FOLLOW US: facebook twitter

Τρεις «δρόμοι» για το κυκλοφοριακό του Πύργου

Ημερομηνία: 27-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
Σε e-διαβούλευση το Σχέδιο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας της πόλης
-Η «Πρωινή» παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών προτάσεων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου

Θα θέλατε μια πόλη που να δίνει προτεραιότητα σε πεζούς και ποδηλάτες; Ή μια πόλη που θα επενδύσει έμφαση στην αστική συγκοινωνία; Ή μια πόλη που θα εξορθολογίσει τη μηχανοκίνητη κυκλοφορία αξιοποιώντας τα σημερινά τεχνολογικά πλεονεκτήματα;

Αυτά είναι συνοπτικά τα ερωτήματα που θέτει σε διαδικτυακή δημοσκόπηση ο δήμος Πύργου προς τους δημότες του, ζητώντας τους να μελετήσουν τρία εναλλακτικά σενάρια για το κυκλοφοριακό της πόλης και να καταθέσουν την ηλεκτρονική τους ψήφο, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Στην ιστοσελίδα του δήμου έχουν αναρτηθεί από την ομάδα έργου του Σχεδίου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, αναλυτικά οι βασικές παρεμβάσεις που προβλέπει κάθε σενάριο, συνοδευόμενες από τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους. Στο τέλος της έρευνας, παρουσιάζεται πίνακας σύγκρισης των χαρακτηριστικών τους και ο κάθε πολίτης επιλέγει το ιδανικό σενάριο κατά την άποψή του, έχοντας τη δυνατότητα να εμπλουτίσει το επιλεχθέν σενάριο με περισσότερα χαρακτηριστικά.

Επιδίωξη του δήμου είναι να συγκεντρώσει πληθώρα απόψεων και να διαπιστώσει ποιο σενάριο προτιμά η πλειονότητα των πολιτών, ώστε να αποτελέσει πυξίδα για τη διαμόρφωση του τελικού ΣΒΑΚ.

Προτεραιότητα σε πεζούς και ποδηλάτες

Το πρώτο σενάριο δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης, δηλαδή των πεζών και των ποδηλάτων, με τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών, προσβάσιμων για όλους, που θα εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες κοινωνικής συμμετοχής και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

Σε αυτήν την εκδοχή, η πεζή μετακίνηση αναδεικνύεται στον κύριο τρόπο μετακίνησης των κατοίκων. Η ήπια κινητικότητα για τις μικρές αποστάσεις της πόλης θα υποστηριχθεί με συγκριτικά φθηνά αλλά αποτελεσματικά μέτρα, με στόχο να μετατοπιστούν οι χρήστες του αυτοκίνητου στο περπάτημα ή την ποδηλασία. Το εξεταζόμενο σενάριο θα επιχειρήσει να εντάξει μέτρα χαμηλού κόστους που θα συνδυάζονται με άλλες μορφές αστικής ανάπλασης ή υποδομών για μέγιστη αποδοτικότητας, όπως η δημιουργία δικτύου πεζοδρομίων σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας, προσβασιμότητας (πλάτη, οδεύσεις τυφλών, ράμπες, οδοφωτισμός, έργα πρασίνου, εξοπλισμός ανάπαυσης).

Παράλληλα, προβλέπεται ήπια κυκλοφορία σε γειτονιές και σχολεία, ευρύχωρα πεζοδρόμια σε εμπορικές περιοχές, καθώς και οργανωμένη εκστρατεία προώθησης της ευρείας χρήσης ποδηλάτου.

Έμφαση στα ΜΜΜ

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη δυναμική ανάπτυξη και τη διείσδυση μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) με φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας για την εξυπηρέτηση του συνόλου των μετακινήσεων. Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών (Αστικών Λεωφορείων και ΤΑΞΙ) που θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά τις μετακινήσεις τόσο εντός του Πύργου, όσο και των γύρω οικισμών και των επισκεπτών.

Η δόμηση του συγκεκριμένου συστήματος βασίζεται στην προώθηση των συνδυασμένων μετακινήσεων με οχήματα προσβάσιμα σε όλους και τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συστήματος Δημοσίων Συγκοινωνιών που θα ενισχύσει την πολυτροπικότητα. Η βαρύτητα του σεναρίου δίδεται στις δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορεία και ΤΑΞΙ), οι οποίες μέσω της αύξησης του αριθμού των επιβατών, θα γίνουν οικονομικά πιο βιώσιμες. Η αναδιάρθρωση του

Εξορθολογισμός της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας

Στο τρίτο σενάριο προτείνεται η βελτιστοποίηση της ροής της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας με έξυπνα συστήματα και εφαρμογές οργάνωσης, διαχείρισης και αστυνόμευσης. Δίνεται έμφαση στην εγκατάσταση μέτρων για τη βελτίωση της ροής των οχημάτων και τη δημιουργία συνθηκών για ταχύτερες μετακινήσεις εντός του αστικού ιστού μέσω της αύξησης της χωρητικότητας των οδών, τη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας και στάθμευσης (ενημέρωση, δυναμική δρομολόγηση) και την αποτελεσματική αστυνόμευση του δικτύου.

Εκτιμάται πως η τεχνολογική πρόοδος θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια της κυκλοφορίας και στη χωρητικότητα του συστήματος, με την έκταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων να προβλέπεται μικρότερη σε σχέση με τα μηχανοκίνητα μέσα του παρελθόντος. Το σενάριο πρόκειται να τονώσει οικονομικούς τομείς που σχετίζονται με μεταφορικές δραστηριότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η επέκταση του οδικού δικτύου και η διάνοιξη νέων οδών, η μείωση των σημείων συμφόρησης, η συντήρηση και η αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, καθώς και  επεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε κόμβους του οδικού δικτύου. Παράλληλα, προτείνεται η βελτίωση της στάθμευσης με υποδομές σε χώρους εκτός οδού και η εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης της κυκλοφορίας (Κάμερες παρακολούθησης κυκλοφορίας, δυναμική σηματοδότηση, πίνακες μεταβλητών μηνυμάτων κ.ά.). Βασική πρόβλεψη είναι πως η ηλεκτροκίνηση θα αυξηθεί στο μέλλον, για αυτό και θα υπάρξουν μέτρα για την υποστήριξη της  «καθαρής μετακίνησης», ενώ προβλέπονται πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας μεταξύ των αυτοκίνητων και των ευάλωτων χρηστών της οδού στις διαβάσεις ( πεζοί, ποδηλάτες, κ.ά.)

«Ο δήμος Πύργου επιδιώκει μέσω της εκπόνησης του ΣΒΑΚ και με την πολύτιμη συνδρομή της ίδιας της τοπικής κοινωνίας, να διαμορφώσει ένα σύστημα κινητικότητας που θα σέβεται τις ανάγκες για μετακίνηση όλων των πολιτών και θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αξιοποιώντας καινοτόμες λύσεις και αρχές σχεδιασμού που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θα σέβονται το περιβάλλον», είναι η πρόταση που συνοψίζει το όραμα της δημοτικής αρχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος