FOLLOW US: facebook twitter

Τρίπτυχο λουκέτου!

Ημερομηνία: 01-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

Εγγυήσεις, επιτόκια και υψηλα πρόστιμα οδηγούν σε «ασφυξία» τις επιχειρήσεις

-Τι επισημαίνει σε επιστολή του ο επιχειρηματίας Κώστας Παναγιωτόπουλος από τον Πύργο

-Στη Βουλή το ζήτημα από τον Μιχ. Κατρίνη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τρομακτικό πρόβλημα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Ηλείας εξαιτίας της περιορισμένης ρευστότητας, σε συνδυασμό με τια πολύ υψηλά επιτόκια στην εξόφληση οφειλών και τα υπέρογκα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Όπως τονίζει σε ανοιχτή επιστολή του προς την πολιτεία οι επιχειρηματίας Κώστας Παναγιωτόπουλος από τον Πύργο, οι  επιχειρήσεις έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα ανάπτυξης, λόγω της επιβολής από τις Τράπεζες, προσωπικών εγγυήσεων προκειμένου να χρηματοδοτήσουν, εξέλιξη που οδηγεί είτε στον αποκλεισμό από τη δανειοδότηση είτε στο να υποθηκευτούν τα περιουσιακά στοιχεία μιας ολόκληρης οικογένειας.

«Αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα και κανείς δεν επενδύει, καθώς με την προσωπική εγγύηση κινδυνεύουν τα περιουσιακά στοιχεία όλης της οικογένειας, παιδιών, συζύγου, αδελφών, γονέων, εγγονών κλπ. Θα πρέπει να γίνεται όπως στο εξωτερικό, η παρακράτηση μέχρι εξοφλήσεως των χρηματοδοτούμενων αγαθών. Για κεφάλαια κίνησης θα γίνεται για το ποσό αυτό προσημείωση στην επιχείρηση. Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, προσλήψεις προσωπικού, μείωση ανεργίας», σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, θέτει ένα ακόμα πρόβλημα σχετικά με τα επιτόκια των οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά ταμεία, χαρακτηρίζοντας εμμέσως τοκογλυφικά.

«Για οφειλές στο Ελληνικό Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ, τα επιτόκια είναι πολύ μεγάλα. Είναι πέντε φορές περίπου, μεγαλύτερα επάνω από το Euribor, πρέπει να γίνει μεγάλη μείωση. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να πληρωθούν οι οφειλές, ώστε να μην κλείνουν επιχειρήσεις, λόγω τοκογλυφίας», επισημαίνει και προσθέτει ότι παρεμφερές είναι το πρόβλημα με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, τα οποία «πνίγουν» τους οφειλέτες και τις επιχειρήσεις τους.

«Για μη καταβαλλόμενες οφειλές και εκπρόθεσμες δηλώσεις, υπάρχουν μεγάλα πρόστιμα και προσαυξήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο και από τον ΕΦΚΑ. Είναι ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις να μειωθούν κατά 80% τουλάχιστον. Έτσι θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, κι από την εργασία τους να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις οφειλές, διαφορετικά η χώρα θα έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση από Κατρίνη

Απαντήσεις για τα τρία αυτά ζητήματα επιδιώκει να λάβει από την κυβέρνηση ο βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος κατέθεσε αναφορά στους αρμόδιους υπουργούς, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

«Σας καταθέτω στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την από 25/11/2022 επιστολή του κ. Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου της εταιρείας “Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ”, με έδρα τα Δουνέικα Ηλείας, σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις από α) την αντιαναπτυξιακή προσωπική εγγύηση για χρηματοδότηση από τις Τράπεζες, β) τον υπερβολικό τόκο οφειλών στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ και γ) τα τεράστια πρόστιμα και προσαυξήσεις για οφειλές στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Παρακαλώ, αφού λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις που παρατίθενται στην επιστολή του Ηλείου επιχειρηματία, να με ενημερώσετε σε ποιο βαθμό σκοπεύετε να τις υιοθετήσετε, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν τα ανωτέρω προβλήματα, σε αυτήν την ιδιαιτέρως βεβαρυμμένη οικονομική συγκυρία», επισημαίνει ο κ.Κατρίνης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος