FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: «Να δρομολογηθεί άμεσα ολοκληρωμένη λύση για το Ποτόκι»

Ημερομηνία: 21-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
Ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία για τη διαχείριση αποβλήτων από τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ

Την άμεση και αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος με τα δεματοποιημένα απορρίμματα στη θέση «Ποτόκι» του δήμου Πύργου ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, προκειμένου να τερματιστεί η ύπαρξη ενός ζητήματος επικίνδυνου τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη Δημόσια Υγεία.

Επικαλούμενος τα όσα αναφέρει η ειδική έκθεση Διαχείρισης Αποβλήτων του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και δεκάδες δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Ηλείας, ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει πως ο Νομός υπέφερε επί αρκετά χρόνια εξαιτίας της αδυναμίας των δήμων να διαχειριστούν αποτελεσματικά την εναπόθεση των απορριμμάτων, με συνέπεια να βιώσουν οι κάτοικοι της Ηλείας πρωτόγνωρα αρνητικές και επιζήμιες για τη Δημόσια Υγεία καταστάσεις, με «βουνά» σκουπιδιών στους δρόμους του Πύργου, της Αρχ. Ολυμπίας και άλλων πόλεων.

Ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει ότι το κόστος διαχείρισης των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο Ποτόκι, όποια επιστημονική λύση κι αν προτιμηθεί, θα είναι πολύ υψηλό και σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου Πύργου. Επομένως, σημειώνει ο κ. Τζαβάρας, τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν είτε να διαθέσουν εθνικούς πόρους είτε να αντλήσουν ευρωπαϊκούς πόρους από σχετικά προγράμματα της Κομισιόν.

Ωστόσο, ο κ. Τζαβάρας, επικαλούμενος έγγραφη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη το 2018, η οποία έχει θέσει το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει πως η Κομισιόν θέτει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και χρονικές προθεσμίες προς τα κράτη-μέλη, για να χρηματοδοτήσει έργα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την αποκατάσταση των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης, όπως η ύπαρξη έγκυρων σχεδίων και προγραμμάτων που θα συμβαδίζουν με τους μελλοντικούς «αναγκαίους πρόσφορους όρους» που πρόκειται να θεσπιστούν για τα διαρθρωτικά ταμεία  της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Παράλληλα, ο Ηλείος βουλευτής υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του ΧΑΔΑ «Λιμνών», καθώς και τη συνετή διαχείριση της χωρητικότητας του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς για να αποτραπεί ο γρήγορος κορεσμός του και το συνακόλουθο αδιέξοδο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος δεματοποιημένων απορριμμάτων στο Ποτόκι. Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους και να γνωστοποιήσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών τους, δεδομένου ότι ο δήμος Πύργου δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για να επιλύσει το πρόβλημα. Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς δεν θα κορεστεί γρήγορα, διότι οι πολίτες της Ηλείας δεν αντέχουν να ξαναζήσουν με σκουπίδια στους δρόμους και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε ξανά», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος