FOLLOW US: facebook twitter

Κ. Τζαβάρας: «Άμεσες και επαρκείς αποζημιώσεις στους Ηλείους παραγωγούς εσπεριδοειδών»

Ημερομηνία: 03-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική
Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ

Την άμεση και επαρκή αποζημίωση των πλημμυρόπληκτων παραγωγών εσπεριδοειδών της Ηλείας, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τερματιστεί η χρονοβόρα διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, γνωστών και ως ΠΣΕΑ.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει πως οι παραγωγοί εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, κ.ά.) σε αρκετές τοπικές κοινότητες του νομού, όπως το Τραγανό, η Ξυλοκέρα, η Σαλμώνη, τα Μακρίσια, τα Καλυβάκια, το Κάτω Σαμικό, κ.ά. δέχθηκαν αλλεπάλληλα χτυπήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο παγετό και πολυήμερες ισχυρές βροχοπτώσεις, με συνέπεια να προκληθεί ολοκληρωτική καταστροφή στο προϊόν.

Όπως επισήμανε ο Ηλείος βουλευτής, πάνω από το 60% του καρπού είτε έχει πέσει από το δέντρο είτε είναι ανέφικτη πλέον η συγκομιδή του εξαιτίας του υδάτων που έχουν συσσωρευτεί στις αγροτικές εκτάσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή του κάμπου των Μακρισίων, και δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να συγκομίσουν ό,τι έχει απομείνει.

Παράλληλα, τόνισε πως η καταστροφή στην παραγωγή εσπεριδοειδών επήλθε λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή του προϊόντος, εξέλιξη που έχει προκαλέσει απόγνωση στους αγρότες, καθώς πήγαν στράφι όλες οι δαπάνες που έκαναν το προηγούμενο διάστημα για την καλλιέργειά τους.

Ο Κώστας Τζαβάρας ζητά την άμεση καταγραφή της ζημιάς από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, αλλά και τη γρήγορη και επαρκή αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τερματιστεί η χρονοβόρα διαδικασία των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ), η οποία τα προηγούμενα χρόνια ταλαιπώρησε τους παραγωγούς με πενιχρές αποζημιώσεις έπειτα από τρία και τέσσερα χρόνια, προκαλώντας αίσθημα απογοήτευσης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση καταγραφή της ζημιάς στα εσπεριδοειδή, καθώς και η γρήγορη αποζημίωσή τους. Οι πληγέντες παραγωγοί είναι σε απόγνωση, καθότι χάθηκε σημαντικό εισόδημα σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας, και πρέπει να στηριχτούν αποτελεσματικά και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό ζητώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δρομολογήσει διαδικασίες ταχύτερης αποζημίωσης και να τερματίσει τη χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ, η οποία ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τον αγροτικό κόσμο, λόγω της τεράστιας καθυστέρησης στην καταβολή των αποζημιώσεων», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος