FOLLOW US: facebook twitter

Τρύγος ανασφάλειας ο φετινός – Έντονη ανησυχία για την τιμή της σταφίδας

Ημερομηνία: 06-09-2021 | Συντάκτης:
-Δεν συζητάμε για κάτω από 1,60€, τονίζουν στην Πρωινή Ηλείοι παραγωγοί
-Επιστολές και παρεμβάσεις προς το ΥΠΑΑΤ

Έντονη είναι η ανησυχία στις τάξεις των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, καθώς οι πρώτες ενδείξεις για την τιμή της σταφίδας στην αγορά προκαλούν απογοήτευση, παρότι η μειωμένη φετινή παραγωγή λόγω του καύσωνα και του παγετού θα έπρεπε θεωρητικά να οδηγήσει  στην αύξηση της τιμής.

Ωστόσο, η παράμετρος του αποθέματος των 8.000 τόνων που ισχυρίζεται ότι έχει λόγω της πανδημίας η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, αλλάζει άρδην τα δεδομένα και έχει «εγκλωβίσει» τους σταφιδοπαραγωγούς.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε στην «Πρωινή» τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί, επισημαίνοντας ότι αν η τιμή πέσει κάτω από το 1,50 ευρώ θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

«Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη εξαιτίας του πάγου και της ξηρασίας. Πάθαμε μεγάλη ζημιά από τον καύσωνα. Τώρα ο τρύγος είναι στα τελειώματα, τιμές δεν έχουμε επίσημα, αλλά ακούμε για πτώση. Πάντως, οποιαδήποτε πτώση κάτω από το 1,50 με 1,60€ θα είναι καταστροφική, διότι δεν θα βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας για να καλλιεργήσουμε ξανά. Ακούμε κάτι περίεργα για 1,20€, αυτές όμως δεν είναι τιμές για να καλλιεργήσουμε ξανά. Έχει φτάσει το πετρέλαιο στο 1,5€, το κόστος για τα φάρμακα και τα λιπάσματα αυξάνεται συνεχώς, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% και αντί όλοι αυτοί οι παράγοντες να οδηγούν στην αύξηση της τιμής, η τιμή πέφτει. Πώς είναι δυνατόν;», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ζητείται παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος έστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπ. Λιβανό, ζητώντας του να παρέμβει γιατί οι σταφιδοπαραγωγοί δεν μπορούν ούτε το προϊόν τους να παραδώσουν και είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στα αλώνια για να προστατεύουν το προϊόν τους.

«Οι σταφιδοπαραγωγοί-μέλη της Οργάνωσής μας είναι αγανακτισμένοι γιατί δεν μπορούν να παραδώσουν το προϊόν τους, επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα παλετοκιβώτια, με αποτέλεσμα να μένουν οι σταφίδες στα αλώνια και οι σταφιδοπαραγωγοί να είναι κάθε βράδυ στα χωράφια και τις φυλάνε. Επίσης άλλες χρονιές παίρναμε προκαταβολές από την Παναιγιάλειο που είχαμε υπογράψει τις συμβάσεις και οι σταφιδοπαραγωγοί πλήρωναν τους εργάτες που είχαν τρυγήσει. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σε λίγες ημέρες οι σταφιδοπαραγωγοί θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις. Πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα και ζητάμε συνάντηση για να λυθεί το πρόβλημα», αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό ο κ. Βαλιανάτος.

Ο σταφιδοπαραγωγός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης, τόνισε στην «Πρωινή» πως θα πρέπει οι παραγωγοί να οργανωθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές.

«Ο τρύγος πλησιάζει στο τέλος του και η φετινή παραγωγή είναι πεσμένη λόγω του πάγου και του καύσωνα. Οι έμποροι δεν έχουν δώσει τιμή ακόμα, ενώ λένε ότι υπάρχουν και μεγάλα αποθέματα από πέρυσι. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι οποιαδήποτε τιμή κάτω από 1,60 ευρώ είναι απαγορευτική, δε θα δουλέψουμε με χαμηλότερη τιμή. Η δική μας η πρόταση προς τους συναδέλφους είναι να μη βιαστούν να δώσουν το προϊόν τους αλλά να περιμένουν λίγο», δήλωσε ο κ. Βομπίρης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει το κράτος να προστατέψει το αγροτικό εισόδημα και να μην επιτρέψει να γίνουν έρμαιο παιχνιδιών και σκοπιμοτήτων οι σταφιδοπαραγωγοί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλος, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι γνωρίζει την κατάσταση και όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει φέτος, σημειώνοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με το υπουργείο.

«Πρόθεσή μου είναι να επιδιώξω άμεσα μια συνάντηση μεταξύ όσων εμπλέκονται στην παραγωγή και τη διάθεση της σταφίδας, καθώς και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα και να γίνουν όσα πρέπει. Η σταφίδα είναι ένα προϊόν άρρηκτα δεμένο με την ιστορία και την οικονομία της Ηλείας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε», είπε ο κ. Βασιλόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος