FOLLOW US: facebook twitter

Τρέχουν για ρυθμίσεις οι τράπεζες

Ημερομηνία: 23-03-2020 | Συντάκτης:

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα τραπεζικά επιτελεία για τις ρυθμίσεις των δανείων με βάση τους ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας) που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση –ο σχετικός κατάλογος αναμένεται να εμπλουτιστεί– ώστε να καταμετρήσουν τα δάνεια για τα οποία θα ζητηθούν άμεσα διευκολύνεις και σε ποιο βαθμό.

Ωστόσο, οι τράπεζες δεν θα περιοριστούν στους ΚΑΔ, καθώς σε αυτούς δεν αποτυπώνεται το μέγεθος του προβλήματος και γι’ αυτό θα εξετάσουν κατά περίπτωση τα αιτήματα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ήδη οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις ρυθμίσεις σε φυσικά πρόσωπα και πολύ μικρές επιχειρήσεις και από αύριο θα αρχίσουν να δέχονται τα αιτήματα των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις.

Όπως είναι αναμενόμενο, αναθεωρούνται και οι σχεδιασμοί–πλάνα για μείωση των «κόκκινων» δανείων ώστε να προσαρμοστούν στη νέα δύσκολη πραγματικότητα που για την ελληνική οικονομία μόλις άρχισε.

Αυτό σημαίνει για τις ίδιες τις τράπεζες ότι θα πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες κεφαλαιακές μέριμνες, βάσει των οδηγιών της ΕΚΤ και του SSM.

Ειδικότερα, θα κληθούν να υπολογίσουν τις κεφαλαιακές απώλειές τους λόγω κορονοϊού, αυτές δηλαδή που θα καταγράψουν μέχρι την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ πάντως, ο SSM, ετοιμάζεται να αλλάξει τον ορισμό για τα «κόκκινα» δάνεια, αυξάνοντας τον χρόνο που ένα δάνειο χαρακτηρίζεται υπερήμερο.

Σήμερα «κόκκινο» χαρακτηρίζεται αυτό που δεν εξυπηρετείται για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ενώ τα ρυθμισμένα δάνεια χαρακτηρίζονται υπερήμερα αν δεν καταβληθεί δόση για ένα μήνα.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος