Χορεύοντας τανγκό στη ΔΕΘ

Σε λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στο βήμα της ΔΕΘ, ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κάνει την πολυαναμενόμενη ομιλία του κλείνοντας το διήμερο συνέδριο του Economist. Με το πολιτικό σκηνικό πιο ρευστό από ποτέ και τους πολίτες σε οικονομική ασφυξία, η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των δυο πολιτικών ανδρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέτος ανεβαίνει όπως συνηθίζουμε να λέμε στη ΔΕΘ, με…άγριες διαθέσεις, σκοπεύοντας να μοιράσει έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ, στη προσπάθειά του να ξεχάσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση στα έξι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, έχει κατακτήσει με το σπαθί της τον τίτλο της «χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης».

Με αφορμή λοιπόν τη ΔΕΘ οργανώνει πανστρατιά ώστε σε πρώτη φάση να κερδίσει τουλάχιστον το παιχνίδι των εντυπώσεων, για να μπορέσει στη συνέχεια να μειώσει, αν όχι να αντιστρέψει τη φθορά σε βάρος του. Παράλληλα λοιπόν με το πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει –που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές περιλαμβάνει την μείωση των άμεσων φόρων με την δημιουργία ενδιάμεσων φορολογικών συντελεστών καθώς και μέτρα για την στήριξη της οικογένειας – σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις «μασάζ» στη βόρειο Ελλάδα.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα απαντήσει πόσο από το υπερπλεόνασμα, που επί της ουσίας δεν είναι τίποτε άλλο από δουλεμένα χρήματα τα οποία έχουν αφαιρεθεί μέσω των φορών και της ακρίβειας από την τσέπη του εργαζόμενου, θα επιστρέψει στην κοινωνία, ώστε να αποκαταστήσει έστω μέρος της αδικίας που έχει υποστεί. 

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, από την οπτική της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, αναμένεται να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δυναμικής  επιστροφής στα πολιτικά πράγματα.

Όντας ο κεντρικός ομιλητής στο κλείσιμο του διήμερου συνεδρίου, με τη σφραγίδα του Economist, ο Αλ. Τσίπρας θα είναι εκείνος που θα θέσει την ατζέντα σε αυτό που ξεκινά μία ημέρα μετά, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να απαντήσει στο «κατηγορώ» του πολιτικού αντιπάλου του, κάτι προφανώς που δεν θα ήθελε να συμβεί, αφού η παροχολογία του από το βήμα της ΔΕΘ μάλλον είναι ένα από τα τελευταία χαρτιά του.

Χάρη στο προσεκτικά επιλεγμένο από τους διοργανωτές του συνεδρίου θέμα στο οποίο θα κληθεί να πάρει θέση ο πρώην πρωθυπουργός, προμηνύεται μία εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση για το χθες, το σήμερα και το αύριο. Τίτλος του τραπεζιού είναι: «Η ελληνική οικονομία του 2030». Με υπότιτλους: «Έχει μάθει η Ελλάδα από τα λάθη του παρελθόντος; Είναι το πολιτικό της σύστημα ικανό να στηρίξει μια οικονομία που διαμορφώθηκε από την “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση”;». Και με την επεξήγηση, «αυτή η ενότητα θα διερευνήσει τα οικονομικά και πολιτικά θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να οικοδομηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο ομιλητής θα κληθεί να μιλήσει για τα «λάθη του παρελθόντος». Ενώ όσον αφορά το σήμερα, αναμένεται να ασκήσει  κριτική στην τρέχουσα οικονομική πολιτική καταθέτοντας ταυτόχρονα τη δική του οπτική για την επάρκεια της σημερινής κυβέρνησης αλλά και ευρύτερα του πολιτικού προσωπικού της χώρας εν όψει των μεγάλων εθνικών –όχι μόνο οικονομικών– προκλήσεων.

Συν τοις άλλοις, ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο – «έχουμε επιστρέψει σε μια γενικευμένη διαφθορά», σημείωνε στη συνέντευξή του στη Le Monde, και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απλώς ένα από τα… επεισόδια της κατάστασης αυτής.

Η συνέντευξη στο γαλλικό μέσο αλλά και οι αναρτήσεις του επιβεβαιώνουν το γήπεδο που έχει επιλέξει ο πρ. πρωθυπουργός: σύγκριση των δύο κυβερνητικών περιόδων (Τσίπρα vs Μητσοτάκη) – σύγκριση που, όπως πιστεύει ο ίδιος είναι καταλυτική υπέρ του.

Συμπερασματικά η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ιδιαίτερα έντονη τους επόμενους μήνες, αυτούς που πολλοί θεωρούν καθοριστικούς για την διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων με ορίζοντα την λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης το 2027.