FOLLOW US: facebook twitter

Τρίτη δόση για ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, πολίτες άνω των 60, υγειονομικούς

Ημερομηνία: 21-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Σε ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη, όπως είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, καθώς και οι υγειονομικοί συνιστάται η χορήγηση της 3ης αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η χορήγηση της 3ης δόσης θα γίνεται 6 έως 8 μήνες μετά από την 2η δόση του εμβολίου, ενώ -όπως είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους– θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, την εισαγωγή στα νοσοκομεία και στους θανάτους».

Σημείωσε ότι «τα αντισώματα ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, μετά από 5-6 μήνες από τον εμβολιασμό», υπογραμμίζοντας ότι αυτό σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για μια σειρά ατόμων.

Πρόσθεσε ότι αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης μιας 3ης δόσης και δη στις ομάδες του πληθυσμού που θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, για να συμπληρώσει ότι κατέληξαν σε τρεις ομάδες:

  • Η 1η ομάδαείναι όσοι δεν ανέπτυξαν αντισώματα στον πρωτογενή εμβολιασμό (ανοσοκατασταλμένα άτομα, μεταμοσχευμένοι), ως εκ τούτου η 3η δόση έχει τον χαρακτήρα συμπληρωματικής δόσης.
  • Η 2η ομάδαείναι τα άτομα για τα οποία παράγοντες όπως η ηλικία και άλλα (υποκείμενα νοσήματα) οδηγεί σε μειωμένα αντισώματα.
  • Η 3η είναι η ομάδα ατόμων που εκτίθεται περισσότερο στον ιό.

«Η Εθνική Επιτροπή έκανε μια θετική γνωμοδότηση κατ’ αρχάς για τους ανοσοκατασταλμένους», είπε και τόνισε ότι σειρά παίρνουν τα ηλικιωμένα άτομα σε μονάδες φροντίδας και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπογράμμισε ότι «ο αυξημένος κίνδυνος σε άτομα άνω των 60 ετών αποτυπώνεται με επιδημιολογικά στοιχεία», ενδεικτικά «η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών 60-79 ετών σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 59,02% και αντιστοίχως σε θανάτους το 48%».

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος