FOLLOW US: facebook twitter

Τριήμερο χαράς και κεφιού στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 27-02-2023 | Συντάκτης:

* Καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Πελόπιο με συναυλία Κάτιας Σαμαντζή
* Κούλουμα και γλέντι σε Στρέφι, Πλάτανο και Δρούβα

Ένα τριήμερο γεμάτο διασκέδαση και χαρά ήταν για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και η Καθαρά Δευτέρα, με μια σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με φορείς και δημότες.

Ξεκινώντας από το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, στον λόφο Δρούβα έγινε η αναβίωση του εθίμου «Το άναμμα της φωτιάς» στην κεντρική πλατεία του οικισμού, σ’ ένα μικρό καρναβάλι χαράς όπου συμμετείχε και αποκριάτικο άρμα! Εκατοντάδες κόσμου, οι περισσότεροι ντυμένοι αποκριάτικα, βρέθηκαν στο Δρούβα και απόλαυσαν τα εδέσματα που ψήθηκαν στα κάρβουνα της φωτιάς, χόρεψαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου το Πελόπιο πήρε τη σκυτάλη στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, με επίκεντρο την πλατεία του Μπαντούνειου Πολιτιστικού Κέντρου και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Εκεί έγινε από κατοίκους των Κοινοτήτων Πελοπίου και Στρεφίου, η αναβίωση του γάμου του Γιαννάκου, ένα έθιμο που έρχεται από πολύ παλιά και ξεχώριζε στα αποκριάτικα δρώμενα της περιοχής. Στον ίδιο χώρο, γύρω στις 8 το βράδυ, ο βασιλιάς Καρνάβαλος που με μεράκι είχαν κατασκευάσει οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση των εκδηλώσεων, παραδόθηκε στην πυρά, μέσα σ’ ένα ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι μασκαρεμένων και μη, στους latin ρυθμούς του DJ.

Η όμορφη βραδιά έκλεισε με μια μεγάλη συναυλία, στον εσωτερικό χώρο του Μπαντούνειου Πολιτιστικού Κέντρου Πελοπίου, με τη γνωστή τραγουδίστρια από τη συμμετοχή της στο τηλεοπτικό The Voice, Κάτια Σαμαντζή, πρώην τραγουδίστρια των C:REAL. Πλαισιωμένη από τη δική της μπάντα σύγχρονης μουσικής, η δημοφιλής τραγουδίστρια με την εξαιρετική φωνή, αποθεώθηκε από το κοινό, ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους σ’ έναν ατελείωτο χορό.

Τα Κούλουμε σε Στρέφι, Πλάτανο και Δρούβα

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ολοκληρώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου. Τα παραδοσιακά Κούλουμα γιορτάστηκαν με κέφι σε Στρέφι και Δρούβα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και όχι μόνο. Στον χώρο διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης Στρεφίου, από τις 11 το πρωί άρχισε η προσέλευση κόσμου και το γλέντι δεν άργησε να στηθεί, με μουσική και χορό, ενώ έγινε και ο καθιερωμένος διαγωνισμός χαρταετού. Αντίστοιχο το κλίμα και στο γήπεδο της Κοινότητας Πλατάνου, όπως και στον λόφο Δρούβα, που από παράδοση γιορτάζονται τα κούλουμα κάθε Καθαρά Δευτέρα. Στους συμμετέχοντες πολίτες σε Στρέφι και Δρούβα προσφέρθηκαν δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Ρόη Αντωνοπούλου (Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ) και Φώτης Κωσταριάς, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Νίκος Μαρούντας, οι πρώην Αντιδήμαρχοι Γιώργος Δεββές, Δημήτρης Κωσταριάς και Χάρης Σπηλιόπουλος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας Παναγιώτης Μαντάς Πελοπίου Δημήτρης Στασινόπουλος, Πλατάνου Παναγιώτης Μυλωνάς και Στρεφίου Αθανασία Κούρβα, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α. Την διοργάνωση των εκδηλώσεων είχαν από κοινού ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, οι Τοπικές Κοινότητες Αρχ. Ολυμπίας, Πελοπίου, Πλατάνου και Στρεφίου, μαζί με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του Δήμου.

(Φωτογραφίες Δ. Παπαϊωάννου)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος