FOLLOW US: facebook twitter

Οι περιπέτειες ενός οράματος δεκαετίας: Υπεγράφη χθες από τον Νεκτ. Φαρμάκη η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του Κατακόλου

Ημερομηνία: 14-10-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
-Η «Πρωινή» ξετυλίγει το κουβάρι ενός έργου που πέρασε από 40 κύματα για να μπει σε τροχιά υλοποίησης

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Σάρκα και οστά παίρνει ένα από τα σημαντικότερα  έργα που αφορούν την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της ηλειακής οικονομίας, καθώς χθες υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, η προγραμματική σύμβαση με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Κατακόλου και την ανάθεση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ. Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα μεταμορφώσουν τους χερσαίους χώρους του λιμανιού, ο Περιφερειάρχης προχώρησε σε Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμαρχο Πύργου ΤάκηΑντωνακόπουλο, βάσει της οποίας η Περιφέρεια αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου, προκειμένου να εκτελεστούν άμεσα οι διαδικασίες, να προχωρήσει η εκτέλεση των εργασιών και να παραδώσει πλήρεις και λειτουργικές τις νέες εγκαταστάσεις στον κύριο του έργου, που είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου.

Επίσης ο Περιφερειάρχης υπέγραψε σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020”, γεγονός που σηματοδοτεί και την άμεση έναρξη των εργασιών.Ο ανάδοχος του έργου θα προχωρήσει στην κατασκευή τριών νέων κτιρίων που θα καταστήσουν περισσότερο λειτουργική τη χερσαία ζώνη στο Λιμάνι Κατακόλου.

Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν κτίριο υποδοχής επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, σε δύο επίπεδα (ισόγειο και α’ όροφος) συνολικής επιφάνειας 1.310,07m2, κτίριο Schengen με χρήση γραφείου ελέγχου επιβατών κρουαζιέρας και αποσκευών, σε δύο επίπεδα συνολικής επιφάνειας 774,25m2, κτίριο εκθέσεων – πολιτισμού. Πρόκειται για τις πρώην αποθήκες σταφίδας που θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο και θα συμπληρωθούν με την προσθήκη ενός όμοιου κτιρίου. Η συνολική επιφάνεια του εκθεσιακού χώρου θα είναι 785,99 τ.μ. Στην ίδια εργολαβία προβλέπεται και η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης Δ’  Λιμένα Κατακόλου η οποία περιλαμβάνει επιστρώσεις με βιομηχανικά δάπεδα, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμό του περιβάλλοντα χώρου.

Όραμα δεκαετίας για το Κατάκολο

Η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης είναι ένα έργο που οραματίστηκε ο δήμος Πύργου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το 2009, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης του Κατακόλου μέσα από την υλοποίηση λιμενικών έργων υποδομής, αναπλάσεων και παρεμβάσεων που θα μετέτρεπαν το λιμάνι σε πόλο έλξης της διεθνούς κρουαζιέρας.

Σε συνεργασία με τον νεοσύστατο τότε θεσμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε η εκπόνηση των μελετών και προωθήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.  . Παράλληλα, ξεκίνησε η κατάρτιση του masterplan για το λιμάνι, το οποίο περιελάμβανε την επέκταση του προσήνεμου μόλου του λιμένα, τον νέο προβλήτα εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στον οποίο θα εξυπηρετούνταν  δύο κρουαζιερόπλοια, σύμφωνα με την επιλεγείσα διάταξη, μήκους άνω των 300 μέτρων, τροποποίηση της υφιστάμενης μαρίνας και επέκταση της με νέες λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις προς βορρά, εκβάθυνση και επέκταση της υφιστάμενης λιμενολεκάνης, εργασίες διαπλάτυνσης του παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν της οικιστικής με συνολικό πλάτος 7μέτρα. Το Masterplanεγκρίθηκε από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) τον Νοέμβριο του 2011 και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αρχής γενομένης από τα λιμενικά εργα υποδομής, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ.

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα λιμενικά έργα, ξεκίνησαν στα τέλη του 2013 με κονδύλια εξασφαλισμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ενώ η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης και η παράκαμψη Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη ωρίμασαν μελετητικά και προγραμματίστηκαν για ένταξη στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υλοποιούνταν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στον άξονα Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία.

Η επίσκεψη Σαμαρά και οι περιπέτειες ως την υπογραφή

Η κρουαζιέρα ήταν σε ανοδική πορεία και μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 2010 ως το 2014, οι αφίξεις των καραβιών εκτοξεύτηκαν, με μέσο όρο 650.000 -700.000 επισκέπτες ετησίως στο Κατάκολο. Η σημασία και η συνεισφορά του λιμένος στην ταλανιζόμενη τότε ελληνική οικονομία επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο λιμάνι, τον Μάιο του 2014, από όπου ανακοίνωσε την επιπλέον χρηματοδότηση των έργων με 7,5 εκατ. ευρώ για να αναβαθμιστεί το Κατάκολο. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες προχώρησαν, όμως μια σειρά παραγόντων οδήγησαν όχι μόνο την ανάπλαση, αλλά και όλα τα εν εξελίξει έργα, κοντά στη διακοπή και στην απένταξη το 2015. Τα capitalcontrols, η περιορισμένη ρευστότητα των αναδόχων και η αλλαγή της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων επέβαλαν την αναπροσαρμογή και την επικαιροποίηση των μελετών από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο,για να χρηματοδοτηθεί το έργο, καθώς και σκληρές διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις με τους αναδόχους για να μην διακόψουν τα έργα που υλοποιούνταν.

Ύστερα από διαρκείς προσπάθειες των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας, σε συνεργασία με τα στελέχη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, υπό τη στενή εποπτεία και καθοδήγηση της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης εντάχθηκε τον Μάιο του 2018 στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και χρηματοδοτήθηκε με προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Τα τεύχη δημοπράτησης ετοιμάστηκαν και ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για τον Μάιο του 2019. Το εργολαβικό ενδιαφέρον ήταν ισχυρό, καθώς στη διαγωνιστική διαδικασία κατέθεσαν προσφορές οκτώ εργοληπτικές εταιρείες. Μειοδότης και προσωρινός ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία η ΑΕΤΕΘ  ΑΕ με ποσοστό έκπτωσης 47,45%. Το έργο πήρε τον δρόμο του ελέγχου των δικαιολογητικών και της αδειοδότησης από όλους τους κρατικούς φορείς, πέρασε και τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, λόγω αλλαγής στη νομοθεσία, και ύστερα από αμέτρητα εμπόδια έφτασε στην υπογραφή και την έναρξη της υλοποίησής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ