FOLLOW US: facebook twitter

Tρία ελαιόλαδα της Ηλείας στα Top 50 κορυφαία του ελληνικού ελαιώνα

Ημερομηνία: 30-11-2022 | Συντάκτης:

Από την «Mediterre Eurofood Omphacium Organic» – Ελαιοτριβείο Παπαδόπουλος στην Βαρβάσαινα, «Το λιοστάσι μου» των ελαιώνων της οικογένειας Θανόπουλου στην Κορυφή και την Olive Temple από το ελαιοτριβείο Καράμπελα στην Ολυμπία

ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ «ΕΛΑΙΑΣ ΚΑΡΠΟΣ”

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου (από την παρουσίαση του “Ελαίας Εγκώμιον”)


Με την παραδοχή ότι το καλύτερο ανάμεσα στα πιο εκλεκτά ελαιόλαδα του κόσμου παραμένει απροσδιόριστο και ίσως να εκφράζει τα βάθη των προσωπικών προτιμήσεων κάποιου παράξενου γευσιγνώστη, η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με το προϊόν στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη.

Μ’ αυτή την έννοια, η φετινή 5η κατά σειρά έκδοση του The Top 50 by Ελαίας Καρπός (που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα Agrenda) , έρχεται να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια και να τις αναδείξει ως τροχιοδείκτες των εξελίξεων στον κλάδο. Ανάμεσα στα 50 κορυφαία ελαιόλαδα του 2022 φιγουράρουν στη λίστα τρία εκλεκτά και πολυβραβευμενα σε διαθνείς διαγωνισμούς, παρθένα ελαιόλαδα σε υψηλής αισθητικής συσκευασίες,  ισάριθμων Ηλειακών επιχειρήσεων του ελαιοκομικού τομέα και συγκεκριμένα:

  • Το EVOO – κορωνέικη ποικιλία- από “Το Λιοστάσι μου” ελαιώνων της οικογένειας Θανόπουλου από την Κορυφή Ηλείας. ΄Ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με πλούσια γεύση και φρουτώδες άρωμα που ισορροπεί ανάμεσα το πικρό και το πικάντικο. Η πρωτη ύλη προέρχεται από τους ιδιόκτητους ελαιώνες της οικογένειας Θανόπουλου και αποτελεί προίόν πρώιμης συγκομιδής και ψυχρής έκθλιψης στο ελαιοτριβείο, με την συνολική διαχείριση του καρπού να εξασφαλίζει υψηλό φαινολικό περιεχόμενο στο παραγόμενο ελαιόλαδο το οποίο έχει βραβευτεί για την γεύση, την ποιότητα και την συσκευασία του. Σημειώνεται οτι το ελαιόλαδο “Το Λιοστάσι μου”ειναι περιορισμένης παραγωγής, αφού σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρίας, “αποτελεί τη δέσμευση μας για την ποιότητα, τη σχέση σεβασμού με τη φύση και την ταπεινότητά μας στις διεθνείς διακρίσεις”. Άλλωστε τα βραβεία οι οι διακρίσεις του brand σε διεθνές επίπεδο πιστοποιούν και την άριστη ποιότητα του.
  • Το Mediterre Omphacium Organic το εκλεκτό “αμφάκινον” του Ιπποκράτη από την Mediterre Eurofood  στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η οικογενειακη έπιχείρηση Παπαδόπουλος με την υπερσύγχρονη παραγωγική της μονάδα στην Βαρβάσαινα όπου εν έτει 2021 κατατάσσεται στην 4η θέση, πρώτη μεταξύ των ελληνιών εταιριών ελαολάδου του παγκόσμιου top 100 EVOO World Ranking. To βιολογικό Omphacium έχει έντονα τολμηρή, πικάντικη γεύση με πιπεράτη επίγευση , είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρώιμης συγκομιδής, πολύ πλούσια σε ελαιοκάνθη, που καλλιεργείται αποκλειστικά με πιστοποιημένες βιολογικές μεθόδους στους ελαιώνες της Mediterre Eurofood. Κάθε χρόνο αποσπά κορυφαίες διακρίσεις  σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς  όπου συμμετεχει παράλληλα με τις υπόλοιπες ετικέτες της εταιρίας. Στην φετινή συγκομιδή του αξίζει να σημειωθεί το Extra Gold μετάλιο στον διαγωνισμό BIOL το οποίο μαζι με τις υπόλοιπες βραβεύσεις του έφερε την εταιρία στην κορυφαία θέση ανάμεσα στους παραγωγούς βιολογικού ελαιολάδου.
  •   Το Laurel & Flame Fresh, πρώιμη συγκομιδή από δέντρο 150 ετών στην κοιλάδα της Ολυμπίας, από σπάνια ποικιλία Τσιμπιδοελιάς της εταιρίας The Olive Temple, πρώιμης συγκομιδής και ελαιοποιησης στα ιδιόκτητα ελαιοτριβεία Καράμπελα, λιγες μονο ώρες μετά την συγκομιδή του καρπού. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας σύμφωνα με τον Καν 432/2012 το οποιο ως συνέχεια στην πολυβραβευμένη εμφάνισή του 2021, μέσα στο 2022 απέσπασε Χρυσά μετάλλια στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας όπου συμμετείχε μεταξύ των οποίων ο NYOOC, o Berilin GOOA, Athens IOOC και  London IOOC. Δέσμευση της οικογένειας Καράμπελα, που αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους στην Έλλάδα σε δράσεις αγροτουρισμού, να μη επιβαρύνεται το περιβάλλον σε όλη την παραγωγική διαδικασία από το χωράφι ως το τελικό προίόν.

Νέα ταυτότητα για το ελαιόλαδο που αφήνει πίσω του τον τενεκέ και το χύμα λάδι

Όσο κι αν το αντικείμενο που αντιπροσωπεύουν αυτά τα «μικρά σπίτια», ως ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής ελαιόλαδου στη χώρα μας, παραμένει σε μονοψήφιο αριθμό, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των προσπαθειών είναι δυσθεώρητα και, φυσικά, ο χρόνος είναι με το μέρος τους. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ελαιόλαδο στην Ελλάδα αλλά όπως αποδεικνύεται και στην Ηλεία, έστω και με διαφορά φάσης, ακολουθεί πιστά το καλό παράδειγμα που έχει να δώσει τα τελευταία στη χώρα μας το κρασί και ο αμπελοoινικός τομέας.

Μεγάλο βάρος στις ξεχασμένες γηγενείς ποικιλίες, συνεπής τήρηση των τεχνικών αειφορίας στον ελαιώνα, σταθερή βελτίωση των όρων διαχείρισης του προϊόντος μέχρι την έκθλιψη, μεγάλη σημασία στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, υψηλά στάνταρ στη συσκευασία και το branding, επισκέψιμοι ελαιώνες που θα τους ζήλευαν και οι πρωτοπόροι εμπνευστές αυτής της ιδέας στους λόφους της Τοσκάνης.

Ένα πάντρεμα, τόπου, ποικιλιών, παράδοσης, επιστήμης και τεχνολογίας, αρχίζει να φιλοτεχνεί μια νέα ταυτότητα για το ελληνικό ελαιόλαδο, που όχι μόνο αφήνει πίσω τον τενεκέ και το χύμα λάδι αλλά θεμελιώνει μια νέα εποχή ευημερίας για τους συνειδητοποιημένους καλλιεργητές – παραγωγούς και τους κρίσιμους συντελεστές του κλάδου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος