FOLLOW US: facebook twitter

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι

Ημερομηνία: 20-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
-Ξεκάθαρες απαντήσεις έδωσε κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου στην ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκάθαρες απαντήσεις για το διαφορετικό πολιτικό πρόταγμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας έδωσε από τη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τις προχθεσινές του εξαγγελίες, άσκησε, όμως, και σφοδρή κριτική προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για όλα τα καίρια ζητήματα της επικαιρότητας.

Δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι

Καλοδεχούμενοι οι ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. είναι ότι «εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι».

Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χρειάζεται όραμα και προοπτική για τους νέους

Χρειάζεται συνολικό όραμα και προοπτική για να ανακοπεί το braindrain τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας «κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τους πόρους στο ΕΣΥ, καθώς υπολοιπόμεθα από όλες τις χώρες της Ε..Ε, είναι, όμως αναγκαίο και για μια γενναία ανακατανομή πόρων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσεις και το πρόβλημα του braindrain.
Έχω συνομιλήσει με γιατρούς και έχω επισκεφθεί σχεδόν όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχει ανάγκη για συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών και δεν υπάρχει προσφορά. Οι νέοι πτυχιούχοι γιατροί δεν επιλέγουν τον δημόσιο τομέα και προτιμούν να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα είτε να πάνε στο εξωτερικό.

«Ελπίζω οι συνταξιούχοι να έχουν συνειδητοποιήσει πόσο τους εξαπάτησαν»

Σε ερώτηση για τους συνταξιούχους ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος και τον κατηγόρησε ότι «τους εξαπάτησε με την 13η σύνταξη».

«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον» είπε.

 «Ναι» στο εμβόλιο, «όχι» σε πολιτικές αυταρχισμού και διχασμού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τη διαχείριση της πανδημίας. Σε αυτό το πεδίο σημείωσε ότι για το γεγονός ότι τα νούμερα εμβολιασμού στη χώρα μας είναι αρκετά χαμηλά υπάρχουν «ευθύνες». Όπως είπε η κυβέρνηση έχει χάσει το μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών. «Δεν μπορεί να πείσει, αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες φρόντισε να χρηματοδοτήσει όχι το μήνυμα αλλά το μέσον», είπε χαρακτηριστικά.

Παρεμβάσεις για το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων

Χρειάζεται παρέμβαση για να μειωθεί το μεγάλο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και να στραφεί η παραγωγή σε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Συνέχισε λέγοντας ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η επιδότηση στο ρεύμα και το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν αυξημένη ανάγκη, όπως και οι παρεμβάσεις για την ρύθμιση των χρεών του αγροτικού κόσμου που επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφές, αντιμετωπίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάγκη βιωσιμότητας.

Χρηματοδότηση μέτρων

Απαντώντας για το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε είπε ότι την περίοδο που διανύουμε υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθεί η κοινωνία χωρίς ασφυκτική πίεση σε σχέση με τον δανεισμό της χώρας και το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά και καθώς υπάρχει μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης. «Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία» τόνισε.

Νέα αρχή με την κοινωνία στην 1η γραμμή

Εν τω μεταξύ υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας από την  85η ΔΕΘ ανέπτυξε τους άξονες ενός σχεδίου για την επόμενη μέρα, εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνησή του θα καταργήσει τον Νόμο Χατζηδάκη, το θεσμό της υπερεργασίας, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη, την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

Αύξηση του κατώτατου μισθού – Οι παρεμβάσεις για οικονομία και κράτος

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι την πρώτη μέρα μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θα ισχύουν τα εξής:

  • «Θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του Κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
  • Εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.
  • Μετατρέπουμε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
  • Μειώνουμε το όριο των υπερωριών και καταργούμε το θεσμό της υπερεργασίας
  • Προχωρούμε άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα braingain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
  • Υλοποιούμε άμεσα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.
  • Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
  • Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.
  • Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε τους άξονες για ένα κράτος δίκαιο στον πυρήνα του κάνοντας λόγο για τολμηρά μέτρα που βάλουν τέλος στο φαύλο, κομματικό, μεροληπτικό, πελατειακό κράτος»

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος