FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Θυμηθείτε τους εκατό Αϊτινούς που πέθαναν για την Ελλάδα

Ημερομηνία: 19-01-2021 | Συντάκτης:

Πολλοί τόμοι έχουν γραφεί για τον ευρωπαικό φιλελληνισμό και τον κορυφαίο εκπρόσωπό του Λόρδο Βύρωνα, αλλά λίγοι συμπατριώτες μας γνωρίζουν και για τον προελθόντα από την Λατινική Αμερική, θα έλεγα και την Βόρεια Αμερική. Και αυτό συμβαίνει παρότι την σχεση της ελληνικής  Επανάστασης με εκείνες της Λατινικής Αμερικής είχε αναδείξει και ο Λόρδος Βύρων, που υπήρξε εκ των θαυμαστών του Σιμόν Μπολιβάρ, γράφοντας στο ποίημά του «Η Εποχή του Ορειχάλκου»: «πάνω στις κορφές του Άθω// και τις Άνδεις κυματίζει // λάβαρο που είναι το ίδιο // και δύο κόσμους χαιρετίζει».

Να θυμηθούμε, ιδιαίτερα φετος, ότι μια μικρή χώρα της Καραϊβικής, η Αϊτή, ήταν η πρώτη κρατική οντότητα που αναγνώρισε την Επανάσταση του 1821 και το δικαίωμα των Ελλήνων στην αυτοδιάθεση, ύστερα από επιστολή-έκκληση του Αδαμάντιου Κοραή και άλλων επιφανών ελλήνων προς τον πρόεδρο της νησιωτικης χωρας Ιωάννη Μπουαγιέ.

Η Αϊτή, χώρα φτωχή, επέλεξε να στείλει και υλική βοήθεια  σαρανταπέντε  τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια. Παράλληλα, ξεκίνησαν για την επαναστατημένη Ελλάδα   εκατό Αϊτινοί εθελοντές, που δυστυχώς δεν καταφεραν να φτάσουν διότι το πλοιο ναυάγησε και πέθαναν όλοι.  Αναρωτιέμαι αν το 2021 θα τελεστεί μνημόσυνο για τους εκατό αυτούς μαύρους Αϊτινούς ήρωες, που πέθαναν για την Ελλάδα, αν θα δοθεί το όνομα «οδός Αϊτινών Φιλελλήνων» σε κεντρικό δρόμο κάποιας ελληνικής πόλης.

Έχει αξία να θυμηθούμε, τι έγραφε, στις 15 Ιανουαρίου 1822, ο πρόεδρος της Αϊτής στον Αδαμάντιο Κοραή: «Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίας αυτής και την θέσιν, ήν μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε. Μία τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων αι συνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισίν αδιάφοροι τοις Χαϊτίοις, οίτινες, ως οι Έλληνες επί πολύν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και δια των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας».

Η μικρή αυτή χώρα είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία,   Πρωτοχρονιά του 1804, και ήταν η πρώτη χώρα που κατάργησε την δουλεία. Δύο αιώνες μετά, δυστυχώς, παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.  Απελευθερωμενοι μαύροι δούλοι, υποθετω ότι ηταν οι Αϊτινοί εθελοντες που ξεκινησαν να πολεμήσουν για την Ελλάδα κόντρα στην τότε πανίσχυρη Οθωμανική αυτοκρατορία, όχι  εναντίον των τούρκων,  όπως Ισχυρίζεται η Δεξια.

Ποιο καλύτερο μήνυμα προς την νέα γενιά της πατρίδας μας να  θυμηθούμε και να τιμήσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη της με τους επαναστατημένους έλληνες στο πλαίσιο των σχετικών εορτασμων;

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος