FOLLOW US: facebook twitter

Τριμερής συνεργασία για μεταπτυχιακό στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 09-09-2022 | Συντάκτης:
All-focus

-Μεταξύ του δήμου και των πανεπιστημίων Πατρών και Λευκωσίας

— Θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του ΣΠΑΠ παρουσία του υφ. Παιδείας Άγγελου Συρίγου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ο σχεδιασμός και η δημιουργία  Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και επιστημονικών δραστηριοτήτων είναι ο βασικός στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας που θα υπογράψει ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Λευκωσίας, σε μια προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συνδέσει την Ηλεία με τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Γ.Γεωργιόπουλος, η Αρχαία Ολυμπία, ως παγκόσμιο αποθετήριο αξιών, με το ιστορικό και πνευματικό της υπόβαθρο, αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την παιδεία και την τέχνη και ως τέτοιο δικαιούται και επιβάλλεται να έχει ενεργό ρόλο σε όλα τα προαναφερόμενα πεδία.

Γιώργος Γεωργιόπουλος

«Πάγιο αίτημα των κατοίκων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι να καταστεί ο Δήμος μας πνευματική εστία και κέντρο παιδείας, στόχο τον οποίο ακολουθεί η Δημοτική μας Αρχή από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της. Μετά από πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής και διαβουλεύσεις με τις πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων Πατρών και Λευκωσίας, συντάχθηκε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και των προαναφερόμενων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με σκοπό την από κοινού προώθηση της επιστημονικής και διοικητικής συνεργασίας των τριών Μερών, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών και αναπτυξιακών δράσεων στο πεδίο του πολιτισμού», τόνισε και πρόσθεσε πως οι Σύγκλητοι των δύο πανεπιστημίων ήδη πήραν αποφάσεις έγκρισης του Μνημονίου Συνεργασίας.

 «Βασικός σκοπός του μνημονίου συνεργασίας είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών που θα προσφέρονται από κοινού από τα Πανεπιστήμια, η από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις κτλ), η υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών, κ.ά.

Χρήστος Μπούρας

Εισηγούμαστε την έγκρισή του με την προσδοκία ότι θα είναι η απαρχή υλοποίησης των πολυαναμενόμενων δομών και δράσεων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο μας», επισήμανε.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Χρήστος Μπούρας, δήλωσε στην Πρωινή ότι «το πανεπιστήμιο δεν αποσύρεται από την Περιφέρεια, άρα ούτε και από την Ηλεία, αλλά αλλάζει τη μορφή της παρουσίας του, διότι έχουμε και τη συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας. Στόχος μας είναι ενα υβριδικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, και στην Ολυμπία και εξ αποστάσεως, ,με αντικείμενο σπουδών θέματα ολυμπισμού, πολιτισμού και αθλητισμού από το τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας»

Στις 18 Σεπτεμβρίου η υπογραφή

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας θα γίνει από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και τους Πρυτάνεις των δύο Πανεπιστημίων, κ.κ. Χρήστο Μπούρα και Φίλιππο Πουγιούτα, σε ειδική τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο του ΣΠΑΠ, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η κατεύθυνση αλλά και οι δράσεις που προβλέπει το μνημόνιο, όπως επίσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συνεργασίας που θα είναι σε σχετικά σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Φίλιππος Πουγιούτας

Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, το αντικείμενο της συνεργασίας περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη δημιουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών που θα προσφέρονται από κοινού (joint degrees), από τα Πανεπιστήμια, την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις κτλ),  την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών, την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω π.χ. της ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας, δεδομένων κτλ, την αξιοποίηση του θεσμού του (επισκέπτη) καθηγητή για τη διδασκαλία μαθημάτων, διεξαγωγή διαλέξεων κτλ,  τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων των μερών, τη συνεργασία με στόχο τη θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων,  τη μεταφορά της τεχνογνωσίας, την ανταλλαγή προσωπικού και  την από κοινού υποβολή προτάσεων για την ανάληψη και υλοποίηση ερευνών, μελετών και προγραμμάτων.

Άγγελος Συρίγγος

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία υπογραφής και θα συνεχίσει να έχει ισχύ για τέσσερα χρόνια. Πηγές χρηματοδότησης μπορεί να αποτελέσουν ειδικές εισφορές και χρηματοδοτήσεις από ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς, ευρωπαϊκά και λοιπά προγράμματα, χρηματοδοτήσεις από αυτοδιοικητικούς φορείς, από ιδιώτες, από διεθνείς οργανισμούς και δωρεές. Έσοδα από παροχή υπηρεσιών προς τρίτους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος