FOLLOW US: facebook twitter

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας στο Ζάππειο

Ημερομηνία: 28-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
mitsotakis-anastasiadis

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο, μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Βασιλιά της Ιορδανίας.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής, στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, μαρτυρούν μια συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, και λειτουργούν εξισορροπητικά στην επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας, χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείουν.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύοντας πως «η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας τη στρατιά του Αιγαίου διατείνεται ότι απειλείται. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο δεύτερος χαρακτήρισε εκ νέου αδιανόητη τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους, το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία

Όσον αφορά στους τομείς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο, αναμένεται κατά τη Σύνοδο να επαναβεβαιωθεί η βούληση και των τριών πλευρών για την εμβάθυνσή της, γεγονός στο οποίο συνηγορεί και η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργαστούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις. Επιδιώκεται, τέλος, η ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, με στόχο τη συνέχιση, αλλά και την ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών. . Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία στις 16 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη στο Αμμάν στις 14 Απριλίου 2019. Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος