FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: «Προχωρά γρήγορα η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων από τις πλημμύρες»

Ημερομηνία: 12-03-2021 | Συντάκτης:
-Τι απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτηση του βουλευτή Ηλείας

Τη δέσμευση ότι το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας θα στελεχωθεί και με επιπλέον προσωπικό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αποζημιώσεων των πλημμυρόπληκτων παραγωγών της Ηλείας, εφόσον κριθεί απαραίτητο, έλαβε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε ο Ηλείος βουλευτής στην ερώτηση που είχε καταθέσει για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις πλημμύρες του περασμένου Ιανουαρίου, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών και χειμερινών κηπευτικών, έγιναν 93 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 1.013 δηλώσεις για τις καλυπτόμενες ζημιές που οφείλονται στις πλημμύρες.

Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα ξεκινήσει άμεσα για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες.  Σε ό,τι αφορά τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου σημειώνεται ότι υποβλήθηκαν δύο δηλώσεις που αφορούν αιγοπρόβατα και μελισσοσμήνη, οι εκτιμήσεις των οποίων ολοκληρώθηκαν. Στη συνέχεια, για όλες τις ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.

Ο Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γρήγορη καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και για τη ρητή αναφορά του υπουργού ότι θα στελεχώσει το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Πάτρας για να μην καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις. Παράλληλα, επανέλαβε την άποψή του ότι θα πρέπει να συντομευτεί ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων από τα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, για να μην ταλαιπωρούνται οι παραγωγοί.

«Είναι αναγκαίο να στηριχθούν οι πλημμυρόπληκτοι παραγωγοί, ειδικά σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, διότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάκαμψη την επόμενη μέρα. Είναι θετική εξέλιξη η ταχεία καταγραφή των ζημιών στην Ηλεία και η πρόθεση να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ της Πάτρας με προσωπικό, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η καταβολή των αποζημιώσεων και να στηριχθούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος