FOLLOW US: facebook twitter

Τριπλή παρέμβαση 17 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια

Ημερομηνία: 07-01-2022 | Συντάκτης:

-Για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς και της πλημμύρας στη ζώνη του Αλφειού
-Δέκα εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά, τέσσερα για οδοποιία και δύο για υδατορέματα
-«Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για άμεση δράση στις πυρόπληκτες περιοχές», δήλωσε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με τρείς παρεμβάσεις που αθροιστικά φτάνουν τα 16,9 εκατ. ευρώ θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Ηλεία η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη διαγωνιστική διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Το πιο σημαντικό έργο είναι η υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στον Αλφειό ποταμό, οι οποίες φτάνουν τα 10 εκατ. ευρώ και στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της θερινής πυρκαγιάς στη ζώνη Αρχαία Ολυμπία-Γορτυνία.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το μέγεθος και η έκταση της δασικής πυρκαγιάς αναμένεται κατά τον χειμώνα να παρουσιάσει έντονα προβλήματα στην περιοχή του Αλφειού αν εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού, καθώς αποτελεί τον κύριο συλλεκτήρα ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά πιθανή παρουσία βλαβών στα υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα λόγω του μεγάλου όγκου φερτών υλικών και την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή.
Οι εργασίες προβλέπουν τη απομάκρυνση και τον καθαρισμό της βλάστησης, των φερτών υλικών και των απορριμμάτων κατά μήκος της κοίτης σε διάφορες θέσεις, καθώς και την αποκατάσταση αναχωμάτων, δικτύων αποστράγγισης, κλπ.

Σε πρώτο πλάνο οδοποιία και υδατορέματα

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση αφορά την αποκατάσταση της οδοποιίας που καταστράφηκε στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας από τη φωτιά του καλοκαιριού, ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ., και προβλέπει αποκατάσταση οδοστρώματος, άρση καταπτώσεων, απομάκρυνση και αποκατάσταση αποσταθεροποιημένων πρανών, αποκατάσταση αποχετευτικών συστημάτων, αποκατάσταση στοιχείων ασφάλειας και σήμανσης οδών κλπ. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι οκτώ μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Η τρίτη σημαντική παρέμβαση σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα στους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως, προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ, που σημειωθήκαν τον περσινό Ιανουάριο και προκάλεσαν εκτεταμένες βλάβες και καταστροφές στις κοίτες των υδατορεμάτων και σε υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που συντάχθηκε, η προβλέπεται να αποκατασταθούν οι βλάβες στα υδατορέματα των πλημμυρόπληκτων περιοχών και στα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα, να αρθούν οι διαταραχές που προκλήθηκαν στις συνθήκες ροής, όπως οι εκτεταμένες διαβρώσεις κοίτης και πρανών, οι άναρχες προσχώσεις από φερτά υλικά, τοπικές εκβαθύνσεις από την ασυνήθιστης έντασης ορμητικότητα των πλημμυρικών υδάτων, άναρχες προσχώσεις από φερτά υλικά πάσης φύσεως, αποσταθεροποίηση των πρανών, καταστροφές υφιστάμενων αναχωμάτων και έργων προστασίας κοίτης με φυσικούς ογκόλιθους, ώστε να επανέλθει η φυσική ροή στα υδατορέματα, όπως ήταν πριν από τα ασυνήθιστης σφοδρότητας καιρικά φαινόμενα. Πηγή χρηματοδότησης των έργων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 801).

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διαγωνιστική διαδικασία της πρόχειρης διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, καθώς την πρόταση καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Αγγελόπουλος, Γιάννης Λύτρας, Κώστας Σπηλιόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Κωνσταντούλα Κατσαρή-Μαυραγάνη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η Περιφέρεια κάνει σταδιακά πράξη όλες τις παρεμβάσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε στα περιφερειακά συμβούλια μετά την πυρκαγιά, διαθέτοντας ένα πολύ μεγάλο ποσό για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

«Προχωρούμε στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας από την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού. Διαθέτουμε 14 εκατ. ευρώ για να αποτρέψουμε νέα πλημμυρικά φαινόμενα στον Αλφειό και για να αποκαταστήσουμε την κατεστραμμένη οδοποιία στους δήμους Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας. Παράλληλα, διαθέτουμε άλλο 1,9 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία της νότιας Ηλείας. Αυτό σημαίνει πως αθροιστικά η Περιφερειακή Αρχή θα δαπανήσει 17 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα που μας έπληξαν», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος