FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: “Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς διατηρεί την ιστορική μνήμη και την παραδίδει στις επόμενες γενιές”

Ημερομηνία: 19-07-2016 | Συντάκτης:

tzavaras

Το  αμέριστο ενδιαφέρον του καθώς και τον συντονισμό των υπηρεσιακών παραγόντων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηλείας και την παράδοση της ιστορικής μνήμης στις επόμενες γενιές, έδειξε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού στην περίπτωση της στερέωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Φιγαλεία, του αρχαιότερου βυζαντινού μνημείου στην Ηλεία, τα εγκαίνια του οποίου είχαμε πριν λίγες ημέρες.

 Η ταχύτητα, με την οποία εγκρίθηκαν οι απαραίτητες μελέτες αποκατάστασης μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, έπειτα από την πολύχρονη καθυστέρηση που άφηνε το μνημείο να μαραζώνει, αλλά επίσης και η σημαντική υποστήριξη του κ. Γ. Δαΐκου, ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ και η αποτελεσματική παρέμβασητης κας Α. Κέκη, πρώην προέδρου του Συλλόγου Νέων Φιγαλέων Αθηνών, η οποία κατά την ομιλία της αναγνώρισε τη συμβολή και ευχαρίστησε τον Κ. Τζαβάρα, έδωσαν την δυνατότητα της άμεσης έναρξης των εργασιών στο μνημείο και της έγκαιρης ολοκλήρωσής του, προσφέροντας στους πολίτες της Φιγαλείας και της Ηλείας αυτό το σημαντικό βυζαντινό αρχιτεκτονικό μνημείοτου τύπου της ξυλόστεγης βασιλικής.

Η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών προστασίας της παράκτιας ζώνης και στερέωσης του σημαντικού βυζαντινού μνημείου του Κάστρου Κορώνης αλλά και των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Ζούρτσα, εξασφαλίζουν την προστασία τους και τα αποδίδουν στους πολίτες ως μέσο διατήρησης της ιστορικής μνήμης τους, που μέσω των μνημείων αναπαράγεται, διασώζεται και παραδίδεται στις επόμενες γενιές. Αποτελεί δε και μια απτή απόδειξη ότι όταν συντονίζονται σωστά οι τοπικοί φορείς με τις κρατικές υπηρεσίες, υπό την ορθή καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας ενός υπουργείου, δεν υπάρχει πρόβλημα που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί και χρονοδιάγραμμα που να μην μπορεί να τηρηθεί.

Κώστας Τζαβάρας – βουλευτής Ηλείας της ΝΔ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος