FOLLOW US: facebook twitter

Υπεβλήθη η πρόταση για την επέκταση του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς

Ημερομηνία: 26-02-2021 | Συντάκτης:
Χρηματοδότηση 11,7 εκατ. ευρώ μέσω ΥΜΕΠΕΡΑΑ διεκδικεί ο δήμος Ήλιδας

Αίτηση χρηματοδότηση της επέκτασης του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς υπέβαλε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος ο δήμος Ήλιδας, προκειμένου να αποτρέψει διά παντός την επιστροφή του εφιάλτη των απορριμμάτων στην Ηλεία. Η πρόταση υποβλήθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον& Αειφόρος Ανάπτυξη» καιο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 11,85 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα υλοποιηθεί με βάση την τεχνική μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Ήλιδαςκαι προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΥ κατά τουλάχιστον 41%. Η συνολική έκταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΧΥΤΥ, φτάνει τα 265 στρέμματα και στο νότιο τμήμα της είναι το ενεργόκύτταρο του υφιστάμενου ΧΥΤΥ Ηλείας με έκταση λεκάνης περίπου 30 στρ. Βόρειατου υφιστάμενου χωροθετείται το προτεινόμενο έργο, το οποίο περιλαμβάνει τηνεπέκταση του ΧΥΤΥ με δημιουργία νέας λεκάνης έκτασης37,5 περίπου στρ. (β’ φάση), μονάδα συλλογής και διαχείρισης των παραγόμενωναπό το ΧΥΤΥ στραγγισμάτων, δίκτυο διαχείρισης όμβριων υδάτων, δίκτυο συλλογήςβιοαερίου και πυρσό καύσης, καθώς και λοιπά έργα υποδομής. Στη νέα λεκάνη θα μεταφέρεται και θα διατίθεται το μη αξιοποιήσιμο κλάσμα από τη ΜονάδαΜηχανικής Διαλογής, τη Μονάδα Αναερόβιας Χώνευσης και τη Μονάδα ΑερόβιαςΒιολογικής Επεξεργασίας – Κομποστοποίησης.

Η συνολική χωρητικότητα της νέας λεκάνης (συμπεριλαμβανομένης της τελικής επικάλυψης) είναι τουλάχιστον 634.000 κυβικά και υπολογίζεται ότι θα λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για τουλάχιστον 17 χρόνια.

Ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Γιάννης Λυμπέρης, ανέφερε στην Πρωινή ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες χρηματοδότησης και δημοπράτησης του έργου, διότι τα περιθώρια του υφιστάμενου ΧΥΤΥ έχουν στενέψει αρκετά λόγω της διαχείρισης των προηγούμενων ετών.

«Είναι αναγκαίο να προχωρήσουν γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η επέκταση του ΧΥΤΥ. Με βάση τη μελέτη που έχει κάνει ο δήμος, το πρόβλημα θα λυθεί για τουλάχιστον 17 χρόνια και θα αυξηθεί η χωρητικότητα του κατά πολύ. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε μέσα στο 2021 ώστε να ξεκινήσει σύντομα το έργο της επέκτασης, να έχει ολοκληρωθεί ως το 2024 και να αποτρέψουμε να επιστρέψει ο εφιάλτης των απορριμμάτων στους δρόμους», τόνισε ο κ.Λυμπέρης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος