FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: «Να χρηματοδοτηθεί άμεσα η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας»

Ημερομηνία: 29-06-2021 | Συντάκτης:

Tην άμεση ένταξη της υπογειοποίησης του συνόλου του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας στο Ταμείο Ανάκαμψης ή σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της υλοποίησής του.

Επικαλούμενος έρευνα που έχει δημοσιεύσει το Επιμελητήριο Ηλείας, ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει ότι ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας παράγει το 4,6% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της αγροτικής παραγωγής πανελλαδικά καιτο 3% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας(7η υψηλότερη συμμετοχή). Όπως αναφέρει ο Ηλείος βουλευτής, η έκταση της γεωργικής γης φτάνει στα 1.264.460 στρέμματα(52,6% του Νομού), οι αρδευόμενες εκτάσεις καλύπτουν το 45,4% και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της το 48,3% της Περιφέρειας.

Ωστόσο, ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει ότι αν και οι Ηλείοι παραγωγοί συμβάλλουν καθοριστικά στις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι αναγκασμένοι να επωμίζονται πολύ υψηλό κόστος παραγωγής εξαιτίας του παρωχημένου αρδευτικού δικτύου, με συνέπεια να καταγράφεται σπατάλη νερού και αδυναμία εκσυγχρονισμού των καλλιεργητικών μεθόδων.

Παράλληλα, ο Ηλείος βουλευτής υπενθυμίζει ότι από το 2012 υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου, 65.000 στρεμμάτων συνολικά, που καλύπτει τους ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Πύργου – Αλφειού, Επιταλίου, Πελοπίου για αρδευόμενη έκταση 47.000 στρεμμάτων και άλλων 18.000 στρεμμάτων για το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Γαστούνης, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 67 εκατ. ευρώ περίπου, από το οποίο έχει ενταχθεί σε σχετικό πρόγραμμα μόνο το ένα από τα πέντε έργα της μελέτης, η υπογειοποίηση του δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης με προϋπολογισμό 17,4 εκατ. ευρώ, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παραγωγών.

«Η πεδιάδα της Ηλείας είναι η μεγαλύτερη της Νοτιοδυτικής Ελλάδας με τις εύφορες πεδιάδες Αμαλιάδας, Λεχαινών, Μανωλάδας και Ολυμπίας και αποτελεί ισχυρό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Παρότι οι Ηλείοι παραγωγοί συμβάλλουν καθοριστικά στις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, είναι αναγκασμένοι να παράγουν με δυσμενείς όρους και να επωμίζονται δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής. Για αυτό το λόγο είναι επιτακτική ανάγκη η υπογειοποίηση του συνόλου του αρδευτικού δικτύου, για να επιτευχθεί η ορθή διαχείριση των υδάτων και η εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, που θα βελτιώσουν αισθητά την αγροτική παραγωγή του νομού», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος