FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: «Γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις στους θεομηνιόπληκτους παραγωγούς»

Ημερομηνία: 28-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή Ηλείας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις πρόσφατες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των θεομηνιόπληκτων αγροτών της Ηλείας υπογράμμισε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Κώστας Τζαβάρας μετέφερε στον κ. Λυκουρέντζο την εικόνα από τις καταστροφές που προκάλεσαν στην αγροτική παραγωγή της Ηλείας  -κυρίως σε ελιά, σταφίδα και εσπεριδοειδή- τα πρόσφαταακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας στα μέσα του  Μαΐου και το προχθεσινό χαλάζι. Επιπλέον, του ζήτησε να μεριμνήσει για την άμεση καταγραφή της ζημιάς και τη δρομολόγηση της καταβολής αποζημιώσεων με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες, επισημαίνοντάς του παρεμπιπτόντως ότι έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων από πληγέντες παραγωγούς για άστοχες και άδικες εκτιμήσεις των αρμοδίων οργάνων του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, ο Ηλείος βουλευτής επισήμανε ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική αλλαγή και να καλύπτει αποτελεσματικά τις ανάγκες των πληγέντων παραγωγών.

Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι οι  παραγωγοί της Ηλείας έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, καθώς το δίμηνο lockdownλόγω της πανδημίας επηρέασε τις εξαγωγές και τη διάθεση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές, με συνέπεια να έχει μειωθεί δραματικά το αγροτικό εισόδημα, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό.

«Τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας και η χαλαζόπτωση μέσα στον ίδιο μήνα, αποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέονσκληρή πραγματικότητα και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της θεσμικά και οργανωμένα. Ζήτησα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να μεριμνήσει ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές στον πρωτογενή τομέα, για να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι Ηλείοι παραγωγοί, και υπογράμμισα την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα ευρεία συζήτηση και διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγροτών και στις μεταβολές που έχουν επέλθει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τέλος, να εξεταστούν τα παράπονα των παραγωγών για άδικες εκτιμήσεις, τα οποία πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος