FOLLOW US: facebook twitter

Τσίκνα κι… άγιος ο θεός!: Τσικνίζουν οι Ηλείοι – Προετοιμασίες από κρεοπωλεία, ταβέρνες & νοικοκυριά

Ημερομηνία: 28-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
Στην πλατεία Δικαστηρίων Πύργου ραντεβού με τα… κάρβουνα!

Είναι αυτή η μέρα του χρόνου, που ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις του κρέατος, δύσκολα δεν θα παρασυρθείτε από τις μυρωδιές που γαργαλούν τη μύτη και διεγείρουν τον ουρανίσκο! Τσικνοπέμπτη λοιπόν σήμερα και όπως απαιτεί το έθιμο, οι Ηλείοι ετοιμάζονται να «τσικνίσουν»! Οι ψησταριές είναι έτοιμες για να υποδεχθούν τα κοψίδια και τα κρεοπωλεία του νομού έχουν ήδη φροντίσει να εφοδιαστούν με όλα τα απαραίτητα κρεατικά και κυρίως το χοιρινά, μπριζόλες και λουκάνικα έχουν την τιμητική τους και με μεγάλες προσφορές σε τιμές και ποιότητα που αποτελούν δέλεαρ για τους καταναλωτές.  Κι επειδή την ιστορία την γράφουν οι παρέες, υπηρεσίες, καταστήματα, σχολεία,  αλλά και πολλά νοικοκυριά θα στήσουν ψησταριές για φίλους και περαστικούς με ένα ποτήρι κρασί και η διασκέδαση αναμένεται να φτάσει στα ύψη!

Στην κεντρική πλατεία του Πύργου και στην πλατεία Δικαστηρίων, οι γύρω καφετέριες έχουν ήδη οργανωθεί για το γλέντι του τσικνίσματος και έχουν δώσει ραντεβού με τον κόσμο μετά τις 10 το πρωί, με κεράσματα και, ψητούρα και κρασοκατάνυξη. Επίσης πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι αλλά και δήμοι, οργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις για να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη, όπως ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου Πύργου που στήνει ψησταριές στο αθλητικό κέντρο του Κούβελου, ενώ άλλοι σύλλογοι θα γλεντήσουν το βράδυ σε ταβέρνες και εστιατόρια. Όσοι βεβαίως δεν θέλουν να μείνουν σπίτι να τσικνίσουν, έχουν την δυνατότητα να πάρουν τις οικογένειες τους και τους φίλους τους και με δεδομένο – όπως τουλάχιστον φαίνεται- τον καλό καιρό να διασκεδάσουν σε κεατοφαγικά στέκια τσικνίζοντας.

Να σημειώσουμε ότι η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Όπως και να’ χει, η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα διασκέδασης, κρεοφαγίας και κρασοκατάνυξης!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος