FOLLOW US: facebook twitter

«Τρύπα» 70% στα ξενοδοχεία της Ηλείας – Παραμένουν αχαρτογράφητα τα δεδομένα του 2021 λόγω πανδημίας

Ημερομηνία: 20-01-2021 | Συντάκτης:

Εφιαλτικό ήταν το 2020 για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αφού η πανδημία προκάλεσε παγκόσμια τουριστική κατάρρευση με την απαγόρευση των μετακινήσεων και τα σκληρά lockdown. Η Ηλεία ήταν η πρώτη περιοχή πανελλαδικά που βίωσε την οικονομική ζημιά, καθώς ακυρώθηκαν εκατοντάδες κρατήσεις λόγω της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ χάθηκε και η εορταστική περίοδος του Πάσχα. Το άνοιγμα των ξενοδοχείων τον Ιούλιο δεν άλλαξε την κατάσταση αφού η τουριστική κίνηση ήταν κατά βάση εσωτερική και διήρκεσε μόνο ένα δεκαήμερο μεταξύ 10 και 20 Αυγούστου.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και Λοιπών Καταλυμάτων Δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 60 με 65%,ενώ η πτώση του τζίρου ξεπέρασε το 70%, φτάνοντας και το 75% σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Δεν υπάρχει ξενοδόχος που να μην είχε πτώση του κύκλου εργασιών κάτω από 70%. Σας θυμίζω ότι εμείς κλείσαμε από τις αρχές Μαρτίου λόγω της πανδημίας, νωρίτερα από όλη την Ελλάδα και πριν επιβληθεί το πανελλαδικό lockdown, ενώ η απαγόρευση των μετακινήσεων από τα τέλη του Οκτωβρίου και το δεύτερο lockdown, έκαναν ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Το διάστημα κατά το οποίο δουλέψαμε το καλοκαίρι ήταν πολύ μικρό και σίγουρα ανεπαρκές για να καλύψει τις τεράστιες οικονομικές απώλειες, αφού κινήθηκε μόνο ο εγχώριος τουρισμός για λίγες ημέρες τον Αύγουστο», ανέφερε και εξέφρασε έντονες επιφυλάξει για θεαματική ανάκαμψη το 2021.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών και το πότε θα αποκτήσει ανοσία η πλειονότητα του πληθυσμού. Εκτιμούμε ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, οπότε είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε άνοδο μεγαλύτερη από 20% σε σχέση με το 2020. Ασφαλέστερη εικόνα θα έχουμε το επόμενο διάστημα, πάντα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι με βάση τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, το 2020 έκλεισε με απώλειες τουλάχιστον 60%.

«Σύμφωνα με όσα μου μεταφέρουν συνάδελφοί μου, η πτώση ήταν τουλάχιστον στο 60%, αφού επί της ουσίας δουλέψαμε μόνο κάποιο διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου. Για το 2021 θα έχουμε εικόνα πιο αργά σε σχέση με άλλες χρονιές. Είναι σημαντικό το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στις γερμανόφωνες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς επίσης στην Πολωνία και τη Ρωσία. Δύσκολα θα επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019 όμως από φέτος», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας έκανε λόγο για καταστροφική χρονιά.«Για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι περίοδοι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος είναι οι καλύτερες. Παραδοσιακά, από τις 8 Μαρτίου και μετά είχαμε υψηλές πληρότητες. Φέτος είχαμε και την τελετή Αφής, οπότε θα ήταν μια εξαιρετική χρονιά, διότι περιμέναμε αρκετά μαθητικά γκρουπ από την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Όλα αυτά ακυρώθηκαν και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν το 2021», τόνισε ο κ. Τυλιγάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος