FOLLOW US: facebook twitter

Αλέξης Τσίπρας – «Νέα Αρχή με την Κοινωνία»: «Η Ηλεία είναι μια περιοχή σβησμένη από το χάρτη»

Ημερομηνία: 21-09-2021 | Συντάκτης:

Με βασικό σύνθημα «Νέα Αρχή με την Κοινωνία» ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε από τη ΔΕΘ ουσιαστικά τις βάσεις για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με βασικό στόχο την αύξηση της δυναμικής του.

Από την παρουσία του στη ΔΕΘ, τόσο από την ομιλία του όσο και από την συνέντευξη τύπου, αναδείχθηκε ότι το κρίσιμο ζήτημα για τον ίδιο είναι να αποκτήσει η χώρα προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα απαντά στη διεύρυνση των ανισοτήτων, στην ανασφάλεια που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να πείσει. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες» ήταν μια χαρακτηριστική φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που έριξε «γέφυρες» στη μεσαία τάξη.

Παράλληλα, αν και για μια ακόμη φορά δεν ζήτησε ευθέως εκλογές, έριξε το… «γάντι» στον Πρωθυπουργό, προκαλώντας τον να τις προκαλέσει. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη, όποτε θέλει, να προκαλέσει εκλογές. Αν έχει το θάρρος, ας το κάνει είπε.

Το ενδιαφέρον σημείο όμως ήταν η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να πείσει πως η «δεύτερη φορά» στην κυβέρνηση θα είναι διαφορετικά και γι’ αυτό προέταξε την ανάγκη κοινωνικών συμμαχιών. Επίσης είχε ιδιαίτερη αξία η έμφαση που έδωσε στην ετοιμότητα του ίδιου να κυβερνήσει έχοντας μάθει και από τα κυβερνητικά λάθη του παρελθόντος. «Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συγκροτεί μόνος του την πλειοψηφία, ο στόχος μας και η απόφασή μας είναι να δώσουμε χώρο στην κοινωνία» τόνισε.

Η επισήμανση αυτή έχει ανοίξει ήδη μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς η επισήμανση του πρώην Πρωθυπουργού, «θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία, τα κινήματα, την εκπροσώπηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, και όχι κατ’ ανάγκη μόνο εκπροσώπους του κόμματος» διαμορφώνει ένα νέο τοπίο.

«Μια προοδευτική κυβέρνηση οφείλει να κινείται στη βάση των αξιών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ισονομίας για όλους» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Ουσιαστικά από εδώ και πέρα ο Αλ. Τσίπρας θα ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους καθώς εκτιμά ότι η χώρα έχει εισέλθει σε άτυπη, μακρά προεκλογική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό θα στοχοποιεί όλο και περισσότερο τον Πρωθυπουργό, κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές κατά την διήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ.

Είναι ενδεικτικές οι φράσεις του που στοχεύουν ευθέως τον Κυρ, Μητσοτάκη:

*Δεν μπορεί να πείσει για την ανάγκη του εμβολιασμού. Και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες. Δεν χρηματοδότησε το μήνυμα, αλλά τα ΜΜΕ.

*Στοχοποίησε τους νέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σήμερα πληρώνουν το μάρμαρο της εργασιακής αντιμεταρρύθμισης και του αποκλεισμού τους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι νέοι δεν θέλουν gigabytes, αλλά σπουδές, δουλειές, όραμα.

*Εξαπάτησε τους συνταξιούχους, καταργώντας τη 13η σύνταξη, ενώ προεκλογικά δήλωνε ότι θα τη διατηρούσε. Αυτό το 1 δισ. ευρώ το δίνει για να καλύψει την τρύπα του ασφαλιστικού. Για να έχουν δηλαδή κέρδη τα funds από τη «μεταρρύθμιση» στις επικουρικές.

*Νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τη μικρή μειοψηφία στην οποία ανήκει και ο ίδιος. Αυτό είναι ανήθικο. Ποιοι είναι οι γονείς που έχουν 1.600.000 ευρώ ακίνητη περιουσία να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους; Είναι το 0,4% του πληθυσμού. Γι’ αυτό το 0,4% νομοθετεί ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ηλεία είναι μια περιοχή σβησμένη από το χάρτη»

Με αφορμή την ερώτηση της δημοσιογράφου του Ionian Channel Λ. Μπάστα, ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στην Πατρών –Πύργου, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, για τον αν η επιλογή του ήταν τελικά επιλογή εκδίκησης απέναντι στους πολίτες κυρίως της Ηλείας, αλλά συνολικά της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου.  «Δεν ξέρω για ποιο λόγο, ενδεχομένως γιατί δεν είναι ικανοποιημένος από τα ποσοστά του κόμματός του, δεν μπορώ να καταλάβω, αλλά η περιοχή της Ηλείας είναι μια περιοχή σβησμένη απ’ τον χάρτη. Εδώ δεν μιλάμε για μια διαδικασία που καθυστερεί ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, αλλά για κάτι χειρότερο. Μιλάμε για εργολαβίες οι οποίες είχαν ξεκινήσει και αναστάλθηκε η διαδικασία υλοποίησής τους για να ξαναγίνει διαγωνισμός. Ενώ γνώριζαν προφανώς, ή θα έπρεπε να γνωρίζουν, ότι δεν υπήρξαν εξασφαλισμένα κονδύλια για να ξαναγίνει με διαφορετικό τρόπο ο διαγωνισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι έχει πάει στις καλένδες. Και καθημερινά μετράμε απώλειες ανθρωπίνων ζωών.
Είναι ένα δίκτυο οδικό το οποίο είναι ντροπή για τη χώρα μας στο 2021. Και, βεβαίως, αναφέρομαι σε μια λογική εκδίκησης, διότι είδαμε και τι έγινε σε σχέση και με τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία. Εδώ έφτασαν ακόμα και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκεί να έχουν εξαγριωθεί μ’ αυτή την τακτική» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος