FOLLOW US: facebook twitter

Τριών ταχυτήτων οι βεβαιώσεις ΕΝΦΙΑ: Ποιοι πληρώνουν κανονικά, ποιοι έχουν έκπτωση και για ποιους εκκρεμούν συμψηφισμοί

Ημερομηνία: 29-09-2020 | Συντάκτης:

Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) τριών ταχυτήτων έχει βεβαιώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε περισσότερους από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν τον φόρο που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς τους στο σύστημα TAXISnet κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών, όμως, τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που πρέπει τελικά να πληρωθούν δεν είναι αυτά που αναγράφουν τα αναρτημένα στο TAXISnet εκκαθαριστικά του φόρου, αλλά είναι άλλα, πολύ μικρότερα ποσά που έχουν προκύψει λόγω συμψηφισμών των αρχικών οφειλών του ΕΝΦΙΑ με ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνται να εισπράξουν φέτος από διάφορες αιτίες.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτών πρόκειται για ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων στους οποίους η ΑΑΔΕ έχει προβεί σε μείωση του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ λόγω αφαίρεσης του ποσού της έκπτωσης φόρου που δικαιούνται επειδή υποχρεώθηκαν να εισπράξουν από τους μισθωτές τους τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου-Ιουνίου 2020 μειωμένα κατά 40%. Στις περιπτώσεις αυτές, οι μειώσεις που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ ισοδυναμούν με το 30% των μη εισπραχθέντων ποσών των ενοικίων.

Επιπλέον, σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που πρέπει τελικά να πληρωθούν είναι μειωμένα λόγω συνυπολογισμού και ορισμένων άλλων εκπτώσεων φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι είτε επειδή πλήρωσαν εφάπαξ και εντός των κανονικών αρχικών προθεσμιών τον ΦΠΑ προηγούμενων τριμήνων ή μηνών είτε επειδή εξόφλησαν εγκαίρως και εφάπαξ τους φόρους των εκκαθαριστικών των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Στις περιπτώσεις αυτές, δηλαδή, έχουν αφαιρεθεί από τις αρχικές οφειλές του ΕΝΦΙΑ ποσά που ισοδυναμούν:

α) με το 25% των εφάπαξ εξοφληθέντων ποσών ΦΠΑ των περιοδικών δηλώσεων του πρώτου ή και του δεύτερου τριμήνου του 2020 ή των μηνών Μαρτίου-Ιουλίου 2020,

β) με το 2% του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω έκπτωσης η οποία ενεργοποιήθηκε τώρα επειδή ο φόρος αυτός είχε εξοφληθεί εφάπαξ πριν από το τέλος Ιουλίου όταν ακόμη δεν είχε νομοθετηθεί η έκπτωση αυτή.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος