FOLLOW US: facebook twitter

«Τσεκούρι» στις συντάξεις χηρείας – Μειώσεις έως 268 ευρώ

Ημερομηνία: 04-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των ποσών που θα λαμβάνουν όσοι δικαιούνται δύο ή και περισσότερες συντάξεις, ψαλιδίζοντας σημαντικά τις συντάξεις χηρείας. Η μείωση κατά περιπτώσεις στις συντάξεις χηρείας των δικαιούχων δύναται να φτάσει έως τα 268 ευρώ το μήνα.

Με την εγκύκλιο αυτή το υπουργείο Εργασίας αναμοχλεύει και ερμηνεύει κατά το δοκούν ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, για τον τρόπο υπολογισμού όσων λαμβάνουν δύο ή και περισσότερες συντάξεις (χηρείας, γήρατος ή αναπηρίας). Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εφεξής, η εθνική σύνταξη θα χορηγείται μόνο μία φορά, σε περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες, από μία συντάξεις. Αυτό συνεπάγεται πως ειδικά για τις συντάξεις χηρείας, θα καταβάλλεται για την πρώτη τριετία το 70% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης. Το κομμάτι της εθνικής σύνταξης, θα καλύπτεται από το ποσό που λαμβάνει ως σύνταξη, ο ίδιος ο δικαιούχος. Αντίστοιχα, μετά το πέρας της τριετίας, για σύνταξη χηρείας θα χορηγείται το 35% μόνο από το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι διατηρείται ως βάση το ποσό των 360 ευρώ, δηλαδή η εθνική σύνταξη με 15 έτη προϋπηρεσίας. Όπως τονίζει σε ανάρτησή του στα social media ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, με την εγκύκλιο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας, το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, δεν μπορεί να ξεπερνά σε άθροισμα από διαφορετικά δικαιώματα (σύνταξη χηρείας και αναπηρίας), το ποσό των 384 ευρώ, δηλαδή μια πλήρη Εθνική Σύνταξη.

Ουσιαστικά, όπως τονίζει το «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων» χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), ούτε στον μεταγενέστερο «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), η εγκύκλιος διαχωρίζει την εθνική από την ανταποδοτική σύνταξη ως προς τον υπολογισμό του τελικού ποσού, επισημαίνοντας ότι δικαιούχος με δύο ή και περισσότερες συντάξεις δεν θα πρέπει να λαμβάνει από κάθε πηγή, ξεχωριστή εθνική σύνταξη.

Με τον τρόπο αυτό, για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί έως τις 13 Μαϊου 2016 το υπερβάλλον ποσό που προκύπτει από την επιπλέον εθνική σύνταξη θεωρείται προσωπική διαφορά, συνεχίζεται η καταβολή του και συμψηφίζεται με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση (πάγωμα σύνταξης).

Όμως, από την ημερομηνία αυτή και μετά, ο υπολογισμός των δύο ή περισσοτέρων συντάξεων (πχ, γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος και χηρείας) γίνεται με βάση το δεδομένο ότι η εθνική σύνταξη δεν μπορεί να καταβάλλεται περισσότερες από μια φορά στον ίδιο δικαιούχο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η εγκύκλιος δεν έχει αναδρομική ισχύ. Άρα, η όποια περικοπή δεν θα ανατρέχει στο παρελθόν δημιουργώντας ζήτημα επιστροφής χρηματικών ποσών από τους συνταξιούχους για τα προηγούμενα έτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος