FOLLOW US: facebook twitter

Τριών ειδών τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Ημερομηνία: 23-08-2021 | Συντάκτης:
Μείωση φόρου έως 50%, επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις – Στη Βουλή το σχέδιο νόμου

 

Μπορεί το τοπίο να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ως προς τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων το 2022, αλλά δύο νομοσχέδια που παρέχουν φορολογικά κίνητρα προγραμματίζεται να κατατεθούν στη Βουλή το προσεχές διάστημα: αυτά για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο σε υπουργικά γραφεία, αλλά πλέον δεν χωρούν αναβολές, καθώς –εκτός των άλλων– η κατάρτισή του αποτελεί και ένα από τα προαπαιτούμενα του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς για να εισπράξει η χώρα την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες περιμένουν νομοθετικές ρυθμίσεις «για την παροχή φορολογικών και οικονομικών κινήτρων, καθώς και κινήτρων σε θέματα αδειοδοτήσεων για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές». Αυτές πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να εισπραχθούν έως το τέλος του χρόνου τα 3,5 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης, που ακολουθεί την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλωστε, θα συνεισφέρει στη χρηματοδότηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αφού οι τελευταίες θα είναι επιλέξιμες για δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους, από τα 12,7 δισ. ευρώ των διαθέσιμων για δάνεια πόρων του.

Τα κίνητρα θα είναι τριών κατηγοριών: φορολογικά, επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις. Στα φορολογικά, όπως έγραψε πρόσφατα η «Κ» (26.7.2021), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που θα συγχωνευθούν ακόμη και κατά 50%, με τον συντελεστή να κατεβαίνει στο 11% από 22% για μία πενταετία. Οι επιδοτήσεις θα δίνονται για την κάλυψη του κόστους της συγχώνευσης. Τα δάνεια θα δίνονται με μοναδικό κριτήριο επιλεξιμότητας τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, χωρίς να χρειάζεται να καλύπτουν και τα άλλα κριτήρια που είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η εξωστρέφεια και η έρευνα και ανάπτυξη.

Μακρά περίοδο αναμονής είχε και το νομοσχέδιο για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που δεν είναι ακριβώς οι γνωστές μας ΜΚΟ, αλλά κάτι ευρύτερο. Ο στόχος είναι να πριμοδοτούνται με ελαφρύνσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις διαφάνειας και άλλων κριτηρίων. Οι οργανώσεις που θα πληρούν τα κριτήρια θα εντάσσονται σε μητρώο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα εισάγει επίσης τον θεσμό του εθελοντισμού, που δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμη στην Ελλάδα. Ενας θεσμός του οποίου η σημασία έγινε φανερή και πρόσφατα με τις πυρκαγιές.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος