεων μικρών αεροσκαφών. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στον Γενάρη με αρχές Φλεβάρη θα έχουμε πάρει την έγκριση και από κει και πέρα θα συνεχίσουμε την όλη διαδικασία, γιατί θα πρέπει να συγκροτηθεί ένας φορέας ο οποίος θα έχει ως έργο τη διαχείριση του αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο θα είναι πλέον ένας οργανισμός ο οποίος θα λειτουργεί και θα έχει κάποιες ανάγκες που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε καθημερινή βάση. Δεν μπορεί αυτό να το αναλάβει αυτόνομα μία Υπηρεσία ή μία Διεύθυνση της ΠΕ Ηλείας και αυτό το λόγο θα πρέπει να προχωρήσουμε στη συγκρότηση αυτού του φορέα, σε συνεργασία πάντα με την Αερολέσχη, η οποία μας συνδράμει και τα μέλη της πραγματικά γνωρίζουν το συγκεκριμένο αντικείμενο και μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ερ.: Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αποκλείει και άλλες χρήσεις που είχαν αναγγελθεί, π.χ. στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας;
Απ.: Είχε υπάρξει προ διμήνου μία συνάντηση με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ώστε εκεί πέρα να λειτουργήσει ένας μετεωρολογικός σταθμός, όπου θα συλλέγονται τα μετεωρολογικά δεδομένα και θα μπορεί να έχει καταγραφή των στοιχείων, τα οποία θα είναι χρήσιμα και σε επίπεδο αγροτικής παραγωγής και ανάπτυξης και φυσικά στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας. Σαφέστατα, μακροπρόθεσμα η στόχευση είναι να έχουμε ένα αεροδρόμιο το οποίο θα μας έχει την οποία χρήση του δώσουμε, σε πρώτη φάση για την πραγματοποίηση των μικρών αεροσκαφών και παράλληλα να λειτουργεί και ο μετεωρολογικός σταθμός. Φυσικά αυτό απαιτεί στελέχωση. Το έχουμε στα υπόψη, όμως τα βήματα γίνονται ένα ένα. Επ’ αυτού θέλω να προσθέσω ότι έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε να μας παραχωρηθούν όμορες εκτάσεις του αεροδρομίου. Μάλιστα το Υπουργείο μάς ζήτησε να υπάρχει τοπογραφική αποτύπωση αυτών των εκτάσεων. Είμαστε στη διαδικασία σύνταξης του τοπογραφικού, έχει γίνει δηλαδή η ανάθεση σε τοπογράφο μηχανικό. Πιστεύω ότι μέσα στο 2022 θα υποβάλουμε τον πλήρη φάκελο με το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο. Αν αυτό ολοκληρωθεί, που αυτή είναι η βούληση του Υπουργείου, τότε θα μπορούμε να μιλάμε και για επέκταση του υφιστάμενου αεροδιαδρόμου. Κάτι τέτοιο αυτομάτως θέτει άλλα δεδομένα για την περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου. Αν και ακόμα είναι νωρίς, πιστεύω ότι μπορεί να προκύψουν πολύ θετικές εξελίξεις μελλοντικά. Όπως προείπα, όμως, ένα ένα τα βήματα για να είμαστε αξιόπιστοι.

Ερ.: Σας ικανοποιούν οι εξελίξεις σχετικά με την Πατρών-Πύργου;
Απ.: Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χρηματοδοτικό μοντέλο της Πατρών-Πύργου, έστω και με αυτή την καθυστέρηση, και λίγες ημέρες μετά η κύρωση της σύμβασης στη Βουλή συνιστούν αναμφίβολα θετικότατες εξελίξεις, οι οποίες με χαροποιούν και με ανακουφίζουν, διότι αφήνουμε πίσω το πιο δύσκολο στάδιο. Πλέον, διαψεύδονται -με τον πιο ηχηρό τρόπο- οι “Κασσάνδρες” που υποστήριζαν ότι η εν λόγω έγκριση δε θα έρθει ποτέ, ξεχνώντας βέβαια ότι το έργο, μετά την κατάτμησή του σε οκτώ κομμάτια από τον ΣΥΡΙΖΑ, δε θα γινόταν ποτέ.
Η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου για τους πολίτες, ενός δρόμου ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία και την οικονομία, ήταν η σταθερή διεκδίκησή μας ως Περιφερειακή Αρχή. Δεν επαναπαυτήκαμε ούτε για μια στιγμή μέχρι σήμερα και δεν επαναπαυόμαστε ούτε τώρα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πορεία του έργου, μέχρι την παράδοσή του στους πολίτες της Ηλείας και προσωπικά μόνο τότε θα πανηγυρίσω».

Ερ.: Θα είστε ξανά υποψήφιος στην Περιφέρεια το 2023 ή τα σχέδια για το πολιτικό σας μέλλον προβλέπουν κάτι διαφορετικό;
Απ.: Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι μία και μοναδική, το έχω πει και στο πρόσφατο παρελθόν, επειδή με ρωτάνε διάφοροι κατά καιρούς, και το έχω ξεκαθαρίσει: δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα, μου αρέσει αυτό που κάνω, μου αρέσει η Αυτοδιοίκηση και φυσικά το 2023 θα είμαι και πάλι υποψήφιος στο πλευρό του Νεκτάριου Φαρμάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος